Google

Două arme ridicate de la Pungeşti

Written on:ianuarie 22, 2015
Comments
Add One

pistolPolițiștii au descoperit două arme neletale, supuse autorizării, deținute în mod ilegal de către doi bărbați din comuna Pungești.

În ziua de 21.01.2015, polițiști din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Postului de poliție Pungești, cu sprijinul celor pentru acțiuni speciale, au efectuat două percheziții domiciliare pe raza localității Pungești. La una dintre locuințe, aparținând unui bărbat de 44 ani, polițiștii au descoperit un pistol cu gaze de calibrul 8 mm, care a fost introdus în țară în mod ilegal. La cea de-a doua locație, în care domiciliază un bărbat de 26 ani, a mai fost identificat un pistol cu aer comprimat, de calibru 4,5 mm, fabricat în Italia, precum și muniție aferentă acestuia (235 diaboluri din plumb de același calibru).

Bunurile deținute fără drept au fost ridicate în vederea cercetărilor.

Cei doi bărbați sunt cercetați de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj cinegetic.

Reamintim prevederile în vigoare în domeniul armelor și munițiilor:

În categoria armele de autoapărare şi de tir, cu proiectil, supuse autorizării, intră pistoalele cu bilă de cauciuc şi armele scurte şi lungi cu aer comprimat. Persoanele fizice pot procura arme din aceste categorii numai cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: au împlinit vârsta de 18 ani; nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni comise cu intenţie, prevăzute de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani; nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte penale prevăzute cu pedeapsă mai mare de 2 ani; sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical.

Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot procura arme neletale, precum şi muniţia aferentă, de la orice armurier autorizat să comercializeze astfel de arme, în condiţiile autorizării, respectiv a notificării prealabile a organelor de poliţie.

Persoanele autorizate au dreptul să poarte asupra lor doar o singură armă neletală destinată pentru autoapărare. Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii: în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege; dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa.

Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. Folosirea armelor în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.

Sunt incriminate de Codul Penal ca infracțiuni deţinerea fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării (pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă) și uzul de armă neletală (pedeapsa fiind închisoare de la 6 luni la 2 ani).

Leave a Comment