Google

Hora din străbuni a adunat mii de iubitori ai folclorului

Written on:august 5, 2015
Comments
Add One

vaslui hora din strabuni 5 aug 2015 001 netTradiţii din toate colţurile lumii au venit La Vaslui şi s-au prezentat localnicilor timp de cinci zile. Un adevărat regal folcloric a debutat vineri începând cu ora 18,00.

Hora din străbuni este o manifestare de excepţie pentru Vaslui şi pentru întreaga zonă. Ansambluri folclorice din toate colţurile lumii au concertat timp de cinci zile la Vaslui. Interesant de precizat este faptul că judeţul se prezintă magistral din punct de vedere al folclorului tradiţional. Multe comunităţi locale au trimis ansamblurile folclorice să concerteze la Vaslui. Nu o dată am spus că această zonă are tradiţii deosebit de frumoase. Iată că acum prin grija Primăriei Vaslui acestea sunt puse în valoare. Surpriza paradei ansamblurilor folclorice a fost prezenţa în costum popular a primarului de la Vetrişoaia. Ca un adevărat gospodar, aşa cum se prezentau şi străbunii, primarul Vasile Puiu a însoţit ansamblul Floricică de pe Prut îmbrăcat în costum popular.

Meritul acestul regal folcloric îi aparţine primarului municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, care a reuşit astfel să ducă în lume Vasluiul anului 2015, un oraş din ce în ce mai modern, confortabil pentru localnici şi primitor cu oaspeţii.

Hora din străbuni a debutat cu o paradă excepţională a ansamblurilor participante. Următorul moment a însemnat prezentarea succintă a fiecărui ansamblu. Pentru că în această zonă ospitalitatea este caracteristică gospodarilor, oaspeţii de peste mări şi ţări, oaspeţii din tot judeţul Vaslui au fost primiţi cum se cuvine.

Şi a început regalul folcloric…

De ceva timp, adică de prin 2008, an de an latura culturală a existenţei municipiului Vaslui creşte mereu, dacă-i putem spune aşa, prin grija administraţiei locale condusă bine de primarul Vasile Pavăl. S-a ajuns acum ca pe tot parcursul anului, la Vaslui, să se deruleze diverse manifestări culturale care bucură localnicii.

După o pauză de 16 ani, după cum spunea directorul Centrului judeţean de conservare şi valorificare a tradiţiei şi creaţiei populare Vaslui, festivalul internaţional de folclor Hora din străbuni a fost reluat. Şi bucuria vasluienilor a fost fără margini. Momentul deschiderii festivalului ce s-a petrecut în moderna Piaţă Civică a municipiului Vaslui a adunat sute de vasluieni. Şi a fost doar începutul. Seară de seară la Teatrul de Vară din centrul oraşului, obiectiv modernizat nu demult, peste 1.000 de vasluieni s-au adunat pentru a vedea pe viu la lucru ansambluri folclorice din judeţul Vaslui, din ţară şi din toată lumea. Cu această ocazie Vasluiul a fost readus pe harta folclorului mondial. „Ne bucură că paşii dumneavoastră v-au purtat spre municipiul Vaslui, străveche vatră de cultură şi civilizaţie, loc binecuvântat de Dumnezeu cu oameni harnici, calzi, primitori şi buni păstrători ai valorii, credinţei şi obiceiurilor strămoşeşti. Dovada vie este festivalul Hora din străbuni, eveniment născut din inima oamenilor care trăiesc pe aceste meleaguri şi care şi-au dorit ca generaţiile ce vin să nu îşi uite rădăcinile.

Pe aceste plaiuri au convieţuit şi convieţuiesc în deplină armonie oameni de etnii diferite sau de religii diferite. Diversitatea nu a dezbinat însă niciodată populaţia.

Împărţind bune şi rele, bucurii şi lacrimi, am trăit mereu uniţi, prinşi în hora vieţii şi în farmecul portului popular, al cântului şi jocului popular al vecinilor şi prietenilor noştri. Sunt convins că prieteniile legate la Vaslui vor fi durată şi mă bucur că ne oferiţi prin dans, cântec şi port o parte din sufletul poporului dumneavoastră. Veţi merge acasă cu inima şi preţuirea unor adevăraţi români, care se simt mândri că vă pot fi gazde”, este mesajul primarului municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, adresat oaspeţilor festivalului Hora din străbuni, ediţia cu numărul 4.

La festivalul internaţional de la Vaslui au participat ansambluri renumite din ţară şi de peste hotare şi tinere talente, toţi iubitori de tradiţii, formând astfel un arc peste timp. Au venit la Vaslui şi vor duce în lume numele vechii cetăţi a lui Ştefan cel Mare oaspeţi din Mexic, Republica Moldova, Polonia, Algeria, Rusia, Thailanda, Grecia, Sri Lanka. Totodată au participat ansambluri din multe comune ale judeţului ceea ce arată că dragostea pentru tradiţii este mai vie ca oricând. E normal să fie aşa pentru că tradiţiile şi spiritualitatea sunt bogăţii inestimabile ce pot pune în valoare comunităţile locale şi întreg judeţul Vaslui. Pentru ca acest obiectiv să fie îndeplinit e nevoie de pasiune, bună credinţă, implicare totală din partea tuturor autorităţilor locale. Vasluiul cu primarul său reprezintă un exemplu de dăruire şi pasiune, un exemplu muncă permanentă în slujba cetăţii.

