Google

Faci bine şi găseşti rău…

Written on:aprilie 6, 2015
Comments
Add One

primar osestiNumai în România se poate aşa ceva: investiţii de milioane de euro pentru modernizarea comunei Oşeşti, din judeţul Vaslui, realizate conform legislaţiei în vigoare, au atras procurorii DNA, iar tunuri de sute de milioane euro nu sunt cercetate.

Unde se mai întâmplă aşa ceva? Poate doar prin ţările bananiere. În România anului de graţie 2015, un primar trebuie să fie atoateştiutor. Altfel justiţia îl condamnă. Nu contează că într-o lucrare sunt implicaţi şi răspunzători dirigintele de şantier, firma de consultanţă şi proiectare, numai primarul este condamnat! Se întâmplă exact ca-n cazul ANAF care a găsit marii evazionişti ai ţării printre vânzătorii de ştevie şi urzici din pieţe! Justiţia în România condamnă oameni pentru că au lansat investiţii publice. Este de neimaginat pentru nişte oameni normali ce se întâmplă în România astăzi.

Mergând pe firul poveştii aberaţiile se ţin lanţ. O administraţie publică iniţiază mai multe proiecte cu fonduri europene pentru realizarea unor investiţii într-o comună. Se respectă etapele prevăzute în legislaţie şi începe treaba. În cazul de faţă este vorba despre un modernizarea unui drum. Vorbim aici de comuna Oşeşti din judeţul Vaslui, o zonă care a stat în noroi până a venit primar constructorul Grigore Lefter. Pentru modernizarea drumului la care facem referire, a câştigat licitaţia fimra Transmir din judeţul Vaslui. Au început lucrările. De menţionat este, chiar cu majuscule ar trebui scris, că-n acest proiect, ca-n toate proiectele, în special cu fonduri europene, este angajată o firmă de consultanţă care se ocupă de toată documentaţia, este angajat un diriginte de şantier care vizează lucrările executate, iar etapele investiţiei sunt supervizate de toate instituţiile statului responsabile, cum ar fi Inspecţia în Construcţii, Agenţia de Plăţi şi aşa mai departe. Aşadar, a început lucrarea care, conform contractului, are, printre altele, un termen de execuţie, deci o dată la care trebuie finalizată. Firma de construcţii Transmir, care mai toate companiile din acest domeniu care se „respectă”, la fel ca şi firma de consultanţă, au întârziat lucrarea, din diverse motive. A venit momentul în care expira termenul de execuţie a respectivei lucrări. Se pare că dirigintele de şantier, firma de consultanţă şi constructorul drumului s-au înţeles să modifice data finalizării lucrării, utilizănd metode mai puţin „ortodoxe”. Justiţia spune acum că datele de pe anumite documente ar fi fost modificate „din pix” fără a se respecta legislaţia. Şi cine răspunde pentru faptele celor care au asigurat consultanţă, pentru faptele dirigintelui de şantier sau a firmei de construcţii? Aţi ghicit. Primarul comunei. Ce treabă o fi având primarul în aşa poveste greu de spus. E adevărat că primarul unei comune sau oraş este ordonatorul principal de credite, adică prin pixul domniei sale trec plăţile, dar asta nu înseamnă că un primar trebuie să facă, în acelaşi timp, treaba dirigintelui de şantier, treaba firmei de consultanţă şi poate treaba firmei de construcţii! Unde s-a mai pomenit aşa ceva?

