Google

Grigore Lefter, un constructor care lucrează în echipă pentru Oşeştii Vasluiului

Written on:iunie 1, 2016
Comments are closed

primar osestiLa Oşeşti în judeţul Vaslui aceeaşi echipă va continua modernizarea comunităţii unde tradiţiile, frumuseţea oamenilor şi a portului impresionează pe oricine ajunge pe aceste meleaguri.

Din această comună deosebită am scris mai multe reportaje, am urmărit creşterea şi dezvoltarea comunităţii din 2008 până-n prezent, iar viitorul nu poate fi gestionat bine decât de aceeaşi echipă. Spunând că va continua în echipă constructorul Grigore Lefter are de dus la bun sfârşit o serie de proiecte, unul mai necesar decât altul.

E adevărat că perfecţiunea nu poate fi atinsă. E adevărat că lupta zilnică pentru a dezvolta o comunitate este dificilă. Şi mai adevărat este însă că numai un constructor, numai un om de bună credinţă care a manifestat şi manifestă interes pentru cei din jur poate face minuni într-o comunitate. Coalizând valorile comunităţii, oamenii responsabili din acea comunitate, primarul Grigore Lefter de la Oşeştii Vasluiului a reuşit în opt ani să aşeze comunitatea pe calea dezvoltării. Primarul Grigore Lefter de la Oşeşti s-a bazat pe gospodarii locului, a promovat copiii şi tinerii, a stimulat punerea în valoare a tradiţiilor, iar acum comuna a atins un nivel de dezvoltare de neimaginat prin 2000.

Comuna Oşeşti, pentru cine nu-şi mai aduce aminte, a dat prima femeie primar din România. Pe aici, spun legendele locului, a poposit marele Ştefan cel Mare şi Sfânt iar numele comunei ar veni tocmai de atunci. E un loc plin de istorie locuit de gospodari frumoşi la trup şi la suflet, e un loc în care oamenii de suflet promovează copiii şi-i cresc frumos în spirit tradiţional, pentru ca aceştia să ştie să-şi respecte înaintaşii. Respectul şi grija pentru generaţia de mâine reprezintă aici coordonatele unei dezvoltări accentuate. La ceasul încă unui bilanţ, că primul bilanţ al primarului Grigore Lefter a fost în 2012, vedem că multe proiecte de investiţii au fost realizate, mai greu sau mai uşor, iar oamenii din comună apreciază. Am spus şi repet că la o sărbătoare în comună gospodarii locului sar cu mic cu mare să pună umărul pentru că ospitalitatea moldovenească e aici mai prezentă decât în multe alte zone. Dacă vorbim de lista proiectelor realizate în ultima perioadă de primarul Grigore Lefter putem spune că au fost atinse toate punctele de interes pentru comunitate, dar şi că lista e lungă. Iluminat public, microbuze şcolare, poduri şi podeţe, asfalt pe drumurile comunale, alimentare cu apă, staţie de tratare a apei, canalizare cu staţie de epurare, gard la biserică, modernizare şi construcţie şcoli, parc la căminul cultural, reînfiinţarea ansamblului Pădureţul, un ansamblu care, prin grija dnei director de la Căminul Cultural, Sofica Merilă, este mai bun decât un ansamblu profesionist, drumuri pietruite, manifestări culturale de excepţie, acestea sunt câteva reuşite din ultimii ani. Interesant este faptul că investiţiile au fost împărţite pe sate şi s-a intervenit de fiecare dată acolo unde a fost nevoie.

Despre Oşeştii Vasluiului se poate scrie doar la superlativ. Aici găsim un exemplu clar de pasiune pentru lucrul bine făcut (că tot e în vogă această expresie!), de bună gospodărire, iar aceste coordonate înseamnă soluţii la principalele probleme ale comunităţii.

