Google

Descoperire istorică realizată în premieră naţională la Observatorul Astronomic din Bârlad

Written on:martie 25, 2015
Comments
Add One

LRN_M 101_siteÎn data de 10 februarie 2015, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare.

Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roșie distinctă.    Nova roșie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafața unor stele pitice albe. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_red_nova.

Pe 10 februarie 2015, am raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101.

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicații pe forumurile internaționale de astronomie, cel mai bun exemplu este revista italiană de astronomie COELUM:

 http://www.coelum.com/news/unaltra-supernova-in-m101-no-ma-controllate-i-vostri-archivi.

Tocmai pe 11 martie 2015 a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiectul este de fapt o novă roșie luminoasă (luminos red nova/LRN) http://www.astronomerstelegram.org/?read=7206

Noile informaţii ce confirmă natura acestui obiect au fost achiziţionate în urma mai multor observaţii astronomice ştiinţifice, cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care şi telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munţii Caucaz.

Pentru mine şi echipa de la Observatorul Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu.

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, a devenit primul observator astronomic din România care a descoperit o novă roşie luminoasă într-o altă galaxie.

Legat de această descoperire găsiţi informaţii pe website-uri specializate, de exemplu: www.rochesterastronomy.org. Pentru informații detaliate puteţi accesa: year 2015 sau Sorted by Name.

Mai multe informaţii pe website-ul AstroBârlad: https://astrobarlad.wordpress.com/2015/03/24/o-descoperire-istorica-realizata-la-observatorul-astronomic-din-cadrul-muzeului-vasile-parvan-din-barlad/

(Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad, județul Vaslui)

Leave a Comment