Google

Infractorii te pot cunoaste mai bine decat crezi

Written on:mai 14, 2014
Comments
Add One

afisAcesta este titlul unei campanii de prevenire, care se derulează la nivel naţional în perioada aprilie – septembrie 2014 şi care are drept scop prevenirea furturilor din locuințe și de/din autoturisme, respectiv a tâlhăriilor.

Prezenta campanie se înscrie în priorităţile Poliţiei în domeniul prevenirii în anul 2014, două dintre acestea fiind „Prevenirea infracţiunilor de furt” şi „Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă”.

La nivelul județului Vaslui, infracţiunile contra patrimoniului reprezintă jumătate din totalul infracţiunilor sesizate atât în anul 2013, cât și în primele 4 luni ale acestui an.

În anul 2013, infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu 51 fapte (de la 6968 fapte sesizate în anul 2012, la 6917 în anul 2013), scăderi fiind înregistrate și pe linia furturilor şi tâlhăriilor.

De asemenea, scăderi au fost înregistrate și în primele 4 luni 2014 față de aceeași perioadă a anului trecut: infracțiunile contra patrimoniului au scăzut cu 20,5%, infracțiunile de furt cu 21,02%, iar tâlhăriile cu 43,33%.

Chiar dacă atât furturile cât şi tâlhăriile au scăzut, gradul de pericol social şi impactul pe care aceste infracţiuni îl au asupra sentimentului de siguranţă al cetăţeanului, justifică oportunitatea desfăşurării unei campanii preventive şi în judeţul nostru.

Campania se va axa pe trei module: siguranţa personală; furturi din locuinţe; furturi de/din auto.

Activităţile circumscrise acestei iniţiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire cu beneficiarii acestui proiect, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, în judeţul Vaslui vor fi distribuite 3000 de flyere cu recomandări preventive şi 100 de afişe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.

Pe tot parcursul campaniei, promovarea mesajelor preventive se va realiza şi prin intermediul unui site creat special – www.prevenire.groupama.ro, printr-un clip video ce va fi distribuit prin reţeaua internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative vor fi distribuite prin reţelele de socializare.

Recomandări de prevenire – Pentru a reduce riscul ca tu să devii victima unor evenimente neplăcute, facem câteva recomandări care te pot ajuta să te protejezi împotriva tâlharilor.

Cum să ț­ii tâlharii la distanță?

În locuri publice:

Evită deplasările prin zone mai puțin circulate sau izolate (câmpuri, parcuri, șantiere, terenuri virane);

Când transporți sume mari de bani, fă tot posibilul să fii însoțit și de o altă persoană de încredere;

Păstrează asupra ta cât mai puțini bani;

Evită să consumi băuturi alcoolice atunci când ai asupra ta sume mari de bani;

Dacă agresiunea se produce într-un loc public, să nu ai rețineri în a solicita ajutorul celor aflați în zonă și chiar de a riposta fizic – o astfel de reacție îl poate determina pe agresor să te lase în pace și să părăseasca locul în grabă.

Atenție! În cazul în care integritatea corporală sau viața îți sunt puse în pericol, renunță la bunurile pretinse de agresor. Reține însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau în comportament și depune de urgență o reclamație, în care să sesizezi cele petrecute, la cea mai apropiată unitate de poliție.

Leave a Comment