Google

Grup infracţional specializat in contrabandă destructurat la Iaşi

Written on:octombrie 3, 2014
Comments
Add One

tigari pol caine* Poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă au destructurat cea mai activă grupare infracţională care desfăşura activităţi ilicite in sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.

* In data de 30 septembrie a.c. au fost desfăşurate 37 percheziţii domiciliare, efectuate la membrii grupării, la mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi la care au participat poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul D.G.A. Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău şi efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

In urma percheziţiilor au fost ridicate in vederea confiscării 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc), importante sume de bani, in lei şi valută, arme albe,  aparatură specifică de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatură de vedere pe timp de noapte etc), aparatură de emisie-recepţie si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.

* In perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut in vederea confiscării cantitatea de peste 120.000 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, in valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei).

Monitorizarea membrilor grupării şi modus operandi

In urma unor activităţi informativ-operative, desfăşurate in perioada aprilie- septembrie 2014, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale celei mai active grupări infracţionale care desfăşura activităţi ilicite in sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.

Gruparea are in componenţă cetăţeni romani şi moldoveni, iar liderul acesteia este un cunoscut al lumii interlope ieşene, violent, care a reuşit să imprime intregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării o deosebită eficienţă, elasticitate, mobilitate in acţiune şi chiar deschidere la noi metode pentru a-şi asigura o bază stabilă de profit.

Deasemenea, „locotenenţii” liderului aveau misiunea de a racola lucrători de poliţie de frontieră, care să le faciliteze săvarşirea faptelor de contrabandă. In acest sens, au fost inregistrate denunţuri formulate de lucrători de poliţie de frontieră privind incercarea de a fi racolaţi in scopul facilitării unor activităţi de contrabandă contra unor avantaje financiare.

Liderul grupării este numitul P.C.M., urmat in ierarhie şi sprijinit indeaproape in activitatea infracţională de numitii V.I., cetăţean moldovean care asigura procurarea ţigărilor in Republica Moldova, transportul pană la frontiera verde şi, de cele mai multe ori, trecerea acestora pană pe malul romanesc şi C.S.R.N., care asigura  suportul financiar.

Urmatorul nivel al grupului infracţional organizat este format din persoane care săvarşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a celor poziţionaţi la nivelul II şi care acţionau pe cele patru sectoare ale frontierei de stat dintre Romania şi Republica Moldova, de pe raza judeţului Iaşi, fiecare ramură a grupării avand stabilite anume „zone de competenţă” .

Percheziţiile

Activitatea de documentare a fost incheiată in data de 30 septembrie a.c., cand poliţişti de frontieră din cadrul cadrul I.T.P.F. Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, impreună cu lucrători din cadrul D.G.A. Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău şi efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, au efectuat 37 percheziţii domiciliare la mai multe locaţii, de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională si duse la audieri.

In urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate in vederea continuării cercetărilor: 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc) , importante sume de bani, in lei şi valută, arme albe,  aparatură specifică de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatură de vedere pe timp de noapte etc), aparatură de emisie-recepţie, zeci de aparate telefonice şi cartele romaneşti şi alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.

In cauză procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 11 inculpaţi urmand a fi solicitată Tribunalului Iaşi măsura arestării preventive.

Pe perioada documentării cazului, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut de la membrii grupării, in vederea confiscării, cantitatea de 120.000 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, in valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei).

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iaşi, in vederea documentării intregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

Leave a Comment