Google

Hora de la Pădureni, la ediția cu numărul 46 a adunat mii de iubitori ai tradițiilor

Written on:septembrie 21, 2022
Comments
Add One

La vatra tradițiilor, acolo unde cântecul, dansul și portul popular sunt mai actuale astăzi ca oricând, s-a consumat, la începutul toamnei, încă o ediție din cea mai veche manifestare din județ și din Moldova.

Toamna începe, an de an, de acuși jumătate de secol, la Pădureni, în județul Vaslui, cu o revărsare de tradiții și obiceiuri moștenite. Pădurenii de astăzi au fost clădiți de un împătimit al tradițiilor zonei.

La Casa Bunicilor, un muzeu cu obiecte tradiționale cum rar găsești și-n orașele Moldovei, în parcul ce găzduiește o replică a columnei lui Brâncuși sau la obiectivele mai noi cum ar fi piscina, lacul pentru pescuit sportiv, baza sportivă, Satul de Vacanță sau Căminul Cultural, totul este realizat în stil tradițional și tabloul este fabulos. Oricine vine la Pădureni găsește aici atmosfera satului tradițional moldovenesc. Comunitățile moldovenești de gospodari au avut dintotdeauna și sărbători deosebit de frumoase. Tocmai de prin 1976, aici, la vatra tradițiilor moldovenești, se reeditează an de an celebra horă a satului, o manifestare cum altele nu-s. Hora de la Pădureni scoate în evidență frumusețea obiceiurilor gospodarilor de pe aceste meleaguri. Cu bune și cu rele, cum spune moldoveanul hâtru, satele moldovenești „mergeau înainte”, gospodarii bucurându-se împreună și sprijinindu-se unii pe alții, la cele mai importante momente ale vieții. Hora satului este un obicei vechi de sute de ani. Readucerea în atenție a bucuriilor și frumuseților din satul moldovenesc este o minune în contextul economic și social de astăzi.

Un primar de prin vecini, care se ține în fotoliul de șef cu ajutoarele sociale, spunea recent că la el în comună sărbătoarea satului are cea mai mare vechime din județul Vaslui. Fals. Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a avut proasta inspirație să spună că sărbătoarea din comuna lui e cea mai veche, pentru că se organizează de mai bine de 20 de ani. Unde să vezi tradiții la Hoceni? În blocul pe care și l-a construit ca să arate ce șef mare ar fi el? Mai spunem doar că la mintea lui Țabără tradițiile trec prin stomac. Dar atât îl duce mintea!

Revenim la frumusețea tradițiilor populare moldovenești pe care le-am întâlnit la Pădureni. Învățătorul Temistocle Diaconu este un împătimit al tradițiilor pe care le-a promovat în orice condiții, atât înainte de 1990 cât și după, în toată lumea. Este unic în România, la fel ca Festivalul Hora de la Pădureni, tot de domnia sa inițiat.

Satul tradițional moldovenesc, cu frumusețile lui, este la Pădureni, unde Hora de la Pădureni, o manifestare cultural-tradițională de excepție, este cea mai veche sărbătoare a satului din județul Vaslui și din Moldova. Ediția cu numărul 46 a arătat că oamenii iubesc tradițiile și folclorul. Au fost mii de oameni la Hora de la Pădureni.

Iubind tradițiile, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la Festivalul Hora de la Pădureni. Evenimentul a ajuns la vârsta de 46 de ani și a adunat mii de localnici și nu numai, care au animat Teatrul de Vară.

Pe scenă a urcat Grupul folcloric Ștefan Vodă din Republica Moldova, iar starostele și cobzarul Tudor Ungureanu a oferit o demonstrație de folclor la superlativ. „Festivalul de la Pădureni este emblematic pentru județul Vaslui și îl felicit pe domnul primar Temistocle Diaconu că duce această tradiție mai departe. Evenimentul ne arată încă o dată că folclorul și obiceiurile populare rămân una dintre aptitudinile oamenilor de la Pădureni și țin la tradiție”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Ziua a mai avut un târg al producătorilor agricoli, o expoziție cu vânzare și întreceri sportive.

Leave a Comment