Google

Investiţii de anvergură au schimbat în bine realitatea la Bălţaţi

Written on:ianuarie 22, 2014
Comments
Add One

Omul sfinţeşte locul nu e o vorbă aruncată în vânt. Trecând peste toate obstacolele ridicate de cei ce se opun permanent dezvoltării comunităţii, primarul Vasile Aştefanei de la Bălţaţi, judeţul Iaşi, a găsit soluţii pentru aplicarea unor proiecte de anvergură aici.

primar baltati isMergând săptămână de săptămână în comunităţi locale din Moldova un gând nu-mi dă pace. Dacă la nivel naţional ar exista oameni vrednici aşa cum întâlneşti în multe comunităţi locale şi puţin interes în dezvoltarea ţării atunci situaţia ar fi cu totul alta. Săptămâna trecută am plecat din capitala Moldovei pe europeanul spre Târgu Frumos şi am oprit la Bălţaţi. Comuna cu vechi rădăcini în istoria locului a lansat în ultimii ani proiecte de anvergură, urmărind realitatea zonei şi armonizând investiţiile cu necesităţile. Nimic nu e întâmplător. Mai devreme sau mai târziu investiţiile publice sunt dublate de investiţii private şi aşa creşte nivelul de trai la populaţiei. Nu mult după intrarea în comuna Bălţaţi pe partea stângă a europeanului către Târgu Frumos o investiţie privată e aproape de a fi dată în folosinţă. E vorba de un parc de celule fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Dar mesajul privind dezvoltarea comunităţii transmis în ultimii ani de administraţia locală a fost bine receptat şi de mulţi mici întreprinzători. Pentru cine nu ştie, zona a fost renumită pentru livezi de meri, Sârca fiind o marcă internaţională, iar în ultimii ani mici întreprinzători privaţi au iniţiat activităţi în acest domeniu. Altfel spus tonul investiţiilor a fost dat de administraţia locală condusă de ambiţiosul primar Vasile Aştefanei dar acesta nu a rămas fără ecou. Dacă ne referim la prezent, se poate spune fără a greşi că această comunitate este un etalon de dezvoltare la nivel regional. Ordinea priorităţilor a fost realizată de primarul Aştefanei chiar de când a preluat destinele acestei frumoase comunităţi. Învăţământ, drumuri, apă curentă, canalizare, promovarea tradiţiilor locului, rezolvarea problemelor sociale, dezvoltarea economică în ansamblu a comunei, cam aşa arată succint strategia de dezvoltare gândită de inginerul Vasile Aştefanei de la Bălţaţi. După cum am relatat cu diverse ocazii, administraţia locală a comunei Bălţaţi a avut mereu opoziţie atât din comună cât şi din „exterior”. Fostul primar (nu merită nici să-i dăm numele) încă susţinut de PDL Iaşi, pe ce motive nu se ştie, a înaintat permanent reclamaţii peste reclamaţii la toate instituţiile statului, dar şi mai mult de atât a făcut scandal prin comună odată cu lansarea anumitor investiţii. Şi vorbim aici de fonduri europene care puteau fi pierdute dacă primarul Aştefanei nu gestiona corect situaţia. La asta putem adăuga şi un mic „incident” la aprobarea proiectului european în valoare de 2,5 milioane euro. Proiectul în cauză a fost aprobat la finanţare, hotărârea a devenit publică, iar după o zi situaţia s-a întors la 180 grade. Administraţia locală a înaintat contestaţii şi ulterior s-a dovedit că a avut dreptate, iar proiectul a intrat în lucru. Într-o asemenea atmosferă a lucrat în ultimii ani administraţia locală de la Bălţaţi, judeţul Iaşi. Însă rezultatele obţinute şi satisfacţia oamenilor micşorează dificultăţile întâmpinate.

