Google

Glorie Eternă Armatei Române

Written on:octombrie 19, 2018
Comments
Add One

Pentru noi, cei care ne bucurăm de pace, sacrificiul eroilor este doar o poveste. Există totuși oameni care trăiesc aceste povești, oameni care au înfruntat focul inamicului, au înaintat prin sunetul gloanțelor și care, uneori, au lăsat în urmă fapte de vitejie  cu prețul vieții. Românii au pășit deseori pe câmpul de luptă pentru a-și apăra teritoriul deoarece poziția strategică a țării a tentat de-alungul istoriei puteri mari și mici, gata să ia sub stăpânire ceea ce ni se cuvine de drept. Așa se face că, în brațele soldaților noștri a stat de nenumărate ori soarta întregii țări. Datorită celor care au înfruntat moartea ne putem bucura astăzi de pace și libertate. Aceasta este povestea care nu trebuie uitată, povestea care ar trebui să alimenteze eforturile fiecărui cetățean de a contribui la bunăstarea României.

Românii sărbătoresc la 25 octombrie Ziua Armatei Române, instituită  prin decret în 1959. Această zi a fost stabilită în amintirea datei de  25 octombrie 1944, când Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Acţiunile militare purtate de Armata Română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum soldat cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de  generalul Gheorghe Avramescu  şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeste în luptele  de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni (morţi şi răniţi). Pentru eliberarea orașului Carei a fost concepută o manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată,care urma să nimicească inamicul din zona orașului, in timp ce Corpul 2 Armată, împreuna cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistența inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar în dimineața zilei de 25 octombrie a fost eliberat ultimul oraș românesc de la granița de vest. Odată cu încheierea acţiunii de eliberare a teritoriului patriei, după 25 octombrie 1944, Armata Română a participat, la eliberarea Ungariei. Ea a desfăşurat acţiuni militare pe Tisa, pentru eliberarea oraşelor Debreţin şi Nyiregyhaza şi a participat la marea operaţie pentru eliberarea Budapestei, unde şi-a adus o contribuţie importantă la ruperea centurilor fortificate ale oraşului şi la nimicirea marilor centre de rezistenţă.

Anul acesta, anul Centenarului, ar trebui să zăbovim cu gândul asupra realizărilor Armatei noastre fără de care nu s-ar fi săvârșit Unirea. Independența Statului nostru, timp de 74 de ani a fost apărată și menținută de militarii noștri datorită cărora românii și-au putut exprima liber credințele.

Astăzi, armata este  reprezentanta noastră în contexte politice din ce în ce mai complexe. Rolul ei nu mai este doar de a asigura pacea, ci de a fi un exemplu de curaj, disciplină, forță fizică și mentală în mijlocul teatrelor de luptă. Soldații noștri participă activ, alături de alte țări, pentru a menține ordinea în zonele de conflict cele mai periculoase de pe Glob,zone precum Afganistanul. Ei se ridică la cele mai înalte standarde, aducând în mod egal contribuția la activitatea celor mai desăvârșite organizații militare din lume. Activitatea lor menține echilibrul economiei și pune bazele unei dezvoltări sociale prospere.

Credem cu tărie că armata va rămâne unul din reprezentanții de seamă ai României, reprezentant pe care societatea se poate baza în momentele de grea încercare, în momentele în care avem nevoie de exemple de excelență și tărie.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’, ca asociație ce prețuiește munca, adevărul, cinstea și dragostea de țară, dorim să urăm din toată inima ,,La mulți ani!’’ Armatei Române. Chiar printre membrii noștri se află cadre militare în rezervă și în retragere care ne împărtășesc obiectivele. Dragi Oșteni ai Țării Noastre, „Dumnezeu să vă aibă în pază și să vă ghideze în toate acțiunile pe care le întreprindeți”. Ca purtători ai valorilor românești ce întăresc identitatea națională, dorim să fim alături de soldații noștri ce trudesc pentru a da formă idealurilor noastre..Suntem etern recunoscători pentru faptele lor de vitejie.

Glorie Eternă Armatei Române!

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad

Leave a Comment