S-au scurs câteva zile de grevă. Dacă a trecut pandemia, iată că a venit greva, iar școala e pusă-n cui din nou. Cadrele didactice au dreptate în ceea ce privește salariile, dar de aici și până la a bloca învățământul, a nenoroci destinele copiilor, a cere salarii întregi fără să lucrezi, chiar că e cale lungă. Se pare că doar prin România e posibil așa ceva. Angajatorul dă o leafă, angajatul e nemulțumit și oprește lucrul. Angajatorul negociază cu angajatul, dar pe timpul cât angajatul nu lucrează evident că nu îl plătește. Așa spune legea.
În situația de față, profesorii merg la școală, dar nu supraveghează copiii și nici nu predau la clase. Ce fac la școală? Merg ca să încaseze salariile. S-a mai auzit prin apropiere, prin vreo țară cu pretenții de civilizație așa ceva? Da de unde!
Mai grav de atât este că sunt profesori care fac ore, pentru că nu vor să piardă și acele amărâte de salarii. Dacă unii fac ore și alții refuză să intre la ore ce fac copiii la orele de la care lipsesc profesorii? Dacă elevii nu merg la școală pentru o oră sau două, riscă să primească absențe. Dar de ce profesorii nu sunt tratați la fel? Cei care intră la ore să fie trecuți prezenți, iar ceilalți absenți?
Repetăm că doar în România este posibil ca greviștii să primească salariul integral, ceea ce încalcă legea. Cine încalcă legea? Ministerul Învățământului că plătește greviștii, cadrele didactice, federațiile sindicale din învățământ. Dacă ar exista o sesizare penală împotriva liderilor sindicali siguri aceștia ar plăti penal, balamucul pe care-l fac. EI spun că au liste de semnături. Legal, acelea au valoare zero. Semnăturile au valoare în organizațiile lor. Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.