Google

In judetul Vaslui cad tigari din cer!

Written on:octombrie 31, 2014
Comments
Add One

tigari caruta prutLucrători de poliție judiciară  din cadrul Serviciului Teritorial al   Poliției de Frontieră Vaslui sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial Vaslui împreună cu lucrători de poliție SCCO Vaslui, sprijiniți de IPJ Vaslui, au neutralizat activitatea infracțională a membrilor unei grupări specializată în contrabanda cu țigări parașutate din aparate de zbor ușoare, tip deltaplan, care zboară la altitudini relativ reduse şi nu pot fi detectate de radarele aflate în dotarea Centrului de Operaţiuni Aeriene ale Statului Român.

În baza probelor administrate în cauză, procurorii DIICOT – BT Vaslui au constatat că pe teritoriul României acţionează un grup infracţional organizat format din cetăţeni moldoveni, specializaţi în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu ţigări. Cantităţile mari de ţigări provenind din Republica Moldova erau introduse ilegal în România prin intermediul aparatelor de zbor uşoare, tip deltaplan, din care erau paraşutate colete dotate dispozitive de localizare prin sistemul GPS.

Activitatea grupării specializată în contrabanda cu ţigări era planificată şi bine organizată în cele mai mici detalii în sensul că, persoanele ce desfăşurau activităţile infracţionale pe teritoriul României veneau anterior introducerii ilegale în ţară a bunurilor ce constituie obiectul infracţiunii de contrabandă, în vederea recunoaşterii locului unde urmau ca alţi cetăţeni moldoveni să paraşuteze coletele. Totodată, membrii grupării erau atenţi în ceea ce priveşte stabilirea unor eventuale legături între ei şi anume, intrau în Romania prin PTF Albiţa, separat cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achiziţionate pentru ziua când desfăşurau activităţi de contrabandă şi foloseau în transport mai multe autovehicule în care erau amenajate locașuri speciale pentru ascunderea țigărilor de contrabandă.

O astfel de activitate de contrabandă, s-a desfăşurat în noaptea de 29/30 octombrie 2014, când teritoriul României a fost survolat ilegal de un aparat de zbor tip deltaplan, în două rânduri la intervale scurte de timp şi din care au fost paraşutate în zona com.Viişoara, jud. Vaslui, un număr de 4 colete în care se aflau, în total, cantitatea de 7969 pachete cu ţigări, de diferite mărci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova.

Doi dintre membrii grupării, care aveau rolul de a prelua coletele parașutate, au fost depistati de către politistii de frontiera. În urma audierii lor și a probelor administrate, în datele de 30 și 31 octombrie 2014, procurorii DIICOT – BT Vaslui au dispus reținerea preventivă pentru 24 de ore a inculpaților Guzun Tudor (42 de ani) și Guțanu Vasile (35 de ani), ambii cetățeni moldoveni, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și introducere în țară de cantități de țigări, prin alte locuri decât cele prevăzute de lege pentru controlul vamal.

Cei doi inculpați au fost prezentați astăzi Tribunalului Vaslui cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Judecătorul de drepturi și libertăți a admis solicitarea DIICOT și a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Leave a Comment