Google

FIE 2014 reface axa culturală Iaşi – Cernăuţi – Chişinău

Written on:iunie 22, 2014
Comments
Add One

sunt o baba comunistaA doua ediție a Festivalului Internațional al Educației va avea, în premieră, o ediţie la Chişinău (Republica Moldova) şi o ediţie la Cernăuţi (Ucraina). Ca noutate faţă de anul trecut FIE 2014 reface o legătură de suflet, axa culturală Iaşi – Cernăuţi – Chişinău! De aceea, unele evenimente din cadrul FIE se vor desfăşura şi în aceste două superbe oraşe din Basarabia şi Bucovina de Nord.

FIE Cernăuți
În cadrul FIE Cernăuţi, pe 20 iunie, a avut loc vernisajul unei expoziții de obiecte de ceramică și lemn, organizată de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți. De asemenea, până vineri, 27 iunie, această instituție va organiza zilnic ateliere de ceramică și încrustari în lemn (pentru copii).

Tot la Cernăuți, marţi, 24 iunie, de la ora 18.00, în organizarea Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți și a Centrului Regional pentru Educație Estetică „Tineretul Bucovinei”, va avea loc un spectacol extraordinar susținut de Sofia Vicoveanca. Spectacolul va avea loc la Centrul Regional pentru Educaţie Estetică „Tineretul Bucovinei”. Miercuri, 25 iunie, la Cernăuți va fi organizată Gala Laureaților „Mândră Floare, Dulce Bucovină”.

Vineri, 27 iunie, de la ora 20.30, pe scena de la Palatul Culturii, Opera Naţională Română Iaşi va susţine concertul extraordinar „Eugen Doga”, cu participarea maestrului. Evenimentul va fi transmis live și la Cernăuți. Intrarea va fi liberă la cele două evenimente.

FIE Chișinău
În cadrul FIE Chişinău, duminică, 22 iunie, începând cu ora 16.00, la Cinema „Odeon”, va fi organizată o „După-amiază a filmului românesc” cu proiecţia filmului „Sunt o babă comunistă”, în prezenţa scriitorului ieșean Dan Lungu. Intrarea va fi liberă. Tot duminică, de la ora 18.00, pe Scena Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va fi prezentat spectactolul „Solitaritate”, o producție a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Despre Sofia Vicoveanca
Îndrăgita solistă de muzică populară Sofia Vicoveanca, născută în comuna Toporăuţi (lângă Cernăuţi), va cânta cu mare drag pentru românii din Cernăuţi. Cu fidelitate şi contopită cu tradiţia, Sofia Vicoveanca oferă o întâlnire de vis cu virtuozitatea sa interpretativă. În cântecele sale sunt armonizate valoarea, bogăţia, varietatea repertoriului cu cea a interpretării şi a glasului unic. Supranumită „marea regină a cântecului nostru popular”, Sofia Vicoveanca impune respect şi preţuire prin seriozitatea cu care priveşte fiecare apariţie scenică.

Despre Eugen Doga
Despre maestrul Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă, dar, ca un paradox, românii îl cunosc, probabil, cel mai puţin. În România numele compozitorului este legat mai ales de muzica lui de film, din cele trei producţii cinematografice de succes care au rulat pe ecranele noastre: „Şatra”, „Maria Mirabela” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară”.

Opera sa este extrem de vastă şi se compune din lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru și peste de 200 de filme. Celebrul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv.

Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieții numeroase distincții și premii naționale și internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” pe poziția a 83-a din top, iar „Dulcea și tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.

Maestrul Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Despre „Sunt o babă comunistă”
Lungmetrajul „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, care îi are în rolurile principale pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Anca Sigartău şi Ana Ularu, va fi proiectat la Cinematograful „Odeon” din Chişinău. „Sunt o babă comunistă” este cel mai recent film al regizorului Stere Gulea, cu un scenariu semnat de regizor alături de scriitorul Lucian Dan Teodorovici, pe baza romanului omonim al lui Dan Lungu. Turnat în 24 de zile, „Sunt o babă comunistă” e povestea unei generaţii personificate de Emilia (Luminiţa Gheorghiu) şi soţul ei Ţucu (jucat de Marian Ralea).

