Noul an a început cu multe investiții în comuna Albești din județul Vaslui. Pretențiile gospodarilor locului au crescut și administrația locală este obligată să țină pasul cu timpurile. Pe culmi aprige sau mai domoale, satele comunei Albești devin mult mai atractive pe an ce trece. Urmează doi ani cu multe investiții care vor crește nivelul de confort la nivelul comunei, spune ambițiosul primar al comunai Albești, Romeo Iftene.
O vorbă spusă de un bătrân cu mulți ani în urmă se regăsește în realitate prin satele Moldovei. E o perioadă bună pentru dezvoltare. A început prin 2017 și mai sunt câțiva ani în care satele Moldovei au șansa de a deveni localități mdoderne, tradițional-moderne. E obligatoriu de păstrat tradițiile pentru că reprezintă o bogăție nemăsurată.
Spunea, așadar, bătrânul că în fruntea unei comunități se alege cel mai gospodar, altfel comunitatea e condamnată la sărăcie. Comuna Albești, desfășurată într-o zonă strategică, traversată de două drumuri naționale și de cale ferată, este într-o perioadă de maximă dezvoltare, grație proiectelor de investiții inițiate de administrația locală condusă bine de primarul Romeo Iftene. Are peste două decenii de când lucrează în administrație și chiar știe nevoile comunității și cum să le rezolve.
La un sfert de oră de mers cu mașina de la Vaslui spre Bârlad sau Huși, trecătorul ajunge la Crasna, un punct feroviar important în județul Vaslui. Pe culmea dealului o școală cochetă primește elevii zi de zi în condiții bune. Trecând prin Crasna, o localitate în dezvoltare, urcând pe un drum județean modernizat dar care mai necesită lucrări de întreținere din timp în timp și județul mai „trece” cu vederea această realitate, spre nemulțumirea localnicilor, călătorul ajunge în Albești. Aici este primăria, o clădire modestă dar bine gospodărită, ca într-o așezare de oameni gospodari. Alături este o clădire nouă finalizată care așteaptă să fie dată comunității, unde vor funcționa un dispensar, farmacie și cabinet stomatologic. Este posibil să funcționeze și un cabinet de pneumologie. Anul acesta serviciile de sănătate vor fi la dispoziția comunității în condiții moderne, adică normale. Tot în zonă este o unitate de învățământ. ~n zare, pe celălalt deal se văd case mai noi sau mai vechi, bine gospodărite, care-s păzite cu strășnicie de codrii care mai există.
Vom începe reportajul de astăzi cu obiectivele pe care le așteaptă gospodarii locului. Oamenii sunt nerăbdători să aibă apă la robinet, canalizare, gaz metan, toate drumurile asfaltate, locuri de joacă pentru copii, adică tot ce presupune un trai normal în condițiile timpurilor de astăzi. Lista investițiilor finalizate ori aflate în diferite stadii de execuție se întinde pe mai multe pagini pentru că și nevoile comunei erau mari când actualul primar a preluat mandatul. Cele mai „tari” puncte pe lista de investiții se referă la alimentare cu apă și canalizare în toată comuna și aducțiune de gaz metan. Dacă întrebi oamenii, mulți spun că vor toate drumurile cu asfalt, chiar dacă majoritatea drumurilor principale au fost asfaltate recent. Așa cum e normal, acum se respectă și de la nivel guvernamental ordinea firească a lucrurilor. Adică se alocă fonduri pentru utilități și apoi pentru asfalt. Așadar, cele mai importante proiecte care vor începe cât de curând se referă la alimentare cu apă, canalizare și aducțiune gaz metan. Proiectul privind alimentarea cu apă în satele componente ale comunei a primit finanțare prin programul național Anghel Saligny și lucrările vor demara anul acesta după obținerea avizelor necesare. Acum se lucrează la avize și asta durează că mersul hârtiilor în România este o „boală” grea. După cum relatam și cu altă ocazie, pentru a face o investiție publică ai de întocmit foarte multe hârtii, care costă. E o aberație și o cheltuială mare pentru comunitățile locale. Probabil, odată cu timpul, se va soluționa și această problemă în folosul oamenilor și al comunităților în general. Proiectul pentru înființare sistem de canalizare în toate satele componente ale comunei Albești a primit, de asemenea, finanțare și acum se lucrează la avizele necesare. Execuția va începe anul acesta. Al treilea proiect important este legat de gazul metan. Proiectul privind înființarea unui sistem inteligent de distribuție gaze naturale în satele Albești, Crasna, Corni Albești, este depus în cadrul programului național Anghel Saligny. „Se lucrează acum la întocmirea documentației pentru organizarea licitației pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție. ~n completarea proiectelor privind utilitățile avem și un proiect pentru asfaltarea mai multor drumuri. E vorba de mai multe drumuri sătești în localitățile componente. Proiectul este pe programul național Anghel Saligny. E mult de lucru anul acesta și-n anii următori, dar acestea sunt lucrări necesare în comună. Sunt convins că le vom face respectând dorința și nevolile oamenilor”, spune primarul Romeo Iftene.
La câte lucrări vor începe anul acesta va fi nevoie de forță de muncă. E un an plin pentru comuna Albești. Așa cum precizam și cu altă ocazie acum e perioada investițiilor publice, acum sunt surse de finanțare și, după cum vedem, la Albești s-au găsit soluții pentru lansarea celor mai importante proiecte. „Am nevoie de 80.000 euro pentru un tractor. Prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) se alocă o sumă mică. Apoi avem de pus din bugetul local cofinanțările la proiectele de apă, canalizare, gaz metan. Am mai semnat contractul de finanțare pentru măsurarea suprafețelor din intravilan care vor pune în ordine toate proprietățile de pe raza comunei. Proiectul mai include camere de supraveghere în comună. Un alt proiect care se derulează prin GAL înseamnă dotarea școlilor cu echipamente sportive”, mai spune primarul comunei Albești.
