Google

Jaf la drumul mare: Salarii în lei și prețuri în euro

Written on:februarie 16, 2019
Comments
Add One

În Țara lui Papură Vodă lefurile sunt în lei și comerțul se face în euro. Unde se mai înâmplâ în lume așa ceva?

În prezent, o serie de servicii (abonamente de telefonie fixa sau mobila, achizitie de autoturismepachete servicii turistice, etc.) sunt ofertate în moneda euro, iar consumatorul achita valoarea acestora in lei, pentru că, atenție, companiile care vând produsele și serviciile în euro nu primesc euro, ci solicită lei, dar la cursul pe care-l doresc ei. Pe lângă cursul de schimb altă hoție este valoarea plătită în funcție de evoluția monedei europene. Chiar nu poate nimeni să oprească acest jaf? De exemplu, serviciile de telefonie mobila au un anumit tarif la incheierea contractului, insa pe parcursul desfasurarii acestuia preturile se schimba datorita fluctuatiilor cursului euro.

Scăderea calității vieții în România este o consecință a condițiilor actuale. Salariile românilor în lei s-au plafonat în condițiile în care produsele și serviciile achiziționate (inclusiv utilități), sunt raportate la cursul euro, un lucru ce duce la pauperizarea consumatorului.

Dacă alegem să plecăm în excursie în România printr-o agentie din România, ne putem trezi în fiecare zi cu un alt cost. Este un lucru imoral și ilegal.

Plătirea facturilor în funcție de cursul euro duce la o creștere reală a valorii acestora în raport cu salariul consumatorilor, care este fix.

Dacă salariul din România s-ar raporta la cursul de schimb euro, aceasta ar putea conduce la o păstrare a calității vieții. În condițiile în care, în fiecare zi, consumatorul are o descreștere reală în valoarea nominală a salariului, asistăm la o problemă majoră care trebuie corectată deîndată. În nicio țară membră a UE care nu a accesat zona Euro nu se regăsesc astfel de mijloace comerciale, decât în zona de excepții – turism (pentru deplasările în altă țară decât țara de origine), casele de schimb valutar, creditele în valută. Pentru bunurile de folosință, utilități, servicii, alte produse, în condițiile în care țările au suveranitate în zona UE și monedă proprie, orice produs sau serviciu este atât ofertat, cât și achiziționat în moneda națională. Aducem la cunoștință autorităților statului român, Ministerului de Finanțe, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ANRE, ANCOM, ASF, BNR, cât și altor autorități cu atribuții în domenii de reglementare sau control, să aducă deîndată o stabilizare a calității vieții în România, o predictibilitate și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului într-un stat independent, suveran, membru al UE, pentru a putea duce o viață de zi cu zi în limitele normalității.

Leave a Comment