Google

Fântânele reprezintă un model de succes printre comunele mici

Written on:ianuarie 17, 2018
Comments
Add One

Și o comună de gradul 3, adică o comunitate mică se poate dezvolta dacă există interes și implicare din partea autorităților publice.

Dezvoltarea unei comunități locale depinde în mare măsură de bugetul central și de fondurile europene. Unii spun că fondurile europene nu au fost accesibile pentru comunitățile mici, însă realitatea demonstrează contrariul. La Fântânele în județul Iași călătorul găsește drumuri betonate prin sat, drum de asfalt spre o comună învecinată, apă curentă, canalizare și un centru de zi, iar unele obiective au fost realizate cu fonduri europene. Primarul Sorin Chelariu, modest din fire, dar ambițios în scopul de a reuși dezvoltarea comunității, spune că pentru perioada următoare de finanțare europeană sunt condiții care nu pot fi îndeplinite de comunele mici așa cum este Fântânele, dar până acum s-au putut accesa astfel de fonduri, exemplul cel mai elocvent, spunem noi, fiind tocmai comuna pe care o administrează bine.

De la Șipote, din capătul județului Iași, un drumul de asfalt șerpuiește printre colinele mai aprige din zonă și coboară în Fântânele, comună mai tânără dacă avem în vedere că a fost reînființată după 2000. Pe stânga și pe dreapta drumului principal se văd răsărite în ultima vreme case noi, mari, cu utilități, la fel ca la oraș. Acesta-i un semn că zona se dezvoltă iar startul a fost dat, evident, de către administrația locală care a aplicat mai multe proiecte de investiții publice cum nici în comunele mari nu găsești. Dacă ar fi să ne uităm în jur, sunt comune de lângă Iași care nu au școli atât de bine gospodărite și dotate sau drumuri betonate prin localități așa cum am găsit la Fântânele. E o plăcere să vezi cum crește o comunitate și cum oamenii sunt ceva mai senini pentru că au văzut că și la ei acasă pot să trăiască destul de confortabil. Încă un aspect mai merită menționat, ba chiar s-ar putea spune că-i cel mai important în viața comunității și anume rezultatele bune ale copiilor de la școala gimnazială și școala de arte și meserii care a avut și statut de liceu. E o certitudine că-n comunitățile mai mici situate ceva mai departe de oraș, dar nu de civilizație, se muncește mai mult, de la cel mai mic până la edilii comunității. De aici apar și rezultatele bune care fac cinste comunității.

La Fântânele Școala de arte și meserii a avut statut de liceu, iar elevii care terminau aici nu-și făceau de râs părinții, ba chiar obțineau rezultate bune și mergeau mai departe la facultăți din Iași. Acum e școală de arte și meserii și rezultatele sunt la fel de bune. Cadrele didactice își fac treaba conștiincios, iar părinții copiilor și administrația locală sunt interesați de viitorul acestora. Viitorul unei comunități stă în generația care vine din urmă, iar investițiile publice în drumuri, școli, dispensar, utilități și promovarea comunității sunt mijloace pentru creșterea sănătoasă a tinerilor. Fiindcă veni vorba de fonduri europene pentru investiții publice trebuie menționat un proiect important care a inclus asfaltarea drumului spre Șipote, apă și canalizare care cuprinde aproape 80% din comună, un centru de zi care-i întreținut în parteneriat cu administrația județeană și dotări la Căminul cultural. E o zonă frumoasă, de oameni vrednici care nu-și puteau alege în frunte decât un primar care să lupte pentru dezvoltarea comunității. Nu e o laudă ci o realitate. „Să fie sănătate, liniște și pace, asta vreau pentru că trebuie să continuăm sau să finalizăm anumite investiții. Am terminat un proiect de betonare drumuri de interes local pe 6,7 kilometri și mai avem unul de 6,8 kilometri în lucru. Mai avem apoi două contracte pentru o grădiniță nouă, investiție care se ridică la circa 1,7 milioane lei și altul pentru dispensar la care investiția se cifrează la circa 3,5 milioane lei, bani în care intră și dotarea unității medicale. Sunt obiective de care-i nevoie în comunitate”, spune primarul Chelariu.

Modest e și sediul primăriei

În timp ce alții își lasă locuitorii în noroi și-și construiesc sedii faraonice de primării, la Fântânele același sediu al primăriei rezistă de când a fost reînființată comuna. Când am întrebat primarul ne-a spus că un sediu nou se va face la urmă, după ce se termină investițiile pentru dezvoltarea comunității. E o dovadă de realism. Unde s-au construit sedii faraonice de primării acolo sunt grandomani care n-au prea beneficiat în viața lor de recunoaștere pentru vreun merit și vor să compenseze aceste aspecte prin construcții grandioase.

Revenind la Fântânele trebuie spus că o grădiniță nouă se justifică în condițiile în care există copii și nu toți au unde să-și desfășoare activitatea în condiții bune. Comuna Fântânele are peste două mii de locuitori și peste 500 de copii numai preșcolari și școlari. Se poate spune că-i o comună tânără și din acest punct de vedere. Toată zona era cândva recunoscută pentru agricultură, piscicultură, creșterea animalelor, iar acum aceste activități s-au redus mult însă gospodarii locului sunt învățați cu munca și găsesc locuri de muncă în țară sau în stăinătate pentru ca să-și asigure un trai relativ decent. Alte investiții publice mai mici s-au făcut și prin GAL Belcești-Focuri organizație din care face parte comuna Fântânele. Comuna este un model de succes dacă ar fi să realizăm un top al comunelor dezvoltate, cu atât mai mult cu cât la o comună mică și bugetul local este redus. Unde există voință însă și pasiune pentru lucrul bine făcut există și reușite pe măsură. Mereu am repetat o vorbă din bătrâni care spune că-i bine ca omul potrivit să fie la locul nimerit. (B. A.)

Leave a Comment