Despre „Solitaritate”
Un spectacol de Gianina Cărbunaru, „Solitaritate” îi are în distribuție pe Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos și Ali Deac. Decorul, video şi light design sunt realizate de Andu Dumitrescu, costumele de Andrei Dinu, muzica de Bogdan Burlăcianu, iar coregrafia de Florin Fieroiu.

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii. Sub pretextul respectării unor convenţii sociale şi al salvării «cetăţeanului», sunt inventate de fapt reguli noi, menite să stigmatizeze diferenţa şi să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Discursul politic despre sărăcie (văzută ca o vină a celui incapabil să fie competitiv şi eficient) a contaminat spaţiul public şi riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptăţită. Trendurile naţionaliste din ultimii ani sunt efectul cel mai clar al atitudinilor politice discriminatorii care instigă la lipsa de toleranţă şi la găsirea unor ţapi ispăşitori. Acceptăm, fără a mai pune sub semnul întrebării, noi reguli care ne limitează drepturile de locuitori ai unui oraș. Actorii principali au acaparat întreaga vizibilitate, în timp ce noi rămânem spectatori tăcuți, în întuneric. Dacă ni se cere părerea e, de cele mai multe ori, formal. Din ce în ce mai pregnant apare sentimentul că orașele nu ne mai aparțin nouă, locuitorilor. Se iau decizii în ceea ce privește felul în care acestea ar trebui să arate, ignorându-se luările de poziție, criticile, protestele publice. Cu siguranță trebuie inventate noi mijloace de presiune eficiente, însă acum trăim un moment de derută totală, care duce la însingurare și chiar disperare. Uneori, realitatea e atât de absurdă, iar ficțiunile mediatice atât de suprarealiste, încât nu mai reușim să articulăm coerent un discurs de apărare, de protest. Tocmai acest sentiment de derută, de blocaj am încercat să-l traduc în spectacol. Nu știu dacă folosește la ceva, dar ce încerc să articulez e tocmai neputința de a mai articula”, spune autorul Gianina Cărbunaru.

FIE vă propune un week-end în Copoul Cărților

Posted: 20 Jun 2014 07:53 AM PDT

În perioada 20 – 22 iunie 2014, Biblioteca Județeană Iași organizează, în cadrul FIE Iași 2014, o serie de evenimente care au în centru cartea, lectura și creația literară, adresate atât specialiștilor din biblioteci și industria cărții, cât și publicului larg.

Dezvelirea bustului lui Păstorel Teodoreanu
Sub genericul „Cartea interzisă”, va avea loc, în perioada 20 – 21 iunie 2014, la sediul Camerei de Comerț din Iași, cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Românească. Tot în cadrul FIE 2014, Biblioteca organizează și festivitățile de premiere a două concursuri de creație literară: Concursul internațional de epigramă și poem ironic Tămâie și Otravă (organizat în colaborare cu Asociația Păstorel, Iași) își va anunța câștigătorii în data de 20 iunie, ora 18.30, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Iași. Cel de-al doilea concurs de creație literară, dedicat tinerilor și derulat pe tot parcursul anului școlar 2013 – 2014, este concursul de volume de proză colectivă Teodorenii, ai căror câștigători vor fi anunțați sâmbătă, 21 iunie, în cadrul unui eveniment organizat în parcul Copou, de la ora 11.Pe 21 iunie, de la ora 10, ieșenii sunt invitați la festivitatea de dezvelire a bustului lui Păstorel Teodoreanu, situat în strada Rece, Iași (în fața cunoscutului restaurant Bolta Rece).

Parc al lecturii
Pe tot parcursul celor trei zile: 20, 21 și 22 iunie, publicul este invitat în Parcul Copou, pe care Biblioteca îl va transforma într-un parc al lecturii, cu librării tematice, standuri de carte mobilă. Vizitatorii vor putea să își facă permise de bibliotecă, să împrumute cărți și să citească, în zonele de lectură în aer liber amenajate special pentru acest eveniment. Tot în parcul lecturii biblioteca va propune publicului, în premieră, și activități de tip book-crossing (plasând rafturi unde vizitatorii sunt invitați să lase cărțile de care nu mai au nevoie și de unde pot lua, în schimb, gratuit, orice carte pe care o doresc).

Leave a Comment