Google

În doi ani se finalizează modernizarea Vasluiului

Written on:octombrie 9, 2015
Comments
Add One

pr vs conf presa feb 2015 001 netMarile proiecte de modernizare a municipiului Vaslui, începute cu câţiva ani în urmă, se apropie de final, iar oraşul îşi schimbă înfăţişarea, în ciuda celor care nu vor să vadă că viaţa aici devine mai confortabilă chiar decât în multe alte oraşe cu „pretenţii”.

De ce oare românul în general nu poate da Cezarului ce este al Cezarului? De ce multe pilde moştenite din moşi strămoşi nu mai sunt respectate azi? N-aş fi început reportajul de faţă astfel dacă n-ar fi existat răutăcioşi de dragul răutăţii nu pentru că ar avea motive întemeiate. Vasluiul astăzi este un oraş cochet, unde traiul e mult mai liniştit şi mai confortabil decât în multe alte localităţi urbane din România. Vasluiul astăzi este mult mai atractiv din punct de vedere cultural, istoric şi tradiţional decât multe alte localităţi urbane chiar cu vechime mai mare. Vasluiul astăzi se află într-o transformare continuă. Aş putea continua înşiruirea aspectelor pozitive pentru că în 2015 oraşul Vaslui are puncte de atracţie, este bine gestionat şi administrat, serviciile publice sunt mult mai de calitate decât în alte oraşe de aceeaşi mărime, iar perspectiva este bună. În doi ani, spune primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, modernizarea Vasluiul se finalizează şi evident că vor fi iniţiate alte şi alte proiecte de investiţii, dar ce-a fost greu se apropie de final.

„Avem mari probleme cu constructorii…”

Modernizarea municipiului Vaslui, începută pe cartiere, cu fonduri europene, dar şi cu fonduri de la bugetul local, se încadrează într-un program amplu lansat în urmă cu câţiva ani. Principalele surse de finanţare apărute au fost accesate de municipiul Vaslui şi astfel a fost posibilă implementarea mai multor proiecte de anvergură. Finalul acestui an înseamnă şi finalizarea mai multor proiecte de investiţii derulate cu fonduri europene dar şi locale. „Marile investiţii trebuie să se finalizeze anul acesta. Suntem într-o uşoară întârziere din cauza constructorilor, dar se va recupera. În octombrie şi noiembrie trebuie să încheiem cu străzile Huşului, Ştefan cel Mare, se face legătura în Crucea Gării, aşadar centrul se termină. Avem apoi strada 8 Martie cu Spitalul iar în noiembrie rămâne strada Gheorghe Doja din Moara Greci. De asemenea, troleul va fi gata la sfârşitul lunii noiembrie. Se lucrează greu din cauza lipsei forţei de muncă. E un fenomen generalizat la nivelul întregii ţări. Firmele de construcţii nu au forţă de muncă. Apoi ne mai confruntăm cu situaţia unor firme de construcţii din Vaslui care au angajate lucrări şi acum sunt fie sub supraveghere sau sunt în insolvenţă. Cred însă că toate lucrările se vor finaliza în termenele anticipate. Se lucrează mai greu e adevărat”, a spus primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl.

Se apropie finalul anului 2015, un alt an plin pentru modernizarea municipiului reşedinţă de judeţ. În acest context i-am solicitat primarului Pavăl un punct de vedere legat de finalizarea proiectelor anunţate la începutul anului. Vasluienii aşa s-au obişnuit sau mai bine zis au fost obişnuiţi de administraţia locală condusă de primarul Vasile Pavăl. „Evident că proiectele se vor finaliza aşa cum am anunţat. Totodată vor începe altele. Avem mai multe proiecte de mai mică anvergură care care sunt aprobate şi vor fi începute. Chiar zilele acestea am semnat 3-4 contracte pentru studii de fezabilitate. Anul viitor încep lucrările de modernizare pe strada Traian şi Republicii până în Gară. Proiectul pentru modernizarea cartierului 13 Decembrie începe anul acesta şi se finalizează la anul. Este ultima zonă din oraş pe care o modernizăm. Astfel se încheie o etapă din dezvoltarea oraşului”, a spus în continuare primarul municipiului Vaslui.