Călător prin Vaslui; august 2015…

La Vaslui se poate ajunge pe şosea sau pe calea ferată. Oricum ajunge călătorul în Vaslui este impresionat încă de la intrare. Dacă Vasluiul era cunoscut în special pentru bătălia de la Podu Înalt, acum situaţia s-a schimbat. Oraşul Vaslui, după câţiva ani de investiţii ambiţioase, este pe cale să se transforme într-un cochet oraş de nivel european.

Statuia ecvestră a marelui domnitor moldovean Ştefan cel Mare şi Sfânt priveşte de sus cetatea Vasluiului, de la Podu Înalt, locul unde s-a desfăşurat celebra bătălie. Din păcate acolo unde ar trebui să fie un adevărat complex muzeal, un important punct de atracţie turistică e doar o statuie şi, evident, o cârciumă. Nu putea lipsi băutura din peisaj!

Aflat într-un proces amplu de modernizare municipiul Vaslui se prezintă mai frumos an de an tuturor celor care vin aici. Nu demult a fost finalizat cel mai important punct de atracţie turistică. E vorba de Curtea Domnească. Până mai ieri năpădită de buruieni, astăzi Curtea Domnească a devenit un adevărat complex muzeal care aşteaptă vizitatorii să trăiască pe viu istoria acestui ţinut.

Municipiul Vaslui, aflat în inima Moldovei, a fost dintotdeauna un nod comercial, dar şi în calea cotropitorilor. Astăzi, după ani de muncă, administraţia locală a reuşit să modernizeze oraşul. Dar cel mai important aspect însă este punerea în valoare a frumuseţilor zonei şi a tradiţiilor desoebite de aici. Am plecat de la marea manifestare folclorică în acest reportaj şi tocmai de aceea trebuie să reamintesc mereu că seara deschiderii Festivalului internaţional de folclor Hora din străbuni, de la Vaslui, dar şi celelalte seri până la finalul manifestărilor au însemnat o plimbare în trecut şi aducerea trecutului în prezent. S-a dorit şi s-a reuşit îmbinarea armonioasă a culturilor din mai multe zone ale lumii.

Revenind la realităţile Vasluiului anului 2015, trebuie spus că multe proiecte de dezvoltare se află în curs, modernizarea oraşului s-a făcut pe cartiere, pe segmente, urmărind toate direcţiile unei dezvoltări sustenabile. Strada principală a oraşului, Bulevardul Ştefan cel Mare care traversează oraşul din Gară până la ieşirea spre Iaşi, se află în plin proces de modernizare. Centrul Civic va fi pavat cu piatră cubică şi, ca-n toate oraşele care se respectă, la fiecare final de săptămână va fi doar a pietonilor. E un concept ambiţios al primarului Vasile Pavăl care a găsit susţinere masivă în rândul vasluienilor. Tot aici se vor desfăşura manifestările prilejuite de sărbătoarea oraşului, Zilele Vasluiului. Aducând istoria, cu obiceiuri, cu obiective din trecut şi aranjând-o în prezent, administraţia locală a reuşit să aducă Vasluiul la nivelul oraşelor de aceeaşi mărime din Europa. Diferenţa este că la Vaslui încă există multă istorie, pe când în multe oraşe din Europa istoria a fost acoperită de prezent. Acesta este un argument al dezvoltării oraşului Vaslui, argument pe care primăria îl foloseşte.

Mergem mai departe, trecem de Curţile Domneşti şi ajungem în centrul oraşului. Dacă strada, în zona centrală, este pavată cu piatră cubică, Piaţa este pavată cu plăci de granit. Tot în zonă este Teatrul de Vară, un obiectiv recent modernizat şi parcul din preajmă. Cei care doresc să se bucure de umbră, de relaxare, sunt invitaţi să meargă în frumosul Parc Copou, acolo unde în fiecare duminică şi nu numai au loc momente culturale de excepţie.

În multe cartiere, străzile sunt ca la carte, în altele se lucrează acum, instituţiile administrate de primărie sunt modernizate şi toate la un loc arată că ochiul şi mâna gospodarului au trecut pe acolo.

După Hora din străbuni urmează manifestarea Zilele Vasluiului, ocazie cu care cei ce au pus, fiecare după puterile lor, o cărămidă la construcţia Vasluiul, vor fi celebraţi la fel ca-n fiecare an. Nunta de aur-reînnoirea jurămintelor are loc în prima zi a manifestărilor de sărbătoare.

Ce mai rămâne de spus când totul în jur se îmbracă în haine noi, când valorile locului sunt promovate, când o comunitate face paşi importanţi pe calea modernizării? Un oraş tradiţional modern prinde contur sub privile celor ce locuiesc aici şi ale celor ce trec doar în vizită… (E.L.)

Leave a Comment