Google

La 150 ani de existenţă comuna Laza e mai tânără ca niciodată…

Written on:august 19, 2015
Comments
Add One

laza vs 29 iul 2015 002 primar netNu demult publicam un reportaj dintr-o comună de lângă Vaslui. Impresionantă a fost convingerea primarului, dezvoltată din dialogul cu oamenii locului, cum că aceştia simt o schimbare în bine în viaţa de zi cu zi. La marea sărbătoare a comunei Laza, de Sfânta Marie, localnicii alături de invitţi au confirmat spusele primarului Emilian Agafiţei. Poate mai important de atât e faptul că la împlinirea uneie venerabile vârste comuna Laza e mai tânără ca niciodată. Pentru a marca aniversarea, primarul Agafiţei a reuşit să prezinte invitaţilor şi localnicilor primul volum din monografia comunei. O acţiune lăudabilă pentru că trecutul trebuie să se împletească armonios cu prezentul pentru a creaun viitor mai bun.

La câţiva kilometri de Vaslui, comuna Laza a cunoscut în ultimii ani transformări serioase, aici au fost realizate investiţii publice de amploare, iar la ceas aniversar comunitatea are motive de mândrie.

Pentru că a fost sărbătoare administraţia locală a organizat competiţii sportive, concerte de muzică, manifestări culturale, au fost promovate tradiţiile, mai ales că aici există un mic atelier în care se confecţionează obiecte tradiţionale de îmbrăcăminte şi a fost adusă în atenţie istoria comunei.

Aducând tradiţiile în prezent, promovând istoria comunităţii şi aplicând pas cu pas proiecte de dezvoltare ale comunităţii, administraţia locală din comuna Laza a reuşit să ridice nivelul de trai în zonă, a reuşit să aşeze pe cursul dezvoltării comunitatea. Dacă ar fi cât mai mulţi primari interesaţi de bunul mers al comunităţilor pe carele conduc vremelnic, atunci judeţul Vaslui şi întreaga zonă nu ar mai fi la coada Europei.

Ce se mai poate spune la ceas de sărbătoare? Obiectivele de anul acesta au fost parţial atinse iar investiţiile în derulare se desfăşoară în ritm normal. Altfel spus oamenii vrednici găsesc soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor. Condiţia principală se referă la pasiune şi bună credinţă. În orice comunitate bugetul local nu ajunge, dar dacă resursele sunt gestionate corect în folosul comunităţii atunci se pot realiza investiţii. Spuneam nu demult că despre Laza se poate vorbi la superlativ pentru că aceste meleaguri frumoase au fost locuite din toate timpurile de oameni vrednici. Şi n-am greşit. De asta m-am convins şi la sărbătoarea comunei, când oamenii au venit să se bucure împreună de comuna lor. Acest aspect a fost promovat şi-n monografia comunei realizată în principal de profesorul-primar Emilian Agafiţei.

Tradiţii aduse în actualitate

În comuna Laza prin implicarea omenilor de suflet se va amenaja un muzeu, iar un atelier pentru confecţionarea obiectelor de îmbrăcăminte tradiţionale funcţionează deja. Iată, aşadar ce înseamnă să promovezi frumuseţile zonei în care trăieşti! Din păcate puţine comunităţi lucrează pentru dezvoltarea şi promovarea acestui domeniu. În comuna Laza istoria a lăsat urme frumoase, iar tradiţiile reprezintă un capitol distinct în existenţa comunităţii. „La şcoala din Sauca este un mic muzeu amenajat de vreo 2 ani, iar acum vrem să facem un muzeu al satului. Avem exponate deosebit de frumoase şi valoroase pe care vrem să le arătăm generaţie de astăzi. Tot la acest capitol vom face anul acesta monumentul eroilor din primul şi din al doilea război mondial. Poate până pe 25 octombrie vom reuşi să-l amenajăm”, spunea primarul comunei. La ceas de mare sărbătoare pentru comunitate şi pentru întreaga zonă, comuna Laza a ştiut cum să se prezinte. Şi s-a prezentat frumos… (E.L.)

Leave a Comment