Google

Fără fonduri guvernamentale erau imposibil de realizat investiții mari la Viișoara

Written on:decembrie 3, 2019
Comments
Add One

Cu fonduri guvernamentale și de la județ, prin PNDL și FDI s-au realizat și sunt în lucru investiții fără precedent în comuna Viișoara din județul Vaslui. După drumuri asfaltate, școli moderne și apă la robinet urmează să ajungă și gazul metan în comună.

După drumuri asfaltate și utilități urmează aducțiunea de gaz metan la Viișoara. Programul Național de Dezvoltare Locală și Fondul de Investiții sunt mecanismele care au permis și permit dezvoltarea tuturor localităților din România, fără aceste două posibilități 90% dintre localitățile rurale ar fi rămas în noroi. Un exemplu concludent îl avem în comuna Viișoara din județul Vaslui.

„Am semnat recent contractul într-un proiect pentru asfaltarea mai multor străzi. E vorba despre drumul comunal 53, drumul comunal 52 și străzile 6, 8, 9, 27 și 18. Această nouă investiție mare se concretizează în 4,8 kilometri de drumuri asfaltate. Proiectul este finanțat prin Fondul de Investiții. Comuna dă banii înapoi în 20 de ani. Vom plăti în jur de 2,8 milioane lei pe an. Rata este suportabilă pentru comuna Viișoara, însă cel mai important aspect este oportunitatea care ni s-a oferit. Pe lângă cei 18 kilometri de asfalt pe care-i avem facem încă aproape 5 kilometri și astfel comuna devine mult mai atractivă. Deja au început lucrările pe DC 52. Avem și avantajul că lucrarea e făcută de Viacons din Huși, o firmă serioasă”, spune primarul Liviu Pârciu.

Mergând prin satele și orașele Moldovei călătorul întâlnește mult mai multe localități mici, sunt și orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori, decât localități mari, pentru că așa e specificul zonei. Dacă mergem cu gândul în urmă cu vreun deceniu, pe drumurile din Viișoara, drumuri de piatră sau de pământ, se făcea deszăpezire cu lopata. Acum pe asfalt intră utilaje și curăță drumurile. Comuna are 18 kilometri de drumuri asfaltate și încă vreo 5 în lucru, deci situația s-a schimbat radical, iar perspectivele de dezvoltare pentru întreaga zonă au crescut. Astăzi se vorbește de școli moderne, cu grupuri sanitare în interior, cu apă curentă, de utilități în comună și alte aspecte ale civilizației. Primarul Liviu Pârciu este de-o viață în administrația locală și s-a confruntat cu destule situații, a lucrat câțiva ani și înainte de 1990, iar acum privind în urmă apar motive de satisfacție. Era greu, satele comunei stăteau izolate iarna și două săptămâni, că aici bate vântul cel mai tare, iar zăpezile sunt serioase. Astăzi se lucrează cu utilaje și situația este total diferită. Totodată și oamenii au devenit mai pretențioși văzând că se fac investiții și-n zona lor. Rețeaua de alimentare cu apă e făcută în urmă cu vreo zece ani, școlile asigură condiții moderne de studiu elevilor comunei iar ultimele investiții publice înseamnă un mare pas înainte.

Unii vorbesc de comasarea comunelor mici, de regionalizare, dar e greu de crezut că se va face așa curând. Au mai încercat și alții, inclusiv comuniștii înainte de 1990 și rezultatele au fost sub așteptări. Ce ar însemna să unești câteva comune cu localități situate la zeci de kilometri distanță una de alta? Cine s-ar mai ocupa de problemele și nevoile oamenilor din satele mai mici? O comună ca Viișoara este greu de administrat pentru că are interzis la fonduri europene și soluțiile dezvoltării țin de finanțările de la bugetul de stat. Comunele mai mici situate departe de căi ferate, aeroporturi, obiective turistice, au fost excluse de la finanțările europene de „inteligenții” care au negociat împărțirea acestor bani. Așadar, comunele mici aveau interzis la dezvoltare până să se pună în practică programe naționale de dezvoltare locală.

De la drumul european sunt câțiva kilometri până la Viișoara, în satul centru de comună, însă relieful este deluros și pe timp nefavorabil era greu de ajuns în această zonă. Ca altitudine este a treia comună din județ, aici se fac iarna troiene mai mari ca omul. Revenind astăzi, e bine de menționat că printr-o strategie concretă primarul Pârciu a reușit să atragă fonduri importante în comună și să realizeze investiții fără precedent. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală etapa a doua, programul despre care necunoscătorii spun că ar fi „pușculița primarilor”, la Viișoara se mai construiesc un dispensar și o grădiniță.

Un proiect important pentru comunitate se referă la aducțiunea cu gaz metan. Lemnele sunt scumpe și pădurile cam rare, așa că soluția este gazul metan. „Mă străduiesc să pun în practică proiectul privind înființarea aducțiunii cu gaz metan. Este oportunitatea de a ne lega la conducta din comuna vecină. Am făcut studiul de fezabilitate și am depus proiectul pe Fondul de Dezvoltare și Investiții. Deocamdată avem voie la două proiecte pe această sursă de finanțare. Gazul metan ar aduce economii mari gospodăriilor din comuna noastră. Lemnele sunt scumpe. Apoi este și un alt grad în ceea ce privește confortul, iar eforturile noastre în direcția aceasta sunt îndreptate. De ce te alege omul? Ca să lucrezi în scopul dezvoltării și modernizării comunității”, a mai spus primarul comunei Viișoara. (B. A.)

Leave a Comment