Google

Experiența bate de multe ori tinerețea

Written on:iunie 24, 2020
Comments
Add One

Una dintre cele mai dezvoltate comune de pe Valea Prutului are în lucru investiții publice importante și bate „criza” lucrând mereu pentru dezvoltarea întregii zone. La Berezeni, pe Valea Prutului, primarul Toader Dima spune că 2020 a fost cel mai bun an în ceea ce privește investițiile publice.

O veche vorbă românească spune cam așa: „teoria ca teoria, dar practica ucide”. Realitatea cotidiană confirmă faptul că experiența acumulată în ani de muncă și studiu bate tinerețea. Până la urmă tinerețea este departe de a fi o calitate dacă nu-i dublată de muncă, dăruire și pasiune pentru lucrul bine făcut. Din 2016 și până acum, primarul Toader Dima de la Berezeni a reușit să lanseze investiții publice de aproape 25 milioane lei. Unicat în România este un proiect de împădurire care se derulează la Berezeni.

Școlile și grădinițele au fost modernizate, în ultima perioadă, iar un proiect de aproape 6 milioane lei a vizat asfaltarea mai multor drumuri.

Dispensarul uman din Berezeni a fost modernizat cu fonduri de la bugetul local, iar pe latură socială se lucrează la reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Centrului social din comuna Berezeni. Pe lista investițiilor aflate în derulare se află și alte obiective de interes comunitar. Cert este că-n ultimii patru ani s-au inițiat investiții publice la Berezeni cum n-au fost în istoria comunei.

Proiect unicat în România

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală se finanțează creearea de suprafețe împădurite. Primăria Berezeni a întocmit în 2018 un proiect pentru a împăduri 113 hectare de teren, chiar dacă mai avea în lucru împădurirea unui teren degradat printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului de Mediu. Primul proiect este în derulare în satul la Stuhuleț și are o valoare de aproape 3,5 milioane lei.

Investiția unicat în România vizează împădurirea unei suprafețe de teren de 113 hectare. Proiectul este finanțat prin Schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor, Submăsura 8.1 Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite din cadrul PNDR 2014-2020, sesiunea a treia. Vorbim de aceste proiecte pentru că puține comunități locale au lansat astfel de investiții. La Berezeni, însă, inginerul Toader Dima, care toată viața activă a domniei sale a construit mereu noi și noi obiective, a reușit să obțină finanțare pentru un astfel de obiectiv deosebit. „Primul proiect de împădurire este aproape finalizat și este executat bine. Urmează să înceapă lucrările și-n cadrul celui de-al doilea proiect de împădurire. Ce pot să spun, 2020 este cel mai bun an pentru Berezeni în ceea ce privește investițiile publice. Sunt întrebat uneori de ce au început atât de multe lucrări cam în același timp. S-au întocmit proiecte, care au nevoie de autorizații și acum au ajuns la faza de execuție mai multe”, spune primarul de la Berezeni.

Că omul sfințește locul ne-am convins în mai multe zone, dar aici parcă se potrivește foarte bine. Inginerul Toader Dima este cunoscut în tot județul și-n țară pentru performanța de a transforma o veche structură agricolă comunistă într-o societate agricolă de succes păstrând investițiile vechi și modernizându-le. Altfel spus, este un constructor și toată viața domniei sale s-a implicat în proiecte grele unde a înregistrat succese deosebite. Prin 2012 a fost convins să candideze la Parlamentul României. A reușit și acolo și chiar s-a bătut serios pentru domeniul agricol în care a lucrat de la terminarea facultății. Domnia sa a insistat pentru înființarea Camerelor Agricole dar într-o formă mult mai bună pentru agricultori. A avut mai multe propuneri inspirate din practica altor țări europene, care, dacă se aplicau, ar fi sprijinit cu adevărat agricultorii din România. După patru ani în Parlamentul României, unde a obținut succese destul de importante pentru agricultori, oamenii l-au chemat, în 2016, să preia administrarea comunei Berezeni. Iată că și aici face minuni, aducând în comună multe investiții care erau necesare.

Mergând pe naționalul Huși-Galați, care traversează Berezeniul, călătorul vede școli moderne, cu locuri de joacă pentru copii făcute în ultima perioadă. Mai vede multe drumuri de interes local asfaltate, care până-n 2016 abia dacă erau pietruite. În centrul satului Berezeni dispensarul uman este modernizat și asigură condiții umane pentru cei care-i trec pragul. De asemenea, căminul cultural se modernizează printr-un proiect ambițios. Mereu am vorbit de vrednicia oamenilor de pe frumoasa Vale a Prutului. Văzând acum ce om și-au ales, în 2016, în frunte, gospodarii din Berezeni, înțelegem că aici cam greu se greșește, iar pretențiile oamenilor sunt mari.

