Google

Fapt divers

Written on:martie 25, 2015
Comments
Add One

Igienizarea de primăvară – un pericol real de incendiu

incendiu pompierDe la începutul acestui an, serviciile profesioniste şi cele voluntare pentru situaţii de urgenţă au fost solicitate şi au intervenit pentru localizarea şi stingerea a 13 incendii de vegetaţie uscată, care au afectat în total o suprafaţă de teren de peste optzeci de hectare .

De regulă, aceste situaţii de urgenţă se produc pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale, a miriştilor ori a vegetaţiei uscate, fără a asigura supravegherea sau fără a lua măsuri de împiedicare a propagării focului la vecinătăţi. În dezvoltarea incendiilor în aer liber, factorul esenţial îl constituie vântul, care, prin viteza şi direcţia sa, poate conduce atât la o dezvoltare rapidă a incendiului, cât şi la posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile din apropiere ( depozite de furaje, adăposturi de animale etc)

Ce prevede legislaţia referitor la efectuarea lucrărilor de igienizare prin ardere a terenurilor ?

Conform art. 98 alin. (2) din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163 din 28 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia mediului.

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului – în conformitate cu articolul 94, aliniatul 1 litera n din Ordonanţa de Urgenţă 195 / 2008- privind protecţia mediului;

– Permis de lucru cu focul deschis- emis prin grija primarului, de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens în conformitate cu prevederile.  Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Ce riscă cei ce nu respectă prevederile legale?

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui  reaminteşte că în conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Deasemenea, în conformitate cu art. 96, alin. 1, punctul 9, din O.U.G. nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În cazul în care arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase are loc în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.

Reguli de prevenire a incendiilor

Specialiştii serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă manifestă o continuă preocupare pentru diseminarea în rândul comunităţii a măsurilor şi regulilor de comportare ce trebuie respectate pentru reducerea acestui tip de risc.

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente este necesar ca cetăţenii să cunoască şi să respecte următoarele prevederi generale:

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ori alte bunuri materiale combustibile; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt;

parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire; pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

În cazul incendiilor produse la locuinţe, păduri sau plantaţii, persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea acestora, au obligaţia să anunţe evenimentul la Dispeceratul unic de urgenţă, telefon 112 şi să ia măsuri, după posibilităţi, pentru limitarea şi stingerea incendiului.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui asigură cetăţenii că echipajele de pompieri sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă pentru care sunt solicitate. (Compartimentul Informare şi Relaţii Publice)

REȚINUȚI PENTRU FURT DIN SOCIETATE COMERCIALĂ

Polițiștii de investigații criminale vasluieni au reușit identificarea a 3 bărbați, care, la sfârșitul săptămânii trecute, ar fi săvârșit o infracțiune de furt calificat, dintr-o societate comercială.

În dimineața de 21.03.2015, am fost sesizaţi prin apel la 112 cu privire la faptul că din incinta unei societăți comerciale din municipiul Vaslui au fost sustrase bunuri şi bani.

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Vaslui au efectuat cercetări la fața locului, stabilind următoarele: pe timp de noapte, persoane necunoscute au pătruns în imobil prin forţarea butucului de la uşa de acces. Au reușit să sustragă dintr-un aparat de jocuri mecanice suma de aproximativ 5100 lei, iar dintr-un sertar în care erau ţinute încasările, a fost sustrasă suma de 400 lei.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au reușit să identifice trei bărbați, bănuiți de comiterea acestui furt: S.Bogdan, de 33 ani, B.Marian, de 44 ani și O. Dragoș, de 20 ani, toți din municipiul Vaslui, ultimul dintre aceștia fiind gestionar la societatea comercială respectivă. Au stabilit că S.Bogdan a forțat yala de la uşa de acces în societate și a pătruns în incintă împreună cu O.Dragoș, în timp ce B.Marian a rămas pe stradă, pentru a supraveghea zona.

Prejudiciul a fost recuperat în proporție de aproximativ 25%, restul sumei fiind cheltuită de cei trei bărbați.

La data de 23.03.2015, polițiștii au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, urmând ca în cursul acestei zile să îi prezinte cu propunere de luare a unei măsuri preventive la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Pentru prevenirea unor astfel de fapte, recomandăm administratorilor și gestionarilor societăților comerciale: instalaţi un sistem de alarmă contra efracţiei şi asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune (ar fi ideal să fie conectat la un dispecerat de monitorizare); montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video; montaţi uşi şi ferestre care să dispună de sisteme de închidere de înaltă siguranţă; dacă optaţi pentru grilaje şi uşi metalice, acestea trebuie confecţionate din materiale rezistente la acţiuni mecanice şi termice; asiguraţi suplimentar camerele pentru depozitarea valorilor; de asemenea, un sistem de iluminare cu senzori de perimetru care se activează ori de câte ori se apropie cineva de magazin este util pentru detectarea persoanelor rău intenţionate; nu lăsaţi pe timpul nopţii, în magazine sau sedii de firmă, sume mari de bani; nu amplasaţi casele de bani destinate depozitării monetare în camera unde se lucrează cu publicul; nu lăsaţi ferestrele deschise/întredeschise când părăsiţi sediul societăţii; instruiţi-vă personalul să adopte o politică de securitate a societății comerciale, precum și cu privire la modalitatea în care trebuie să reacționeze în situaţii de acest gen.

Leave a Comment