Google

Experienţă, pasiune şi voinţă…

Written on:februarie 11, 2014
Comments
Add One

Lungani IS feb 2014 007 copyComuna cu cea mai mare comunitate de romi, o comună greu de administrat se dezvoltă prin proiectele lansate de administraţia locală în fruntea căreia se află de mai mulţi ani inginerul Gheorghe Pricopie.

Lunganii de astăzi înseamnă aceeaşi comunitate mare însă mult mai dezvoltată, cu apă curentă, cu şcoli amenajate corespunzător, cu tradiţii promovate, cu drumuri accesibile şi proiecte pentru modernizarea altor sectoare şi ca toate comunităţile mari cu o nevoie de investiţii încă accentuată. Pentru finalizarea proiectului de alimentare cu apă comuna mai are nevoie de 10-12 miliarde lei vechi şi mai sunt în aşteptare proiecte pentru asfaltarea drumului comunal 90 A Lungani-Zmeu sau pentru construcţia unui centru de zi pentru copii la Zmeu, acest proiect fiind prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS). Şi drumul judeţean 282 E Lungani-Sineşti se va finaliza anul acesta după cum s-a angajat Consiliul judeţean Iaşi.

Buget mai mic decât anul trecut…

De la europeanul Iaşi-Târgu Frumos călătorul intră pe „judeţeanul” spre Lungani-Sineşti. Drumul se află în proces de modernizare, de la Lungani spre Sineşti şi Consiliul judeţean spune că investiţia va fi gata anul acesta. Este o veste bună pentru locuitorii satelor prin care trece acest drum.

Fiecare comunitate are specificul şi frumuseţea ei, la fel cum fiecare om are personalitatea lui. Chiar dacă a nins abundent şi-n judeţul Iaşi, nu chiar ca la Buzău, drumul spre Lungani este curăţat şi se poate circula bine, iar în comună toate drumurile principale sunt accesibile. Plugul primăriei aşteaptă să intervină acolo unde este nevoie. Administraţia locală are şi un utilaj care poate interveni acolo unde este nevoie, iar utilajul în cauză este folosit şi la întreţinerea drumurilor. Sunt aspecte normale într-o gospodărie, comunitatea e similară unei gospodării, însă nu pot fi găsite în fiecare comunitate. Iar lipsa utilajelor înseamnă lipsă de interes din partea administraţiei locale pentru acea comunitate. Revenind, călătorul vede „dintr-o privire” buna administrare a comunei Lungani. Inginerul Gheorghe Pricopie are experienţă în lucrul cu oamenii şi-n munca de administraţie iar rezultatele se văd. 2014 începe la Lungani cu veşti nu atât de bune. „Bugetul de anul acesta este mai mic decât cel de anul trecut. Vorbesc acum de cifrele pe care le avem la dispoziţie”, spune primarul Gheorghe Pricopie.

Evident că l-am întrebat cum se va descurca şi în acelai timp despre investiţiile ce trebuiesc finalizate ori iniţiate. „Ne vom descurca la fel ca-n fiecare an. Mai greu dar astea-s cifrele. Avem de finalizat alimentarea cu apă în toată comuna, reţeaua având peste 60 kilometri. Aici mai trebuie circa 10-12 miliarde lei vechi. Sper că se vor aloca aceşti bani. Apoi tot anul acesta se va finaliza modernizarea drumului judeţean 282 E Lungani-Sineşti. Mai avem un proiect prin FRDS care include construcţia unui centru de zi pentru copii în satul Zmeu. Avem proiect pentru asfaltarea drumului comunal 90 A Lungani-Zmeu. Pentru acest proiect căutăm surse de finanţare. Avem şi o asociaţie de dezvoltare intercomunitară împreună cu vecinii dela Bălţaţi prin care vrem să accesăm fonduri europene. Nevoie de investiţii este la Lungani şi suntem convinşi că vom reuşi la fel ca-n fiecare an chiar dacă bugetul este mai mic. Cea mai importantă investiţie de finalizat este alimentarea cu apă din sursa Timişeşti. Vom lucra anul acesta şi pentru întreţinerea unor drumuri la fel ca-n fiecare an. ~n rest, la şcoli situaţia este bună din punct de vedere administrativ, mai avem ceva probleme cu terenuri dar le vom soluţiona”, spune optimist primarul Pricopie de la Lungani.

Tradiţiile deosebit de frumoase reprezintă o carte de vizită pentru comunitate

Aşa cum spuneam şi anterior orice comunitate are specificul ei şi frumuseţea ei. Comuna Lungani este cunoscută ca zona cu cea mai mare populaţie rromă. Argumentul poate fi valorificat în avantajul comunităţii având în vedere tradiţiile foarte frumose şi atractive duse mai departe de reprezentanţii acestei etnii. Comuna Lungani se mândreşte cu Ansamblul Dumitru Potoroacă dar şi cu obiceiuri deosebit de frumoase ce sunt puse în valoare cu ocazia diferitelor manifestări cultural-tradiţionale. La sfârşitul anului trecut datinile şi obiceiurile zonei au fost prezente şi apreciate în diverse comunităţi cu ocazia desfăşurării unor festivaluri de datini şi obiceiuri. „Suntem într-o asociaţie alături de comuna Bălţaţi prin care sper să facem un proiect cu fonduri europene. Aici aş include asfaltarea drumului Cotârgaci-Zmeu-Crucea”, mai spune primarul comunei Lungani.

Modernizarea infrastructurii dă imold dezvoltării unei comunităţi. ~n paralel cu modernizarea drumurilor, alimentare cu apă, proiect de canalizare, administraţia locală de la Lungani a pus un accent deosebit pe modernizarea şcolilor şi sprijinirea fenomenului cultural. Este dacă vreţi o ordine normală a priorităţilor de dezvoltare pentru o comunitate.

Comuna Lungani are peste 5000 de locuitori care trăiesc în patru sate: Lungani, Goeşti, Crucea şi Zmeu. E comună mare iar problematica la nivelul administraţiei locale este la fel de complexă. După cum am relatat anterior însă administraţia locală a găsit mereu soluţii pentru rezolvarea unor probleme importante ale comunităţii. Zona cu vechi rădăcini în istoria locului, se spune că primele menţiuni datează din timpul domnitorului Alexandru cel Bun, a vut mereu o frumuseţe aparte. Se spune că şi Barbu Ştefănescu Delavrancea ar fi ales zona pentru a scrie o parte a operei sale. Numele de Lungani vine de la boierul Lungu care ar fi cumpărat moşia undeva la 1490 şi a mutat satul pe locul unde se găseşte şi astăzi. Am readus în atenţie aceste aspecte istorice pentru a vedea de unde vin tradiţiile frumoase ale zonei. Administraţia locală condusă de primarul Pricopie face eforturi de a pune în valoare tradiţiile înţelegând avantajele ce decurg de aici. Aşa cum afirmat de câte ori am avut ocazia, dacă şi la nivel central ar exista bună credinţă şi pasiune altfel ar sta situaţia generală.

Revenind, comuna Lungani din judeţul Iaşi încearcă şi reuşeşte să fructifice anumite avantaje graţie bunei administrări şi strategiei pe care o aplică de atâţia ani.

Leave a Comment