Google

Haosul şi corupţia de la Albiţa au fost, sunt şi vor fi!

Written on:iulie 28, 2015
Comments
Add One

Vama Albita masini la rand netRomânia nu este acceptată în Schengen şi din cauza corupţiei de la Albiţa. Găinari nu vameşi sunt în acest punct vamal al Uniunii Europene. Dacă ne uităm în urmă, procurorii au descins la Albiţa cam în fiecare an sau cel mai târziu la 2 ani. În 2011 era mare scandal cu arestări la Albiţa. S-a repetat în 2013 şi ecourile corupţie de acolo nu s-au stins nici astăzi. Ce fac în acest timp şefii vămii puşi politic evident şi conducerea Direcţiei regionale a vămilor Iaşi, pusă tot politic, evident?

5.000 euro la 24 de ore…

„Profesioniştii” din vama Albiţa nu-s mofturoşi. Primesc şi cinci euro şi zece euro dar şi o sută de euro. Ia să vedem ce spun surse din interior! Nivelul traficului prin vamă este extrem de relevant deoarece, cu cât sunt mai multe maşini, cu atât banii primiţi ca şpagă sunt mai mulţi. Noaptea trec 120 – 130 de maşini, iar ziua, ca medie, sunt undeva la 18 – 20 de maşini pe oră. Cam 60% sunt autoturisme. Restul sunt TIR-uri, microbuze şi autobuze. Calculul şpăgii potenţiale trebuie făcut la o medie, pentru că nu toţi cei care tranzitează frontiera dau bani vameşilor sau poliţiştilor de frontieră. Sunt care dau 5 sau 10 euro, dar sunt şi care dau 50 de euro sau mai mult. Există şi cazurile în care nu se dă nimic, mai ales la autoturisme. Ca principiu, s-ar putea face o medie de 10 euro pe maşină, ceea ce ar însemna undeva la 200 de euro pe oră. Dacă se calculează la 24 de ore, se ajunge la 4.800 de euro. Numai un vameş avea când a fost ridicată de procurori aproape 4.000 euro în geantă, deci calculul este „modest” chiar în raport cu realitatea.

Cine nu ia şpagă pleacă!

Cifrele devin ameţitoare dacă se face calculul pentru o lună întreagă. Astfel, la o medie zilnică (24 de ore) de 4.800 – 5.000 de euro colectaţi ca şpagă, rezultă o pradă lunară de 150.000 de euro. Aceşti bani sunt împărţiţi între lucrătorii vamali, şefii lor, piramida şpăgilor mergând până la oamenii politici, la vârf. „Banii sunt drenaţi de jos în sus, până la vârf. Fiecare îşi ia parte, cotele sunt ştiute. Degeaba roteşti vameşii dintr-un punct în altul. Toţi intră în sistem sau, dacă refuză, sunt ejectaţi, exact ca la un transplant unde organul nou nu este tolerat de organism”, spun surse din interior.

Mai trebuie spus că şi Europa e ticsită de ţigări de contrabandă, droguri, arme care trec prin vama Albiţa. Acesta este un alt motiv pentru care România nu poate intra în spaţiul Schengen. Şi nici nu va intra cu semianalfabeţii şi şpăgarii de la Albiţa. (Vom reveni) (V.B.)

Leave a Comment