Google

Iasi/Lupii Negri revin acasă

Written on:februarie 28, 2014
Comments
Add One

„Lupii Negri” se întorc la Iaşi, după o nouă misiune încununată cu succes pe teatrul de operaţii din Afganistan. Ceremonialul militar de primire a ostaşilor ieşeni va avea loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în data de 6 martie, de la ora 11.00.

drapel

Drapelul de luptă al Batalionului 151 Infanterie a fost strâns cu grijă. El se va întoarce în ţară odată cu ultimii „Lupi Negri” (sursa foto: www.bg15mc.ro)

Misiune de succes
După şase luni petrecute departe de casă, în provincia afgană Zabul, militarii din Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri” au predat transferul de autoritate unei alte unităţi de luptă româneşti, Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri”. Ceremonia militară a avut loc pe 12 februarie, în baza de operaţii înaintată Apache. La festivitate au participat reprezentantul Centrului de Conducere Operaţională, locotenent-colonelul Marian Băncilă şi comandantul Combined Task Force „Duke”, colonelul William Ostlund.

Rezultatul misiunii „Lupilor Negri” în Afganistan a constat în sute de misiuni de patrulare, îmbarcat pe tehnica de luptă sau pe jos, posturi de observare, puncte de control vehicule, misiuni de cercetare, zeci de acţiuni pe linie de cooperare civili – militari sau cu focus medical, toate având ca scop comun menţinerea unui climat de securitate stabil şi îmbunătăţirea vieţii populaţiei afgane.

Tradiţie şi prestigiu
Militarii ieşeni au o vastă experienţă în operaţiunile desfăşurate în afara graniţelor ţării. În anii 1996 – 1998, batalionul a participat la diferite misiuni multinaţionale de menţinere a păcii în Angola, Bosnia şi Albania. În prima sa misiune pe pământ afgan, desfăşurată în perioada iunie 2003 – ianuarie 2004, Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri” a participat cu un număr de 400 militari la Operaţia „Enduring Freedom IV”. În perioada iunie 2005 – ianuarie 2006, Batalionul 151 Infanterie a executat o a doua misiune în Afganistan, în cadrul Operaţiei „Enduring Freedom VII”, acţionând în compunerea Task Force Bayonet, grupare de forţe alcătuită pe structura Brigăzii 173 Paraşutişti din armata SUA. Apoi, în perioada februarie 2008 – august 2008, acelaşi batalion a participat la Operaţia „Iraqi Freedom” în Teatrul de Operaţii din Irak. Din luna martie 2010, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” operaţionalizează şi dislocă în Teatrul de Operaţii din Afganistan echipe OMLT tip Batalion.

Leave a Comment