Google

Generația de mâine este prioritatea administrației locale

Written on:februarie 18, 2019
Comments
Add One

Aflat la granița dintre două județe, târgul Codăeștilor, cu satele „înșirate” pe culmi domoale sau mai la șes, cu oameni vrednici aflați mereu în competiție cu ei înșiși dar și cu vremurile, se prezintă astăzi călătorului în straie moderne.

Numai la liceu se investesc peste 3 milioane lei pentru crearea unor condiții moderne de studiu tuturor copiilor care învață aici. Rezultatele obținute de elevii comunei situează liceul din Codăești pe locuri fruntașe la nivel județean. „Liceul din Codăești este pe locul trei la nivel de județ ca promovabilitate la bacalaureat”, spune mândru primarul comunei Codăești Mihai Rebegea. Copiii cu rezultate bune la învățătură sunt premiați de administrația locală. „La cei cu media 10 le-am dat câte 1.000 lei. Anul trecut am dat premii și elevilor care au avut medii între 9.50 și 10. Aceștia au primit câte 500 lei. Au fost vreo 30-40 de copii. Avem copii buni și noi facem tot ce este posibil pentru a le asigura condiții bune de pregătire”, mai spune preotul Mihai Rebegea.

De pe „naționalul” Vaslui-Iași se vede mănăstirea care veghează întreaga zonă. Drumul județean care traversează târgul Codăeștilor șerpuiește armonios și arată călătorului vrednicia oamenilor de aici. Chiar de la intrarea în satul centru de comună se văd case mari și frumoase construite recent. Drumul șerpuiește armonios către centrul comunei unde este piața comunală. Târgul săptămânal din Codăești este renumit în zonă. Nu departe privirea este atrasă de biserica din Codăești, un adevărat monument de arhitectură. Suntem aproape de finalul iernii și forfota e-n toi. Liceul din centrul comunei se află în plin proces de modernizare. Drumul județean care duce mai departe spre Emil Racoviță e „prins” la modernizare și odată finalizat întreaga zonă va deveni mai vizibilă. Iată că se poate, e concluzia celui care trece, în vizită sau cu diverse treburi, pragul târgului Codăești. Dintotdeauna valorile nației s-au născut la sat, pentru că omul simplu are înrădăcinate principii morale solide. Venim în prezent și semnalăm că profeții dezastrului au rămas fără muniție, dar trag folosind cartușe oarbe. Ei cred că se antrenează și vor câștiga puncte în bătăliile electorale negând evidența. Cum să spui că „nu se face” dacă numai investiția pentru modernizarea unei școli se ridică la 3,3 milioane lei? E așa de puțin pentru o comună? Iar bani de investiții sunt, 2019 fiind încă un an al investițiilor publice de amploare. Comunitățile locale se dezvoltă în ritm susținut, mai ales acolo unde primarii se implică activ. „Investiția de la liceu trece de 3 milioane lei, dar copiii merită să învețe în condiții bune. Liceul din Codăești este fruntaș la nivel județean ca promovabilitate la bacalaureat, iar noi sprijinim copiii. Mai avem nevoie de o grădiniță la Ghergheleu și o grădiniță la Pribești. Cred că ne vor aproba proiectele. Apoi avem un proiect cu 14 kilometri de asfalt. Sunt investiții mari, dar nu poți să pierzi momentul”, mai spune primarul Rebegea.

Frumusețea și spiritualitatea locurilor fac parte dintr-un tablou pictat cu migală de oamenii vrednici care stăpânesc pământurile de aici dintotdeauna. Aprigi la muncă și întreprinzători, gospodarii locului și-au ales în frunte pe cel care deține soluții pentru dezvoltarea întregii zone. E păcat să nu pui în valoare ceea ce ai în bătătură, dar pentru asta e nevoie de un om dedicat comunității. Preotul Mihai Rebegea are parohie în satul Pribești și mereu a fost interesat de nevoile oamenilor. De când e primar oficiază serviciile religioase gratis. Pentru toată lumea. Făcând o paranteză e bine de spus că unii au înaintat reclamații aberante. Un „opozant” a spus că ține parohia ca să facă bani, dar când a fost întrebat cât a plătit pentru serviciile de care a beneficiat, a răspuns că nimic, serviciile au fost gratuite.

Mergând prin satele comunei se vede clar că dezvoltarea în ansamblu începe cu investiții publice. Ultimii ani au însemnat drumuri modernizate, piața adusă la condiții normale și lansarea unor proiecte de anvergură. Un amplu reportaj din târgul Codăeștiului citiți în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei de miercuri 20 februarie 2019.

Leave a Comment