Din negura timpului până astăzi…

Călătorul care ajunge la Oşeşti, care vede tradiţiile deosebite ale zonei, va reveni şi a doua oară şi a treia oară, pentru că la Oşeştii Vasluiului timpul parcă stă pe loc. Tradiţii sunt aduse în prezent şi astăzi se poate spune fără a greşi că o comună modernizată ştie să îmbine tradiţiile cu beneficiile investiţiilor moderne. Şi dacă tot vorbim de tradiţii, la Oşeşti sunt promovate modelele comunităţii, cele de ieri şi cele de azi, pentru ca tinerii să aibă o bază de plecare în viaţă. În fiecare şcoală, de exemplu, sunt afişate personalităţi ale comunei şi peste tot, în clase, pe holuri pot fi văzute citate motivaţionale şi îndemnuri pentru copii. Asta arată grija pentru generaţia de mâine. Nu e întâmplător că elevii din Oşeşti au rezultate bune la învăţătură. „Pun mare bază pe tineret, pentru că are mai multă răbdare, există mai multă implicare. Rezultatele se văd”, a spus primarul comunei Oşeşti Grigore Lefter. Într-adevăr se văd rezultate bune, ca urmare a bunei colaborări între şcoală, administraţie locală şi comunitate. Vorbim de generaţia de mâine, iar prima grijă pentru orice ales local trebuie să o reprezinte şcolile. Comuna Oşeşti se poate lăuda că asigură condiţii bune de studiu elevilor comunei, iar cadrele didactice sunt dedicate profesiei lor. Ultima investiţie în acest domeniu este şcoala din satul Pădureni. Acum copiii din acest sat au cea mai modernă şcoală de pe Valea Stemnicului. Unitatea de învăţământ are şi mobilier modern. După cum consemnam şi cu altă ocazie la Pădureni se învăţa în condiţii improprii. Copiii învăţau într-o clădire din 1835. Interesant de menţionat este faptul că la Pădureni şcoala are tradiţie. Înaintaşii s-au gândit că fără carte generaţiile viitoare nu vor avea succes. Şcoala din acest sat funcţionează de când era şi clădirea în care învăţau copiii. Condiţiile erau improprii, dar şi aşa cadrele didactice n-au dat înapoi şi şi-au îndeplinit sarcinile. Îmbucurător este faptul că admnistraţia locală a reuşit să construiască o şcoală nouă şi s-o doteze cu tot ce este necesar. Totodată, comuna are două microbuze pentru transport elevi.

Spuneam anterior că atenţia administraţiei locale s-a împărţit pe fiecare sat. La Oşeşti am vorbit de câteva investiţii, iar în alt sat mare al comunei, respectiv Buda, putem vorbi de alimentare cu apă, drum pietruit, parc la şcoala din sat, iluminat public, lucrări permanente de întreţinere la şcoli şi grădiniţe, apă curentă în şcoală şi continuarea unei tradiţii de excepţie: Ziua satului Buda. În satul Pădureni am spus de şcoala nouă, dar tot aici s-au pietruit drumuri, s-a realizat iluminatul public, şcoala are apă curentă şi mobilier modern. Un alt sat mai mic, respectiv satul Vâlcele, are acum iluminat public şi drumurile au fost întreţinute în limita bugetului local. Am detaliat puţin investiţiile, împărţindu-le pe sate tocmai pentru a arăta că toate localităţile comunei sunt în atenţia administraţiei locale.

Obiective ambiţioase pentru perioada următoare

Dintre investiţiile ce urmează a fi derulate în perioada următoare amintim modernizarea drumurilor în toate satele, acolo unde este necesar, alimentare cu apă şi canalizare în toate satele, sală de sport la Buda, cămin cultural în satul Buda, grădiniţe noi la Oşeşti şi Buda, teren de fotbal în satul Oşeşti, dispensar veterinar şi modernizarea şcolilor din Buda şi Oşeşti. Sunt obiective ambiţioase ca urmează a fi realizatate în următorii ani, iar acestea completează programul de investiţii inţiat de primarul Grigore Lefter în 2008. (E.L.)

Sorry, the comment form is closed at this time.