Canalizare și apă curentă, școli modernizate, asfalt pe drumurile comunei, centru social, acestea sunt alte investiții publice finalizate sau în execuție

Lista investițiilor finalizate sau aflate în derulare începe cu două obiective mari inițiate înainte de 2016 și finalizate recent. E vorba de înființarea sistemului de canalizare cu stație de epurare în comuna Berezeni. Acest proiect finalizat recent cu succes are nevoie de un alt proiect care să racordeze gospodăriile la rețea. Acest al doilea proiect este întocmit și urmează să intre la finanțare. „Avem nevoie de proiectul pentru extinderea rețelei de canalizare și racordarea gospodăriilor la rețea. A fost întocmit și vom găsi finanțare. Un alt proiect important este cu gazul metan. Aceste două proiecte sunt aprobate și erau prinse la finanțare, dar s-a desființat Fondul de Investiții. Vom găsi finanțare pentru că e obligatoriu să punem în funcțiune rețeaua de canalizare. La gaz metan căutăm surse de finanțare pentru că e o investiție necesară pentru comună”, spune primarul Toader Dima.

Un alt proiect venit din urmă, că două proiecte au fost, este cel privind împădurirea terenului degradat de la Stuhuleț. După cum spuneam anterior, acest proiect este finalizat cu succes. Din 2016 până acum au fost întocmite mult mai multe proiecte și unele chiar au fost finalizate, cum este cel privind asfaltarea mai multor drumuri sau modernizarea unor unități de învățământ. Vorbeam anterior de investiții publice care se ridică la peste 25 milioane lei. Unele investiții sunt prin Programul Național de Dezvoltare Locală al guvernului și altele cu fonduri europene prin PNDR. La Mușata se modernizaează grădinița cu program normal printr-un proiect de peste 400.000 lei. Tot la Mușata se modernizează școala cu clasele I-IV printr-un proiect de 555.243 lei. La Rânceni se modernizează grădinița cu program normal printr-un proiect de 538.163 lei. Tot la Rânceni se modernizează școala cu clasele I-VIII printr-un proiect în valoare de aproape 500.000 lei. La Berezeni și Satu Nou a fost suplimentată sursa de apă, prin captări alternative, puțuri forate, printr-un proiect în valoare de aproape 3 milioane lei. La Berezeni și Satu nou s-a derulat proiectul privind modernizarea mai multor drumuri sătești în valoare de aproape 6 milioane lei. Lucrările la Căminul Cultural din Berezeni sunt în plină desfășurare printr-un proiect cu fonduri europene de aproape două milioane lei. Comuna va avea un cămin cultural modern cu tot ce presupune asta. Un alt proiect vizează extinderea și modernizarea școlii Anastasie Fătu din Berezeni. Investiția se ridică la aproape 1,4 milioane lei și este finanțată prin PNDL. De asemenea, centrul social din Berezeni va fi reabilitat, modernizat și dotat, printr-un proiect în valoare de aproape 4,8 milioane lei. Printr-un proiect finanțat prin Grupul de Acțiune Locală Moldo-Prut se construiește la Berezeni Piața Comunală. Valoarea proiectului este de aproape 460.000 lei. „Centrul social este un obiectiv important pentru comunitate. După modernizare unitatea va deservi 150 de persoane. Beneficiarii Centrului vor primi asistență medicală și vor avea o masă caldă în fiecare zi, atât la centru cât și acasă. Avem mașini speciale în acest scop. Tot în plan social, dacă ne referim, am modernizat dispensarul uman cu fonduri proprii. Erau condiții improprii, dar acum cei care-i trec pragul beneficiază de condiții moderne. Mai avem apoi un proiect prin Ministerul Învățământului. Sunt patru în județ și unul este la Berezeni. E vorba de construirea unei grădinițe cu două săli de grupă. Sper ca până în toamnă să fie gata. A fost o perioadă bună și am profitat de orice sursă de finanțare pentru a realiza obiectivele pe care le cere comunitatea. E cea mai bună perioadă de dezvoltare”, a conchis primarul comunei Berezeni, Toader Dima.

Leave a Comment