Google

Iașul este bine reprezentat la nivel european

Written on:mai 3, 2020
Comments
Add One

Comisia Europeană și Consiliul European pentru Inovare, în strânsă colaborare cu statele membre ale Uniunii Europene, au găzduit în perioada 24 – 26 aprilie 2020 un hackathon pan-european pentru conectarea societății civile, inovatorilor, partenerilor și investitorilor din toată Europa pentru a dezvolta soluții inovatoare pentru provocările legate de coronavirus.

Hackathonul EUvsVirus s-a desfășurat sub patronajul Comisarului European Mariya Gabriel și a fost susținut de Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European. Hackatonul a oferit un cadru organizatoric și tehnic comun în care participanții au avut posibilitatea de a se implica online pentru a dezvolta prototipuri și soluții pentru problemele relevante din punct de vedere tehnic, politic și social în contextul crizei Coronavirus. Acesta a urmărit dezvoltarea colectivă de soluții inovatoare, de exemplu tehnologie înaltă hardware și software, biotehnologia, tehnologia digitală, știința societală și alte domenii de inovație.

La eveniment au participat peste 800 de organizații ale societății civile europene. Dintre reprezentații societății civile au fost selectați 36 de ambasadori. Asociația EuroDEMOS, cu sediul central în Iași, a fost selectată să participe la eveniment. Ana-Cristina Zacornea, Președintele Executiv EuroDEMOS, în calitate de ambassador pe România, s-a implicat în vederea facilitării comunicării și promovării evenimentului la nivel de mase. Activitatea o va continua și după eveniment în condițiile persistenței situației medicale și sociale actuale la nivel mondial.

Hackathonul EUvsVirus a avut provocări pentru șase domenii: sănătate și viață, continuitate în afaceri, coeziune socială și politică, educație și lucru la distanță, finanțe digitale și alte provocări.

În cadrul acestui eveniment s-au abordat probleme critice precum: echipamente de protecție, ventilatoare, protejarea personalului medical, comunicarea informațiilor utile în timp real, promovarea măsurilor de prevenție, realizarea de teste rapide, suplinirea personalului necalificat ș.a.

Au participat la eveniment peste 20.900 de persoane din întreaga Uniune Europeană și nu numai, care s-au prezentat cu 2.150 de soluții în domenii precum sănătate și viață (898), continuitate în afaceri (381), muncă la distanță și educație (270), coeziune socială și politică (452), finanțe digitale (75) și alte provocări (83).

În următoarele două săptămâni, vor fi colectate nevoile de finanțare și resurse ale echipelor câștigătoare pentru a-și dezvolta ideile, totodată vor fi colectate finanțările și resursele pe care partenerii sunt dispuși să le dedice. În perioada 22-25 mai, va avea loc Matchathon – un eveniment care să potrivească nevoile cu resursele disponibile. Soluțiile câștigătoare vor fi invitate să se alăture platformei EIC COVID – care va fi lansată la sfârșitul lunii mai – pentru a facilita conexiunile cu utilizatorii finali, cum ar fi spitale, și pentru a oferi acces investitorilor, fundațiilor și altor oportunități de finanțare din întreaga Uniune Europeană.

Leave a Comment