În cazul comunei Oşeşti, termenul de finalizare, după cum spun unii judecători, ar fi fostmodificat ilegal. Modificarea însă nu ţine de primar. Cei de la consultanţă sau dirigintele de şantier pot spune că ar fi informat primarul (aşa cum au spus-o în acest caz ca să-şi scape pielea), dar ei sunt obligaţi să respecte legea şi nici măcar un ordin verbal al primarului nu-i poate obliga să nu respecte legea. Dar la Oşeşti nici atât n-a fost. Mai rău pentru primar este că nici măcar nu a fost informat. Cei care afirmă că l-ar fi informat pe primarul Grigore Lefter de faptul că se depăşeşte termenul de execuţie mint cu neruşinare. O astfel de informare se face în scris, nicidecum doar verbal. Apoi, o astfel de hotărâre se ia, la fel, în scris. Ca aberaţia s fie deplină, trebuie spus clar că decontarea fondurilor europene se face în tranşe, iar până nu este realizată o etapă a lucrării nu se dau banii. Asta înseamnă că s-au prezentat documente la Agenţia de Plăţi, specialiştii de acolo au verificat documentele, cei care le-au întocmit (firma de consultanţă şi dirigintele de şantier) şi le-au asumat, semnăturile acestora au confirmat că lucrările sunt executate, deci primarul nu are treabă cu aşa ceva. Însă trăim în ţara tuturor posibilităţilor unde un primar trebuie răspundă legal şi pentru că nu se ouă astăzi găina babei şi s-a ouat doar găina moşului. Ce poate fi neclar aici? Firma de construcţii, firma de consultanţă şi dirigintele de şantier se ocupă de bunul mers al unei lucrări. Primarul, în calitate de ordonator principal de credite, aşa cum prevede prost legea, pentru că şi-ntr-o primărie există departament contabil, jurist, secretar, care şi aceştia au îndatoriri, dar ăsta-i alt subiect, semnează ultimul un document care prevede efectuarea unei plăţi de către unitatea administrativ teritorială. Am făcut aceste menţiuni pentru că în mintea colectivităţii se nasc suspiciuni, în condiţiile în care se prezintă denaturată situaţia în presă. În cazul de faţă primarul a primit o documentaţie de la firma de consultanţă, de la dirigintele de şantier, ambii actori confirmând prin semnăturile lor existenţa şi realitatea celor consemnate în documente. Primarul a luat documentaţia considerând că este reală şi a transmis-o mai departe către Agenţia de Plăţi. Care ar fi vina primarului? Că a vrut să scoată din noroi comuna Oşeşti?

Justiţia nu a constatat că s-ar fi furat vreun euro din acea investiţie

Mai mult de atât, pentru a înţelege toţi, justiţia nu a constatat că s-ar fi furat vreun euro din această investiţie, deci primarul nu este acuzat că ar fi luat bani din acest proiect. Din păcate această realitate nu contează nici măcar pentru presă care ar trebui să fie obiectivă şi să dea publicităţii faptele reale nu să încerce a induce ideea că primarul Grigore Lefter ar fi penal în sensul că ar fi luat bani ilegal. Dar excesul de zel şi lucrăturile politice sunt la modă în România prostituată. Aici, la acest nivel de degradare, a fost adusă ţara de infractorii care au populat şi populează Guvernul şi Parlamentul României. Toţi au făcut legi care să poată fi interpretate aşa cum vrea orice tâmpit şi răuvoitor. Nu cred că mai există în lumea asta un loc unde un singur om e obligat prin lege să ştie totul, adică să verifice firma de consultanţă care-i plătită bine în proiect, să verifice dirigintele de şantier, care la fel primeşte bani pentru activitatea depusă şi să verifice firma de construcţii. Ce înseamnă tâmpenia asta? Primarul a iniţiat un proiect de investiţii, iar cei care-l pun în aplicare trebuie, prin lege, să răspundă fiecare de acţiunile lui. Aşa este într-o ţară normală. Dar ce spun eu aici? De unde normalitate în condiţiile în care o instituţie a statului, adică ANAF, îşi pierde timpul confiscând urzici şi ştevie de la ţaţa care vinde în piaţă? Tot ANAF nu poate confisca averile marilor infractori. A fost o comparaţie pentru că acestea sunt subiectele zilei la nivel naţional.

Revenind la Oşeşti, trebuie spus foarte clar că primarul Grigore Lefter este „vinovat” numai pentru dorinţa domniei sale de a moderniza comunitatea pe care a preluat-o în condiţii de neimaginat pentru Europa anilor 2008. „Firma de consulatanţă a recunoscut că a modificat termenul de finalizare a lucrării pentru a nu se pierde fondurile europene. Eu nu eram nebun, dacă ştiam că lucrările sunt întârziate, să nu notific firma de construcţii. Fizic nu am avut timp să mă uit în fiecare zi în documente pentru a vedea termenele lucrărilor. Mai aveam atunci încă trei proiecte europene în lucru. Un singur om poate verifica volume întregi de documente în fiecare zi? Altceva nu mai este de făcut decât să te uiţi în hârtii toată ziua şi zi de zi? Am dus la bun sfârşit mai multe proiecte europene, niciun constructor sau firmă de consultanţă nu poate spune că eu am cerut ceva sau am intervenit în vreun fel. Fiecare şi-a făcut treabapentru care a fost angajat. Au trecut cinci ani de la acel proiect. Documentele din acel proiect au fost prezentate la Agenţia de Plăţi Bucureşti, de mai multe ori, pe fiecare fază a lucrării şi nimeni nu a avut nimic deobiectat, iar după cinci ani am devenit primar penal. Cine ştie, probabil, am mulţi <<prieteni>>.Ulterior au mai fost proiecte cu fonduri europene. Nu au fost constatate ilegalităţi. Repet, firma de consultanţă urmărea termenele de execuţie, plăţile, adică tot ce înseamnă documentaţie”, a spus vizibil afectat primarul comunei Oşeşti, Grigore Lefter, omul care a scos din noroi comunitatea şi întreaga zonă.