 

„2013 a fost un an bun…”

Baltati IScentru social batrani  ian 2014 001În ceea ce priveşte anul trecut primarul Vasile Aştefanei spune că a fost un an bun, în ciuda anumitor dificultăţi întâmpinate. Şi spune asta pentru că mai multe investiţii mari au fost continuate, iar unele sunt finalizate. Vorbim aici de asfaltarea unor drumuri, alimentare cu apă şi canalizare, centru de zi pentru bătrâni şi promovarea tradiţilor. În paralel administraţia locală a avut grijă de şcoli, a realizat o bază sportivă modernă şi a organizat cu diverse prilejuri activităţi cultural-tradiţionale de excepţie. Mai trebuie menţionat aici un aspect şi anume apropierea mediului de afaceri de administraţia locală. „În ultimii ani am păţit treburi anapoda. Ni se alocă anumite cote dar din cauza faptului că Trezoreria statului nu încasează nu toţi banii ajung la comunitate. Şi o altă problemă românească sută la sută este legată de taxa pe valoarea adăugată la proiectul cu finanţare europeană. Uniunea europeană alocă bani pe proiecte dar nu are treabă cu TVA. Taxa pe valoarea adăugată este o problemă naţională. Cel mai simplu era ca aceste investiţii să fie scutite de TVA. Acum noi am fost obligaţi să facem un credit pentru a putea plăti TVA, iar taxa este deductibilă însă pierdem cred două miliarde lei vechi pe comisioane şi dobânzi bancare. Cu aceşti bani se puteau realiza ceva investiţii în comună. Trecând peste aceste aspecte pot spune că anul 2013 a fost bun prin prisma faptului că am reuşit o serie de investiţii, unele finalizate, altele aflate în diverse stadii. Aceste investiţii publice înseamnă şi câteva locuri de muncă, dar şi ridicarea standardului de viaţă în comuna noastră. Avem apă curentă, canalizare, s-a lucrat şi la modernizarea prin asfaltare a anumitor drumuri, iar oamenii sunt mulţumiţi. Totodată lansăm alte proiecte prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Belceşti-Focuri organizaţie unde sunt preşedinte şi mai încerc prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pe care o avem împreună cu Lungani. Ca proiecte ce vor intra în lucru în perioada imediat următoare menţionez asfaltarea a două sectoare de drum în Bălţaţi, proiectul este prin GAL, iar aici lucrările încep la primăvară. Vreau să creez reţea de drumuri asfaltate către principalele instituţii din comună (spre şcoli, biserici, cimitir), asta e în prima fază apoi asfaltăm peste tot. Mai vreau apoi să facem un centru de zi pentru copii la Bălţaţi. Cu fonduri europene am construit centrul de zi pentru bătrâni şi va fi util. Acum vrem să facem şi un centru de zi pentru copii. Pentru acest obiectiv am contract de finanţare aprobat de 120.000 euro şi acum se lucrează la proiectul tehnic. Până pe 18 noiembrie 2014 trebuie să fie gata. În ceea ce priveşte deservirea celor două centre vom merge mult pe voluntariat, aşa se lucrează peste tot în Europa”, a spus primarul Vasile Aştefanei.

 

Drumul Războieni-Podişu-Belceşti va fi modernizat

La finalul anului trecut, mai afirmă primarul de la Bălţaţi, s-a desfăşurat o şedinţă la Consiliul judeţean Iaşi unde s-a analizat master planul judeţului pe segmentul drumuri judeţene ce trebuie urgent modernizate. O veste bună pentru Bălţaţi dar şi pentru comuna Belceşti este că administraţia judeţeană a trecut la capitolul priorităţi modernizarea drumului Războieni-Podişu-Belceşti, pe sectoarele unde necesită şi astfel accesul locuitorilor satului Podişu din comuna Bălţaţi, dar şi al locuitorilor din comuna Belceşti la drumul european va fi mult mai facil. „E vorba de circa 8 kilometri şi am primit asigurări de la dl preşedinte al CJ Iaşi că va fi modernizat cest drum”, afirmă în continuare primarul Aştefanei. Primarul de la Bălţaţi a fost sprijinit în demersurile domniei sale pentru modernizarea acestui drum de către consilierul judeţean Vasile Câtea care se „trage” din Podişu, care-i şi consilier al ministrului Bănicioiu. „Pe această cale adresă mulţumiri conducerii judeţului Iaşi că a ţinut cont de argumentele noastre în legătură cu importanţa acestui drum.

