Google

EuroDEMOS înscrie un nou proiect în lista „poveștilor de succes” la nivel european

Written on:februarie 10, 2021
Comments
Add One

Săptămâna trecută Comisia Europeană a organizat multiple întâlniri rezumative pentru programele de finanțare încheiate pentru perioada de finanțare 2014 – 2020. Înainte de anunțarea noilor programe, priorități și planuri pentru perioada 2021 – 2027, reprezentanții Comisiei Europene prezintă, rând pe rând, rezultatele programelor care s-au încheiat la finele anului trecut.

Evenimentul dedicat închiderii Programului Europa pentru Cetateni a avut loc miercuri, 3 februarie 2021. Evenimentul a fost organizat de Punctele Naționale de Contact pentru Programul „Europa pentru Cetățeni”. Sub titlul  „Cetățenii Europei – Poveștile de succes” au fost reuniți 135 de beneficiari din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și Regatul Unit al Marii Britanii (acesta beneficiind de fonduri în Program, Brexiul realizându-se la final de perioadă).

Asociația EuroDEMOS a fost onorată de invitația în cadrul evenimentului și a fost reprezentată de doamna Ana-Cristina Zacornea, Președinte Executiv EuroDEMOS. Aceasta, a prezentat proiectul „Europe, my country” coordonat de Asociația EuroDEMOS și implementat cu finanțare prin Programul Europa pentru Cetățeni.

„Asociația EuroDEMOS a avut deosebita onoare de a obține Înaltul Patronaj al Parlamentului European pentru Conferința Internațională EU RO Governance din cadrul proiectului. Așa cum ne-am obișnuit finanțatorii, suntem mândri, ca și echipă de proiect, că rezultatele proiectului au fost depășite.

Programul 2014-2020 Europa pentru Cetățeni reprezintă pentru noi o amintire frumoasă și o acumulare de reușite. Ne-am bucurat de sprijinul Punctului Național de Contact Europa pentru Cetățeni în implementarea proiectului și ulterior de selectarea și includerea acestuia în publicația care cuprinde exemple de bune practici și proiecte de succes din România.” (Ana-Cristina Zacornea – Președinte Executiv EuroDEMOS)

Ca o scurtă trecere în revistă, proiectul „Europe, my country” și-a propus să încurajeze participarea democratică și cetățenia activă prin dezvolatarea apartenenței la Uniunea Europeană a cetățenilor și înțelegerea procedurilor legislative și a instituțiilor UE. Partenerii proiectului au fost ONG-uri din Macedonia de Nord, Italia și Regatul Unit al Marii Britanii.

Proiectul și-a propus dezvoltarea dialogului între cetățeni și reprezentanții acestora la nivel european prin campanii informativ-educative, conferințe și dezbateri în toate cele patru state partenere privind agenda europeană și o amplă consultare privind percepția cetățenilor asupra activității deputaților europeni.

Reunind actori sociali diferiți într-un dialog conctructiv pentru dezvoltarea comunității activitățile proiectului au avut un impact ridicat și au contribuit la creșterea responsabilității privind viitorul comunității atât pentru cetățeni, cât și pentru reprezentanții acestora.

Impactul proiectului poate fi sumarizat printr-un număr mare de beneficiari: 290 de participanți la Conferințe și training; 20 de organizații implicate; 7000 de beneficiari direcți; 150 000 de beneficiari indirecți.

Ca feed-back general al cetățenilor direct implicați în proiect reținem: au mai multă încredere și se simt mai liberi în comunicarea și conectarea cu alți participanți în contexte non-formale și informale, s-au simțit împuterniciți să participe în grupuri de discuții cunoscând mai bine politicile europene, și-au dezvoltat cunoștințele despre modul în care pot accesa informații de interes public, sunt mai interesați să  își manifeste drepturile și să respecte obligațiile ca cetățeni activi etc.

Asociația EuroDEMOS invită pe cei care vor să fie informați la zi despre programele europene pentru perioada 2021- 2027 să-i urmărească pagina de facebook. Începând cu luna martie a acestui an sunt programate o serie de conferințe în cadrul cărora vor fi prezentate noile programe de finanțare, priorități, reguli și termene de accesare.

Leave a Comment