Iată că sunt întreprinzători și la Vaslui, iată că și la Vaslui se deschid fabrici, iată că și la Vaslui oamenii câștigă bine, dacă asta urmăresc!
Doar inițiativa unor întreprinzători de succes, care privesc o afacere prin prisma rezistenței în timp, prin prisma stabilității, a calității nicidecum doar prin cea a profitului de moment, înseamnă dezvoltare la Vaslui și în orice altă comunitate. Principiul este vechi, dar acolo unde se aplică se obțin rezultate remarcabile pentru întreaga comunitate. Sunt multe de spus despre orașul Vaslui, despre județul Vaslui, dar cel mai important este că toate „plângerile” unora, care-s mai puțin iubitori de muncă, sunt false. „Nu ofer locuri de muncă pentru puturoși. Avem nevoie de personal, salariații noștri sunt bine plătiți, au mediu de lucru normal și e nevoie să-și facă datoria, să se implice”, spune directorul general al societății care a deschis recent o fabrică de bere artizanală la Vaslui.
Ce înseamnă berea artizanală? „Mierea are grad alcoolic ridicat. Noi facem bere cu grad de alcool de 7-7,5%. Berea artizanală fermentează 28-40 de zile, fără să pui nimic chimic în compoziție. Berea este un produs viu, ca și vinul, odată ce ai pasteurizat-o ai omorât tot ce era viu în ea. Berea care-i pe piață se face în cinci zile. Restul înțelege oricine. E imposibil să concurezi cu marile branduri, e moarte sigură, asta am înțeles-o și din lanțul de distribuție. Noi însă vizăm alt segment și avem comenzi, deci afacerea merge. Suntem lideri naționali în ceea ce privește mierea de albine. Totul se face prin produse de calitate căutate de oameni. S-a schimbat cumva optica. Oamenii caută calitate, caută produse mai sănătoase, iar noi venim în calea dorinței lor”, spune în continuare directorul de la Apisrom Brewery.
Berea artizanală respectă procedeele tradiționale, iar fabrica lucrează cel mai mult pe comenzi, fără stocuri mari. Afacerile mici sunt cheia dezvoltării comunităților, a creșterii nivelului de trai. Asta vedem la Vaslui, într-un oraș mic. Sunt, așadar, întreprinzători care știu să dezvolte activități generatoare de venituri. „Am 100-200 de sticle, nu fac stocuri mari, pentru că cel mai bine se păstrează berea în fermentatoare. Am pornit cu 8.000 de litri lunar, am ajuns la 12.000 de litri și vom ajunge la 20.000. În tot ce facem ne orientăm pe calitate și de asta suntem lider de piață la nivel național”, afirmă în continuare directorul Rășcanu.
La fabrica de bere Apisrom Vaslui se lucrează mai curat decât într-un laborator. Ingredientele de cea mai bună calitate, după cum afirmă conducerea fabricii, sunt păstrate în condiții deosebite, vasele în care fermentează molcom berea sunt ca de pe carte, ambalarea se face fără intervenția omului și tot traseul berii este foarte bine controlat. Piață de desfacere, mai spune directorul general, este. Produsele fabricii de la Vaslui vor fi găsite la târguri și la diverse alte evenimente. Fabrica a cumpărat recent o instalație prin care se va comercializa berea la diverse evenimente. De exemplu, la un eveniment public sau privat vine „rulota” cu bere de foarte bună calitate, iar oamenii au la dispoziție produse de cea mai bună calitate. La nivel național și mondial sunt concerne care au transformat totul în industrie. Produsele tradiționale însă prind „viteză” peste tot în lume, deci astfel de afaceri au viitor. Echipa tânără din fruntea fabricii de bere Apisrom Vaslui chiar a pariat pe o carte câștigătoare. În primul rând principiile de management, care pun în centrul activității omul, cel care lucrează în companie, dau certitudinea că o astfel de afacere este reușită.