Google

Iașul premiat pentru bună guvernare

Written on:martie 3, 2020
Comments
Add One

Conferința națională „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“ organizată în perioada 25-26 februarie 2020 de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a lansat câștigătorii celor mai bune proiecte în domeniul bunei guvernări adoptate sau implementate la nivelul autorităților administrației publice locale și înscrise în cadrul celei de-a doua ediții a competiției cu același nume.

Comisia de evaluare, formată din reprezentanți ai Ministerului, ai Secretariatului General al Guvernului, aiMinisterului Justiției și ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a selectat 7 dintre proiectele și bunele practici depuse în intervalul 4 decembrie 2019 – 27 ianuarie 2020 de către 26 de unități administrativ-teritoriale din toată țara.

Primăria Municipiului Iași se numără printre cei care au primit titlul de membru al „Rețelei Campionilor în Domeniul Integrității”. Municipalitatea ieșeană s-a înscris în competiție cu proiectele: „Transparență și comunicare: de la cetățeni pentru cetățeni”,  ”Iașul curat: 100% oameni, 0% deșeuri“. Proiectul ”Lideri pentru Europa – ed. a V-a” susținut de Asociația EuroDEMOS a contribuit la primirea titlului de membru al „Rețelei Campionilor în Domeniul Integrității” de către Primăria Municipiului Iași.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a transmis celor premiați și invitația de a se instrui în cadrul prestigioasei instituții „The Hague Academy for Local Governance“, în perioada 16 – 20 martie 2020, în domeniul integrității și al bunei guvernări.

Ana-Cristina Zacornea, președintele executiv al Asociației EuroDEMOS,  care a contribuit la primirea titlului de membru al ”Rețelei Campionilor în Domeniul Integrității”, de către Primăria Muncipiului Iași, a declarat următoarele:

Ne onorează parteneriatul cu Municipalitatea Ieșeană, ne bucurăm că am contribuit și noi la acest statut și recunoaștere de drept meritată la nivel național, prin proiectul “Lideri pentru Europa – ediția a V-a”, proiectul devenind astfel “brand de oraș”.

Mulțumim domnului Primar Mihai Chirica, Consiliului Local Iași și reprezentanților Biroului “Relația cu Societatea Civilă” din cadrul Primăriei Municipiului Iași pentru suportul acordat proiectului, implicarea în dialogul cu cetățenii și promovarea reală a transparenței.

Proiectul Lideri pentru Europa, ediția a V-a este coordonat de Asociația EuroDEMOS. Proiectul, cu un impact important asupra comunității, a devenit deja un proiect tradițional binecunoscut în rândul instituțiilor educaționale, în rândul tinerilor și la nivel de comunitate.

Fără viziunea, interesul și susținerea conducerii municipalității ieșene, cu certitudine  proiectul „Lideri pentru Europa” nu și-ar fi putut îndeplini cu atâta succes obiectivele de interes comunitar pe care și le-a propus încă de la prima ediție.

Dintre activitățile organizate în municipiul Iași menționăm: campanie de educație civică și transparență decizională desfășurată în Municipiul Iași, activități de participare la ședințele Consiliului Local, simulare a desfășurării ședințelor de Consiliului Local, întâlniri de dialog între tineri și factori decizionali, seminar de responsabilizare prin participare civică, trainingul cu formatori internaționali ”Lideri pentru Europa”.

În cifre, proiectul a implicat 89 de tineri în simularea ședințelor de Consiliu Local și activități de dialog cu reprezentanți decizionali la nivel local, 150 de tineri selectați să participe la sesiunile trainingului internațional privind politicile de tineret și oportunități civice de implicare, 24 de instituții din sectorul neguvernamental, administrația publică și sectorul educațional din Iași implicate în activitățile proiectului.

Proiectul este sustenabil prin implicarea constantă și susținută a tinerilor în activitățile de interes din cadrul comunității locale.

Putem trage concluzia că informațiile care circulă public despre dezinteresul și lipsa de educație a tinerilor, cel puțin la Iași sunt infirmate însăși prin aprecierea pe care reprezentanții Guvernului României au acordat-o proiectelor de interes comunitar susținute de Asociația EuroDEMOS ce este apreciată și la nivel european ca organizație „poveste de succes”. Madalina Popa

Leave a Comment