Google

Hora din Străbuni a fost o explozie de frumusețe, culoare și bucurie

Written on:august 2, 2021
Comments are closed

Pe lângă cele mai mari investiții publice de la înființarea județului Vaslui până astăzi, conducerea Consiliului Județean Vaslui a reușit să așeze județul pe harta tradițiilor prin manifestări culturale de excepție. E abia începutul, afirmă profesorul Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, aflat la al treilea mandat în fruntea județului considerat de necunoscători cel mai amărât din România.

După un timp îndelungat în care oamenii au fost ținuți departe de viața culturală, iată că administrația județului Vaslui a reușit câteva evenimente de excepție care au așezat zona pe harta internațională a tradițiilor. Trei zile Vasluiul a fost gazda unei manifestări deosebite. Culoare, muzică și dans în aplauzele furtunoase ale miilor de privitori ai manifestării cu caracter internațional Hora din Străbuni. Printr-o colaborare deosebită între Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Tradițiilor, vasluienii au văzut tradiții din zonă, dar și din străinătate. Bucuria a fost maximă printre cei care au participat la Hora din Străbuni. Manifestarea a început cu parada formațiilor care a început în Parcul Copou și s-a terminat în Piața Civică, locul unde ansamblurile participante au prezentat privitorilor frumusețea portului, cântecului și dansului popular.

Printr-o organizare de excepție mii de valsuieni și oaspeți s-au bucurat împreună tradițiile moștenite din moși-strămoși.

„Sunt puține astfeld e festivaluri în țară din cauza restricțiilor. Vrem să păstrăm aprinsă flacăra tradițiilor populare. Vom deschide anul acesta și Centrul Cultural și, totdată vom iniția alte manifestări culturale de excepție. De anul acesta vom organiza un festival de muzică corală. Vom da manifestării un caracter internațional ca și la Hora din Străbuni. Reînviem activitățile culturale și le înmulțim pentru că avem o băgție deosebită în zonă ce merită exploatată și apreciată”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu înaintea deschiderii Festivalului Hora din Străbuni.

„Este unul dintre puținele festivaluri care se desfășoară în România. Ne-am îngrijit să respectăm cu strictețe regulile. Suntem la ediția cu numărul 7. La ediția de anul acesta vin ansambluri folclorice din Europa. La anul vom aduce și din alte zone ale lumii, așa cum am avut la ediția anterioară. Acum sunt restricții”, a spus directorul CJCPT Lucian Onciu.

După cum relatam și anterior, Hora din Străbuni a fost o manifestare de excepție prin bogăția și frumusețea tradițiilor prezentate miilor de privitori.

Investiții în județul Vaslui în 2-3 ani cât n-au fost în câteva decenii

Ultimii 5-6 ani au însemnat pentru județul Vaslui drumuri județene modernizate, apă și canalizare la standarde moderne în cât mai multe localități ale județului, centre sociale, proiecte economico-sociale deosebite, cum este centrul medico-social de la Ghermănești care va repune la dispoziția cetățenilor din întreaga țară și din străinătate apele minune de la Ghermănești sau proiecte turistice cum este Satul de Vacanță de la Pădureni. Sunt investiții promovate și sprijinite de Consiliul Județean Vaslui sub conducerea președintelui Dumitru Buzatu.

Cea mai recentă investiție, în timp de criză, generată de guvernul care știe doar să facă împrumuturi în contul României, este reabilitarea drumului județean Bălteni-Oșești.

Consiliul Județean Vaslui a alocat fonduri din bugetul local pentru modernizarea drumului județean DJ 207E, pe sectorul Bălteni-Oșești. 15 km de drum județean au fost reabilitați. ”De acest drum județean beneficiază cetățenii din comunele Bălteni, Delești, Cozmești și Oșești. În planul nostru de reabilitare a traseului s-a suprapus cu drumul ce duce la Mănăstirea Fâstâci. Acesta este lucrul poate cel mai important, faptul că drumul ce se intersectează cu DJ 207 E și merge până la Mănăstirea Fâstâci a fost modernizat prin PNDL, dând un acces civilizat tuturor pelerinilor care doresc să viziteze mănăstirea. Sperăm ca pe viitor să apară alte programe de modernizare a mediului rural, astfel încât să mergem mai departe cu modernizarea infrastructurii rutiere din satele vasluiene”, a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

„Avem segmentul de drum care se modernizează Tanacu-Bălțați prin PNDL. Va fi recepționat curând drumul Găgești-Viișoara-Dodești. E aproape gata drumul Deleni-Zizinca. Se lucrează pe drumul județean Dragomirești-Doagele-Stejaru. Sunt drumuri județene în lucru. Mai avem, după cum se știe și pe fonduri europene. O problemă este cu scumpirea masivă a materialelor de construcții. Colac peste pupăză, banii de la bugetul statului s-au înjumătățit anul acesta. Așa vrea guvernul”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan.

Investițiile din județul Vaslui din ultimii 2-3 ani, unele începute, altele finalizate ori în diferite faze de execuție, depășesc investițiile realizate în ultimele decenii în această zonă.

Sorry, the comment form is closed at this time.