Nu mai este o noutate că ultimii ani au însemnat o creştere pe toate planurile pentru Vaslui. Interesant este că aici, în zona despre care se spune că este cea mai săracă din ţară, cel puţin aşa spun cei care cred că dau ora exactă în România, oraşul reşedinţă de judeţ dă „clasă” altor oraşe vecine sau nu în ceea ce priveşte dezvoltarea, promovarea actului cultural autentic şi a tradiţiilor, punând în valoare moştenirea spirituală avută. La Vaslui, n-am auzit doar vom face, la Vaslui am văzut cum se aplică proiecte de anvergură. Am adus în discuţie acest subiect pentru că zilele trecute am auzit de la preşedintele ţării o mostră clară de demogogie. E clar că dezvoltarea ţării în ansamblu se face de jos în sus, însă nu e corect ca unii să fie numai cu demagogia, iar alţii cu munca.

Alte investiţii aşteaptă să înceapă…

Anul viitor vor intra în modernizare străzile Traian şi Republicii şi astfel se termină cu străzile principale din oraş, dar şi alte străzi din cartiere. Totodată, administraţia locală va începe construcţia unui bazar nou şi va lucra la modernizarea, de fapt, reconstrucţia Spitalului vechi. Acestea sunt investiţii importante care vor demara anul viitor. O altă veste bună este că după modernizarea principalelor artere de circulaţie, se vor stabili şi modalităţile de publicitate stradală, printr-o regulă generală, aplicabilă tuturor. De asemenea, se studiază problema traficului rutier. Unele străzi vor avea sens unic pentru fluidizarea traficului. Acestea ar fi alte noutăţi anunţate de administraţia locală pentru anul viitor. În ceea ce priveşte publicitatea stradală Primăria va gestiona această problemă, amenajând locuri de afişaj.

Dacă ar fi să facem o întoarcere în timp, de aproape opt ani se vede clar că an de an în Vaslui s-au făcut investiţii de anvergură, în toate domeniile, iar în paralel programul manifestărilor cultural tradiţionale a fost îmbunătăţit permanent. Nu demult Vasluiul a fost gazda unui festival internaţional de folclor. Numele oraşului a ajuns astfel în toată lumea. Oaspeţii de peste mări şi ţări au fost încântaţi de oraş, dar şi de modul cum au fost primiţi. Totodată, latura tradiţională prin promovarea moştenirii spirituale, punerea în valoare a ansamblului Curţile Domneşti, organizarea unor activităţi culturale de excepţie, întregesc tabloul dezvoltării muncipiului Vaslui. Altfel spus, strategia administraţia locală a inclus toate domeniile unei dezvoltări armonioase a oraşului.

Marile proiecte de investiţii au fost urmărite pas cu pas, mai ales că primarul este de profesie constructor, iar în paralel au fost inaugurate obiective mai mici care ţin de domeniile cultural, social sau de recreere. Important este şi alt aspect şi anume faptul că toate lucrările au finanţare, ba mai mult de atât, constructorii nu pot ţine pasul, aşa cum spuneam şi anterior.

Intrând în oraş dinspre Bârlad sau dinspre Iaşi, călătorul „prinde” o imagine tradiţional modernă a unei localităţi care în istoria sa a fost oraş domnesc şi capitală a Moldovei meridionale. Marele domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt îşi păzeşte cu străşnicie fosta reşedinţă chiar din Piaţa Civică a municipiului Vaslui. Vorbeam anterior de tradiţional. Pentru a da o notă tradiţională Piaţa Civică este pavată cu granit, iar sectorul de stradă este din piatră cubică. Centrul oraşului Vaslui trebuie finalizat anul acesta. Noua imagine a Vasluiului este pe placul localnicilor şi o încântare pentru vizitatori dacă avem în vedere numărul mare de cetăţeni care vin cu plăcere în Piaţa Civică. Nu demult s-au finalizat investiţiile şi la Teatrul de Vară, situat în apropiere, iar Primăria are în vedere încheierea unui parteneriat cu Casa de Cultură Constantin Tănase pentru a-i da şi acestui obiectiv situat chiar în Centrul Civic strălucirea de altădată.

Fie că vorbim de cartierele oraşului, fie că ne uităm de-a lungul arterelor importante din oraş, de câţiva ani vedem că se lucrează mereu şi permanent apar noutăţi, care sporesc gradul de confort pentru localnici. E adevărat că oamenii sunt nerăbdători câteodată, alţii spun că durează prea mult, dar în ansamblu gradul ridicat de satisfacţie arată clar că strategia de dezvoltare iniţiată de administraţia locală este acceptată de vasluieni.

În final mai spunem că primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, merită aprecierile tuturor pentru soluţiile găsite în aceşti ani, prin care a reuşit să facă din Vaslui un oraş cochet, tradiţional, modern. (E.L.)

Leave a Comment