Google

Drânceniul de astăzi e mai aproape de Europa

Written on:iulie 5, 2017
Comments
Add One

La granița care desparte frații, printr-un management isteț primarul comunei Drânceni, Gelu Pecheanu, a reușit să facă o carte de vizită a întregii zone.

Cu drumuri asfaltate, utilități, școli modernizate, proiecte pentru promovarea istoriei locului, exploatarea potențialului local, comuna Drânceni se dezvoltă într-un ritm susținut.

Apa și canalizarea se fac prin programul județului, pentru că primăria s-a asociat cu Consiliul județean. „Proiectul se duce la 15 milioane euro. De unde atâția bani? Asocierea cu județul sper să aducă beneficii”, spune primarul Pecheanu.

Glumind sau luând o notă mai serioasă, primarul comunei Drânceni vorbește cu mândrie de zona pe care o administrează de ceva timp. Colaborarea cu administrația județeană e bună, mai spune primarul comunei Drânceni. „Am avut un proiect transfrontalier și nu-l puteam închide că nu aveam bani. Consiliul județean ne-a sprijinit. Ne trebuiau circa 400.000 lei”, spune primarul Pecheanu.

Până acum, aici s-au aplicat proiecte importante de investiții. Multe drumuri sunt asfaltate, inclusiv drumul județean care trece prin Ghermănești și merge până la Arsura. Școlile sunt modernizate, iar lângă primărie este o sală de sport unde se vor monta aparate de fitness. Oamenii trebuie să aibă variante de recreere. Totodată, în 2018 se vor amenaja două terenuri de nminifotbal, cu nocturnă și tot ce este necesar.

Am enumerat câteva investiții tocmai pentru a scoate în evidență faptul că strategia de dezvoltare a comunei urmează un curs firesc. Ce-ar însemna să faci teren de fotbal și să mergi prin noroi?

„Sunt mândru de copiii comunei”

Implicarea administrației locale în creșterea tinerei generații se simte. Mulți copii de la Drânceni urmează școli de prestigiu și obțin rezultate de excepție. Colaborarea dintre comunitate și administrația locală este destul de strânsă și rezultatele se văd. Primarul Pecheanu se declară mândru de copiii comunei, spunând în același timp că nimic nu-i scapă din ochi și reușește astfel să modernizeze comunitatea angrenându-i pe toți în proiecte de succes. Pe dealurile Ghermăneștiului sunt eoliene, iar proprietarii acestora au cam uitat să plătească la primărie ceea ce datorează. „Prima chitanță la plata taxelor și impozitelor din an este a primarului. Oamenii trebuie să înțeleagă să-și plătească taxele și impozitele către primărie că numai așa putem să ne dezvoltăm. Avem societatea care patronează eolienele care nu și-a plătit taxele. Ne-am îndreptat împotriva acesteia și vom recupera banii. Trebuie să plătească circa 2,5 milioane lei. Drânceniul este o comună cu potențial și chibzuim fiecare bănuț pentru a dezvolta întreaga zonă. Am investit mult în școli, în cabinetele medicilor de familie, pentru că educația și sănătatea sunt motoarele dezvoltării. Cu o comunitate educată și sănătoasă poți să te gândești la proiecte de dezvoltare. Avem și-un centru de zi pentru prevenirea abandonului școlar, unde vin 16 copii care primesc o masă caldă și-și fac lecțiile. Sunt părinți plecați în străinătate și noi trebuie să ne îngrijim de tot ce înseamnă bunul mers al comunei. Pe de altă parte, mulți dintre cei care lucrează în străinătate vin și-și fac locuințe mari și frumoase, deci se dezvoltă comuna. Eu sunt mereu printre oameni, nu stau în birou și văd cam tot ce se petrece. Așa pot veni în întâmpinarea oamenilor ajutându-i să-și soluționeze problemele”, mai spune primarul comunei Drânceni, Gelu Pecheanu. Citiți continuarea reportajului în ediția tipărită a regionalului INFORMATORUL Moldovei de miercuri 5 iulie 2017.

Leave a Comment