Google

Disperare în satele comunei Banca/Hoituri aruncate la întâmplare

Written on:iulie 19, 2016
Comments
Add One

Banca mizerie vanbet iul 2016 netInspectorii de la Mediu amendează primăriile pentru o rufă aruncată pe malul unui pârâu secat însă nu văd hoiturile aruncate la întâmplare, la marginea satelor de unii proprietari de ferme de păsări şi animale. Păsări moarte, resturi de origine animală, hoituri de animale sunt aruncate la marginea satelor. Sunt şi gropi făcute ilegal, pe terenurile „nimănui” din apropierea satelor, pline cu resturi de origine animală şi acoperite parţial. Ciorile şi alte păsări de pradă îşi fac veacul pe aici, iar mirosul este insuportabil. În acelaşi timp Agenţia pentru protecţia mediului Vaslui şi alte instituţii ale statului cu angajaţi plătiţi bine din banii celor mulţi merg în control prin localităţile judeţului şi dau amenzi la primării, că e mult mai uşor, iar de la primării nu „cade” vreo şpagă ceva, dar nu văd hoiturile care putrezesc la marginea localităţilor şi îmbolnăvesc oamenii. Ale cui drepturi apără cei de la Mediu sau cei de la Direcţia sanitară, Inspecţia sanitară etc? Oare-i prevăzut în lege să controleze doar pe cei care nu dau şpaga de rigoare?

La marginea satului Gara Banca se văd multe ciori şi alte păsări de pradă care-şi iau liniştite masa. Pe o grămadă de gunoi sunt multe resturi de origine animală care nu provin din gospodăriile oamenilor ci dintr-o fermă de păsări care se doreşte de nivel european. Situaţii similare găsim şi prin comuna Costeşti sau Roşieşti acolo unde funcţionează alte ferme de păsări. Mi este şi alt mare „afacerist” cu o fermă situată nu departe de Vaslui care deversează mizeria de la o fermă pomicolă şi multe alte resturi într-un curs de apă, iar mirosul din acea zonă e de nesuportat. Acesta şi cei de la Mediu pot să spună că nu e adevărat însă mirosul din zonă de la ce provine?

Revenind, aceşti „afacerişti” se jură că nu „fură” dar i-am prins cu hoiturile pe dealurile care cândva găzduiau întinse plantaţii de viţă de vie. Pe dealul din apropierea satului Banca era cândva o adevărată podgorie. Acum nici urmele aproape că nu se mai văd. Cică terenul ar aparţine de o instituţie moartă demult, cu şefi arestaţi. E vorba de Agenţia Domeniilor Statului. Acele terenuri găzduiesc acum gropi cu păsări moarte şi alte resturi animaliere şi alte gunoaie cărate de la o fermă din zonă. Cei pe care-i trimite patronul cu buldoexcavatorul să sape gropi pentru a arunca gunoaie nici măcar nu astupă cum trebuie acele gropi, iar păsările de pradă îşi fac veacul pe aici. Putoarea care pleacă din acele gropi învăluie satul Banca, dar şi satul Gara Banca, în raport cu direcţia din care bate vântul.

Nimeni nu poate fi împotriva unor activităţi economice aducătoare de profit. Acele activităţi însă nu trebuie să afecteze oamenii, ci dimpotrivă trebuie să contribuie la ridicarea nivelului de trai şi, evident, la îmbogăţirea patronilor. Tot la fel de adevărat este că incinerarea acelor gunoaie făcută de firme specializate costă mult, pentru că au avut grijă guvernanţii să existe doar câteva firme specializate în acest domeniu, iar aceste firme să fie ale lor. Acesta-i alt subiect însă asupra căruia vom reveni. Cu toate aceste inconveniente patronul unei ferme de păsări sau animale trebuie să găsească soluţii pentru a nu crea focare de infecţie. Să presupunem că e prea scump să cheme des firma specializată în incinerarea păsărilor şi animalelor moarte. Se pot face însă gropi unde să se îngroape cum trebuie acele resturi, chiar dacă este ilegal, este contrar normelor europene de mediu şi aşa mai departe. Dacă tot a făcut o groapă în care a aruncat astfel de gunoi, măcar s-o astupe cum trebuie ca să nu emane mirosuri insuportabile! Apoi poate reface terenul în zonă şi nici măcar nu se cunoaşte. Aceşti patroni iubitori de averi venite peste noapte cred că banul cumpără totul şi asta la nesfârşit. Se va termina cândva şi cu şpaga generalizată din România. Peste tot în lume există corupţie, dar la niveluri suportabile, decente, să le spunem. Până atunci însă ce facem cu oamenii care se îmbolnăvesc de boli grave din cauza acestor criminali ai mediului? Mai este un aspect. Suntem de acord că angajaţii de la Mediu şi mulţi alţi angajaţi ai statului tânjesc după vile şi maşini scumpe. Atât îi duce mintea. Să „închidă” ochii însă la astfel de crime pentru şpaga de rigoare parcă-i prea de tot! Vom reveni. (E.L.)

Leave a Comment