Google

FDI s-a desființat și nu se știe dacă PNDL va mai primi bani de la guvern

Written on:februarie 12, 2020
Comments
Add One

După vreo 3 ani în care s-au făcut investiții publice mari în județele Moldovei, 2020 este un an dificil din acest punct de vedere pentru că bugetele județelor au fost reduse de guvern cu zeci de milioane lei. Cine sunt cei care vor merge în continuare prin noroi? Cetățenii din această regiune istorică.

Lăsând la o parte lupta politică de la centru pentru obținerea puterii absolute de unii, în teritoriu, instabilitatea creată de cei care se joacă de-a guvernarea, la indicațiile prețioase ale străinătății, lovește în comunitățile locale. Unii vor ca alegerile să se desfășoare după alte reguli în așa fel încât diaspora să le dea voturile necesare obținerii puterii absolute în România. Un cetățean care trăiește departe de comunitatea în care s-a născut știe care sunt nevoile acelei zone? Pe ce criterii votează parlamentarul unui partid sau altul acela care-i departe? Se bazează doar pe informațiile care „bombardează” rețelele sociale, iar aceste informații sunt false. Ce va ieși de aici? Vor simți românii care trăiesc în comunitățile locale. Deja bugetul pe anul acesta indică o realitate cruntă și anume faptul că marile investiții publice vor fi oprite. Guvernul demis prin moțiune de cenzură, fapt care arată că nu deține o majoritate în parlament, anunță apocalipsa și a tăiat din banii alocați investițiilor publice. Suntem în a doua lună a noului an și încă este greu de spus dacă investițiile începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, cel mai amplu program pentru modernizarea comunităților locale inițiat după 1990, va mai beneficia de finanțare de la bugetul statului. Unde se duc banii publici? Este o întrebare aflată în mințile tot mai multor oameni. Grav este că cei mulți aflați în afara granițelor țării se lasă manipulați și, prin votul dat de ei, condamnă la subdezvoltare județele Moldovei și țara în general. Anul acesta, majoritatea județelor din Moldova au bugete mai mici și cu 100 de milioane lei. Dacă-n 2019, multe firme de construcții „săreau” peste lucrările mici, cum ar fi o școală sau un cămin cultural, pentru că erau multe investiții mari în lucru, anul acesta mulți constructori vor șoma probabil, pentru că desființarea Fondului pentru Dezvoltare și Investiții, alături de tăierea fondurilor alocate județelor și incertitudinea derulării în continuare a Programului Național de Dezvoltare Locală, toate aceste programe fiind finanțate de la bugetul statului, taie banii destinați unor obiective publice importante. Altfel spus dezvoltarea comunităților locale din Moldova mai ia o pauză, că așa vrea guvernul. „E imposibil să oprească Programul Național de Dezvoltare Locală pentru că își taie craca de sub picioare. Cine-i mai votează la alegerile din 2020? Noi avem câteva investiții mari prin acest program. Ca noi sunt multe comune din Moldova”, spunea un primar liberal în decembrie anul trecut. Prin desființarea FDI și reducerea semnificativă a banilor alocați județelor Moldovei multe comunități locale vor fi afectate. „Reformatorii” României au găsit însă și soluția legată de voturi. Au dat ordonanță care permite oricărui cetățean care deține un buletin românesc să voteze oriunde. „E aberant ca turiștii, de exemplu, aflați într-un județ, în concediu, să voteze parlamentarii acelui județ”, spunea pe bună dreptate un cetățean.

E adevărat că modernizarea comunităților locale deranjează inclusiv Europa. Cum să-și permită România să fie dezvoltată și românii să aibă la ei acasă un trai decent? Autostrada Moldovei, care figurează și într-o lege inițiată de parlamentarul PMP de Iași Petru Movilă și aprobată cu largă majoritate în Parlamentul României, a fost uitată. Mai este de menționat că partidul fostului președinte Traian Băsescu, PMP, susține puterea și chiar are oameni puși în funcții publice. Au uitat însă de autostradă. Cineva le-a șters creierul.

Se aude că alte sectoare de autostradă din alte zone ale României, unele aflate în lucru, rămân pe hârtie sau neterminate. Zi de zi propaganda vorbește de lipsa banilor. Trei ani au fost bani pentru funcționarea statului și pentru investiții publice mari, după care deodată au dispărut. E foarte interesant.

Dacă prin gropi și noroi românii sunt învățați să meargă, ce se va întâmpla cu sistemul de sănătate? Premierul demis și nominalizat a doua oară spune că nu-s bani pentru spitalele pe care multe comunități locale vor să le construiască. Spunând minciuni destinate celor care sunt departe de comunitățile locale ce doresc să construiască spitale, omul afirmă că acele spitale ar exista doar pe hârtie. Mai mult de atât, Orban spune că declarațiile pe acest subiect ale primarilor și președinților de consilii județene care vorbesc de spitale noi sunt politicianiste. Mai concret, spitalul regional din Moldova este doar pe hârtie spune Ludovic Orban. Despre banii ajunși în județele Moldovei de la Măria Sa Guvernul citiți în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei, cel mai citit ziar din Moldova și Republica Moldova.

Leave a Comment