„S-a creat o impresie falsă în comunitate, dar eu merg cu fruntea sus, nu sunt vinovat…”

Mai grav de atât e faptul că în comunitate s-a creat impresia falsă că primarul ar fi furat. Asta a reuşit să facă presa prin minciunile publicate. „Aş vrea să-mi spună cineva dacă mi-a dat vrodată un leu. Nu mă simt vinovat, ci poate doar de faptul că am vrut să fac cât mai multe proiecte de investiţii. Merg cu fruntea sus prin comunitate pentru că n-am făcut nicio ilegalitate. Aş vrea să nu mă consum, dar nu pot, s-a creat o impresie falsă în comună. Eu nici măcar n-am cheltuit bani publici pentru cazare. Plecam dimineaţa la 3,00 la Bucureşti şi mă întorceam seara la 22,00 ca să nu pltesc cazare în Bucureşti. Iar răsplata acum care-i? Asta înseamnă să încerci să faci ceva într-o comunitate! Mai bine stai, semnezi trei hârtii ca primar şi nu faci nimic pentru comuna care te-a ales. Trece timpul, încasezi leafa şi gata. Aşa, probabil, n-are nimic nimeni să-ţi reproşeze”, mai spune primarul Grigore Lefter.

Asfalt în sat, apă curentă, poduri, şcoli modernizate, activităţi culturale…

Am scris cu drag de fiecare dată despre comuna Oşeşti. Am spus şi repet că aici oamenii parcă-s mai frumoşi la chip şi la suflet şi după căutătura frumoasă parcă aşa-i baştina acestora. Oamenii din zonă sunt mândri de tradiţiile lor, vin cu mic cu mare să contribuie la vreo sărbătoare a satului, părinţii sunt interesaţi ca ai lor copii să ducă mai departe tradiţiile zonei, mărturie stând participarea acestora la toate activităţile organizate de inimoasele cadre didactice de la şcolile din comună, iar comuna şi zona în ansamblu s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Nu s-ar fi petrecut aceste lucruri frumoase dacă nu se implica din pasiune, cu bună credinţă primarul constructor Grigore Lefter. Toată viaţa domniei sale a construit şi în ultimii ani a construit la Oşeşti, pentru că este într-adevăr o zonă care merită. Primarul Grigore Lefter n-a avut nevoie de laude, n-a cerut nimic pentru domnia sa, acesta a vrut doar ca şi Oşeştii Vasluiului să intre în rândurile comunelor europene. Mai este mult de lucru la Oşeşti, dar în ultimii ani aici s-au investit milioane de euro. Nimeni n-a făcut-o până la domnia sa. Iar atunci când se găseşte cineva care chiar face multe pentru o comunitate se găsesc şi tâmpiţi care-s împotrivă, de tâmpiţi ce sunt, de răi ce sunt. Asta-i crunta realitate la Oşeştii Vasluiului, pe acolo pe unde a trecut şi marele voievod moldovean Ştefan cel Mare şi Sfânt, după cum spune istoria, acolo unde a fost prima femeie primar din România, acolo unde viaţa de zi cu zi parcă-i mai frumoasă datorită oamenilor vrednici.

Pentru anul acesta sunt în lucru mai multe proiecte la Oşeşti, pentru că primarul constructor Grigore Lefter nu se dezminte. Este proiect pentru extindere reţea de apă curentă la Oşeşti, extindere reţea de apă la Buda, înfiinţare reţea de canalizare la Buda şi înfiinţare reţea de apă la Pădureni. Acestea sunt cele mai mari proiecte lansate anul acesta în comuna Oşeşti. Proiectele se află în diferite stadii. Pe lângă aceste investiţii mari care aşteaptă să înceapă, mai sunt lucrări de întreţinere, pietruire drumuri şi alte lucrări necesare în comunitate.

În concluzie, la Oşeştii Vasluiului se lucrează intens pentru că până la finalizarea programului de modernizare iniţiat la începutul primului mandat de primar mai este lucru. Puţini aleşi locali se pot situa la nivelul primarului de la Oşeşti, însă după cum am relatat anterior, chiar şi aşa când faci lucrurile cu bună credinţă tot se găsesc răuvoitori, oameni negri la inimă care nu-s de acord cu modernizarea. Poate ar dori să stea în noroi, dar comunitatea apreciază eforturile primarului Grigore Lefter şi asta compensează. (C.P.)

Leave a Comment