Investițiile mari sunt dublate de investiții mai mici dar absolut necesare
Viitorul comunității este permanent în atenția administrației locale. Școlile vor fi dotate cu echipament sportiv printr-un proiect depus la Grupul de Acțiune Locală din care face parte comuna. Școlile au fost modernizate, iar anul acesta se va lucra la amenajarea mai multor parcuri de joacă în satele Albești, Corni Albești, Gura Albești. La capitolul investiții finalizate se înscrie iluminatul public. A fost un proiect mare care a inclus toate cele patru sate componente. Un alt proiect a vizat înființarea iluminatului public în zone în care lipsea. Astfel a fost înființat iluminat public pe o distanță de 450 metri în satele Crasna, spre zona gării CFR și Albești. De asemenea, a fost amenajată o parcare la Primăria Albești. „Investiția era necesară pentru fluidizarea traficului în zonă. Persoanele care veneau la primărie parcau pe marginea drumului îngreunând traficul. Un alt proiect important pentru comunitate se referă la împrejmuirea cimitirelor și a bisericilor din cele patru sate. S-au făcut garduri pe o distanță de 950 de metri. Un alt proiect necesar este legat de înființarea unui sistem de supraveghere video a localităților componente. Pentru acest proiect am primit finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, spune în continuare primarul Romeo Iftene.
Lista investițiilor continuă cu Sistemul inteligent de management în comuna Albești, proiect finanțat, de asemenea, prin PNRR. Pentru această investiție a fost semnat contractul de finanțare. Obiectivul înseamnă măsurarea suprefețelor intravilane și delimitarea corectă a proprietăților. Prin acest proiect se va realiza o situație clară a proprietăților care va elimina disputele dintre localnici și va da o situație clară asupra impozitelor pe care le încasează primăria. Vorbeam anterior de copiii și tinerii comunității și merită de precizat că administrația locală a reușit amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic și urmează amenajarea celui de-al doilea teren de sport cu gazon sintetic. De asemenea, o atenție deosebită se acordă curățeniei. Un mediu curat înseamnă un mediu mai sănătos pentru toți. Administrația locală va monta coșuri de gunoi și bănci în comună, pe lângă cele existente. O parte au fost montate deja în fața bisericilor, la primărie, la căminele culturale, la societăți comerciale și în alte zone. Tot anul acesta se vor achiziționa computere și bănci pentru unitățile de învățământ, ca procesul instructiv-educativ să se desfășoare în condiții cât mai bune. Se are în vedere achiziționarea de computere, imprimante, rafturi pentru Biblioteca comunală Ion Iancu Lefter, dar și achiziționarea de mobilier pentru grădinițele din comună.
Enumerând proiectele inițiate de administrația locală din Albești, mi-au venit în minte situații când în multe zone erau primari care doar se plângeau că banii sunt puțini, cu toate că erau și atunci surse de finanțare. Sunt și astăzi destui, chiar dacă sunt multe linii de finanțare deschise, dar ei probabil așteaptă să fie împinși de la spate. E mai ușor dacă vii la primărie și semnezi trei adeverințe și ziua trece. De asta spuneam la început că o comunitate locală, fie că-i comună sau oraș, are nevoie astăzi de un primar cu inspirație și cu dorința de a realiza ceva, de a lăsa ceva în urma lui. A trecut vremea poveștilor electorale. Cine pierde „trenul” dezvoltării îngroapă, pur și simplu, comunitatea. Pe de altă parte, la Albești și-n orice altă comunitate unde sunt multe investiții în derulare, obligația oamenilor este de a fi alături de administrația locală, e nevoie ca gospodarii locului să se implice permanent. De criticat e ușor, însă e foarte greu de făcut ceva în hățișul birocratic și al intereselor politice din România de azi. Ca să faci, în satele comunei Albești, de exemplu, rețele de apă și canalizare, înseamnă disconfort cât timp se construiesc aceste rețele, ca ulterior să fie mult mai bine. După utilități va urma modernizarea tuturor drumurilor din localități și abia atunci gradul de confort va crește exponențial. Un om care chiar vrea să facă și care știe nevoile comunității, cum este primarul de la Albești, merită sprijinit de comunitate și de toate instituțiile statului. Aici e o problemă cu instituțiile statului. Unele lucrează parcă în dauna oamenilor, chiar dacă sunt înființate pentru a face mai ușor traiul tuturor. Când vorbești de companii private, aici regula este clară, se lucrează doar pentru proft cât mai mare obținut pe „spatele” administrațiilor locale și al oamenilor, dar instituțiile statului sunt pentru toți. Compania care se ocupă de gunoi în județul Vaslui e în stare să factureze de trei ori un serviciu pe care, de multe ori, uită să-l presteze. E doar un exemplu. Subiectul va fi detaliat separat.
Revenind, așa cum arată astăzi comuna Albești, merită spus că am văzut aici o comunitate tradițional-modernă în plină dezvoltare, grație implicării primarului Romeo Iftene și sprijinului pe care-l dau gospodarii comunității. Altfel spus aici se lucrează într-o echipă mare. Scrierile spun că satele comunei Albești vin din negura vremurilor și de asta au o frumusețe aparte.