Google

Iașul ecologic în 2030

Written on:mai 24, 2020
Comments
Add One

Statisticile ne informează că la nivelul Uniunii Europene 75% dintre cetățeni locuiesc în zone urbane și se așteaptă ca acest procent să se ridice la 85% până în 2050. Cu ținte ambițioase stabilite pentru 2030, Pactul ecologic european este planul Comisiei Europene care vizeză ca Europa să fie primul continent neutru climatic până în 2050. Pactul face parte din cele șase priorități ale Comisiei Europene pentru perioada 2019 – 2024. Implementarea pactului prevede o misiune nobilă pentru „100 de orașe ecologice până în 2030 – cu și pentru cetățeni” (#MissionCities). Această misiune are un consiliu de misiune pentru a implementa programul Orizont Europa. Consiliul de misiune este format din 15 experți.

Iașul a fost invitat să facă parte din cele 100 de orașe ecologice până în 2030 și urmează ca Primăria Municipiului Iași să parcurgă pașii necesari. Astfel, în prima parte a lunii mai a.c., Comisia Europeană, prin Directoratul General Cercetare și Inovare, Viitoare Sisteme Urbane și Mobilitate, și Primăria Municipiului Iași au organizat două evenimente online: o sesiune interactivă și un webinar cu tineri.

Asociația EuroDEMOS a fost partener în organizarea evenimentelor. Un aport important adus de reprezentanții Asociației EuroDEMOS îl reprezintă și transmiterea informației către instituțiile educaționale. Au răspuns invitației EuroDEMOS și au susținut Iașul tineri elevi de la Liceul Economic Tehnologic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” și studenți ai Universității Al. I Cuza Iași (FEEA, Facultatea de Drept, Facultatea de Litere, Facultatea de Filosofie, Științe Politice și Sociologie), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași și Universitatea „Petre Andrei” Iași.

Sesiunea interactivă a fost dezvoltată pe baza dialogului cu locuitori ai Iașului în colaborare cu parteneri din administrația locală, sectorul public și privat, sistemul de învățământ și cercetare și organizații ale societății civile. Sesiunea a fost moderată de doamna Oana Melinceanu de la Directoratul General Cercetare și Inovare, Viitoare sisteme urbane și Mobilitate a Comisiei Europene și s-a bucurat de participarea doamnei Maria Vassilakou, fost primar adjunct al Vienei și Membru în Comitetul de experți al Misiunii Europene pentru Orașe.

Webinarul „Iașul 2030 prin ochii tinerilor” s-a adresat elevilor și studenților preocupați de schimbările climatice, tineri care pot oferi soluţii concrete sau sugestii cum poate fi redusă poluarea, tineri interesați de acţiunile Comisiei Europene cu privire la protecţia mediului și cum orașele pot aduce soluţii la provocările climatice.

Rezultatele discuțiilor și sondajelor au arătat că sănătatea, calitatea aerului, schimbările de comportament și educația ecologică a populației sunt printre preocupările primare ale cetățenilor din Iași. Aceștia au subliniat, de asemenea, nevoia de mai multe spații verzi, un transport public fiabil și campanii publice de sensibilizare cu privire la problemele climatice și de mediu.

75% dintre cetățenii din Iași au identificat transportul drept prima prioritate pentru atingerea neutralității climatice până în 2030, urmată foarte îndeaproape de schimbarea comportamentală și adoptarea surselor de energie curate (63% fiecare).

Un alt rezultat remarcabil al sondajului a fost faptul că 63% dintre tineri cred că Iașul ar putea atinge neutralitatea climatică până în 2030 și toți sunt convinși că neutralitatea climatică din orașul lor va fi o realitate până în 2050, ceea ce necesită probabil o redefinire a artei posibilului.

Feedback-ul de la ambele sesiuni va contribui la proiectul de raport la care lucrează în prezent comitetul de misiune al orașelor cu scopul atingerii neutralității climatice. Recomandările finale vor fi transmise Comisiei Europene în cadrul Zilelor Europene de Cercetare și Inovare (22-24 septembrie 2020).

Leave a Comment