Cu proiectele şi investiţiile derulate ori aflate în curs de execuţie sunt mulţumit, dar nu pot fi mulţumit în ceea ce priveşte bugetul. Sunt datorii care nu-s din vina mea şi acestea ne trag înapoi. O atenţie deosebită, după cum se ştie, am acordat şi şcolilor. Pot spune că stăm binişor la acest capitol, dar sunt probleme cu spaţiul de învăţământ pentru că şcoala din centru e în lucru de mulţi ani şi nu s-au mai alocat bani. Am făcut demersurile necesare, am înaintat hârtii peste hârtii şi acum avem ceva promisiuni. Cred că va fi prinsă la finanţare anul acesta.

În acelaşi timp mereu se intervine pentru pietruirea drumurilor acolo unde este necesar. Primăria are utilaj şi încercăm să rezolvăm cele mai importante probleme. Totodată vreau să modernizăm iluminatul public dar cu fonduri europene. Facem un proiect prin Grupul de Acţiune Locală Belceşti Focuri pentru modernizarea iluminatului public din comună. Totodată capitolul tradiţii şi obiceiuri este în atenţia noastră. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am invitat la festivalul de datini şi obiceiuri tineri din comuna vecină Lungani. Au venit tineri romi care au prezentat foarte frumos datini şi obiceiuri. Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pe care o avem cu Lungani vrem să lansăm un proiect pentru promovarea acestor datini şi obiceiuri. Tot la acest capitol avem Asociaţia Tinerilor din Bălţaţi organizaţie pe care o sprijinim şi desfăşoară activităţi deosebite. Asociaţia are un proiect depus pe GAL Belceşti-Focuri pentru achiziţia de costume populare. Iar comuna Bălţaţi va înfiinţa un ansamblu folcloric.

De asemenea, am reuşit să amenajăm un parc de recreere la Mădârjeşti numai cu ajutorul sponsorilor. Am încercat să atingem toate laturile care ţin de dezvoltarea comunităţii. Şi cred că am reuşit. Sigur că aş vrea mai multe investiţii deodată însă totul depinde de fondurile pe carele avem la dispoziţie. Eu am mari speranţe în fondurile europene. Avem experienţă în utilizarea banilor europeni şi cred că asta ne ajută”, a mai spus primarul de la Bălţaţi.

Tradiţiile reprezintă bogăţia spirituală a acestor zone deosebite şi această bogăţie trebuie exploatată, pusă în valoare. Care comunitate a înţeles acest lucru are numai de câştigat în imagine şi-n dezvoltare, cine nu, se va dezvolta mult mai greu. La Bălţaţii Iaşiului se pune accent pe tradiţii, pe fenomenul cultural, iar toate acestea însumate cu investiţiile publice în modernizarea comunităţii au pus comuna pe drumul dezvoltării sustenabile.

De asta spuneam la începutul reportajului de faţă că aş vrea ca şi la nivel central să fie patrioţi, să fie oameni vrednici care să dea un curs sănătos ţării.

Revenind, acum la Bălţaţi utilităţile sunt funcţionale (gaz metan, apă curentă, canalizare), sunt drumuri asfaltate, iar angajamentul administraţiei e că va continua procesul de modernizare a drumurilor, deci a crescut confortul cetăţenilor, dar s-au creat şi condiţii pentru dezvoltarea anumitor activităţi private care vor aduce locuri de muncă. Privind în ansamblu, soluţia dezvoltării comunităţilor locale în condiţiile de astăzi presupune ca administraţiile locale să dea tonul investiţiilor şi să caute în acelaşi timp variante pentru stimularea sectorului privat. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când văd eforturile şi rezultatele de excepţie dintr-o comunitate îmi dau seama că aici trebuie căutată cheia existenţei de veacuri a moldovenilor pe aceste meleaguri. Oamenii vrednici îşi pun singuri în traistă, cum spune moldoveanul şi de aceea am militat permanent pentru promovarea comunităţilor care găsesc soluţii de dezvoltare pe termen lung. E o plăcere să mergi astăzi prin comuna Bălţaţi şi nu spunem numai noi acest lucru ci toţi fiii comunei, care azi lucrează în străinătate, unde văd ce înseamnă ordine, disciplină, frumos, atunci când vin acasă cu diverse ocazii sau toţi cei care tranzitează această zonă deosebit de frumoasă. La cât mai multe investiţii, dle primar şi cetăţenii comunei să se bucure de comunitatea lor care an de an se face mai frumoasă! (EL)

Leave a Comment