Google

De Sfânta Maria Ţuţora s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare

Written on:septembrie 10, 2014
Comments
Add One

tutora is 10 sept 2014 009În comuna Ţuţora din judeţul Iaşi administraţia locală reuşeşte să facă minuni.

Straie de sărbătoare înseamnă, la Ţuţora în judeţul Iaşi, drumuri asfaltate, instituţii publice bine administrate, aşa cum stă bine la gospodari.

La zece minute de mers cu maşina din centrul Iaşilor, ajungem într-o veche comunitate de gospodari ce stă de strajă la malul Prutului. Şi nu oricum, ci mult mai modernă decât multe alte comunităţi locale tranzitate de drumuri internaţionale sau chiar faţă de oraşe mai mici. Trebuie spus că drumul de acces în comună nu este judeţean şi cu ani în urmă administraţia locală a reuşit să aceseze bani europeni pentru modernizarea acestuia. Apoi, periodic s-au mai asfaltat în comună şi alte drumuri, dar s-au modernizat şi unităţile de învăţământ, rând pe rând, a fost construită o sală de sport pentru elevi şi recent au fost asfaltate alte drumuri de interes local. Spuneam că această comunitate de gospodari s-a îmbrăcat de sărbătoare de Sfânta Maria, pe 8 septembrie. Imaginea centrul administrativ al comunei e cu totul alta. Nu demult drumurile care pleacă din centru, dar şi alte drumuri au fost asfaltate. Iar după ce au fost puse la punct oarecum problemele mai mari ale comunei, a venit rândul ca şi sediul administraţiei locale să aibă un gard nou, frumos, aşa cum stă bine la oamenii gospodari. Am enumerat doar câteva investiţii publice dar trebuie să spun că majoritatea sunt făcute cu bani de la bugetul local. Chiar dacă nu e comună mare, Ţuţora a reuşit să depăşească multe alte comunităţi cu pretenţii prin iscusinţa, pasiunea şi buna credinţă a primarului Costică Săcăleanu care se află în fruntea comunei de mai multe mandate. E unul dintre cei mai vechi primari din judeţul Iaşi, dar şi unul cu reuşite de excepţie pentru comunitate. De-o viaţă lucrează în administraţie, aşa cum ne spunea odată cu ocazia unui dialog, iar acest lucru se vede bine în comunitatea e la malul Prutului.

Când soarele stătea să plece după orizont comuna Ţuţora arăta parcă şi mai frumoasă…

De Sfânta Maria, pe 8 septembrie, la Ţuţora a fost sărbătoarea comunei. Cu mic cu mare, localnicii au venit să se bucure împreună, să mai socializeze, să mai schimbe gânduri despre prezentul şi viitorul acestei minunate comunităţi. Când soarele stătea să plece după orizont, am ajuns pentru puţin timp la Ţuţora de Sfânta Maria. Alături de sediul primăriei, pe stadionul comunal, o scenă amplasată aştepta artiştii să încânte publicul. Invitaţii au fost primiţi cum se cuvine de gazde după care a început spectacolul. Iar gospodarii veneau alene spre centrul satului să se bucure împreună.

Fiind surprins de noutăţile apărute de la ultima vizită în comună, am făcut câţiva paşi ca să mă conving că s-au asfaltat mai multe drumuri de interes local şi pentru a vedea care-i percepţia oamenilor. Case mai vechi sau mai noi străjuiesc drumurile modernizate recent, iar spre malul Prutului am văzut chiar o gopodărie unde erau mai multe sere mici, ceea ce înseamnă că investiţiile publice îşi găsesc ecou în dezvoltarea generală a comunei. Dacă n-ar fi fost acces permanent către şi dinspre Iaşi, mai iniţiau gospodarii de aici mici afaceri? Nici vorbă. Drumurile modernizate recent fac legătura cu centrul comunei, cu şcoala, cu biserica şi astfel oamenii pot ajunge mult mai uşor acolo unde le trebuie. De asemenea, legătura cu Iaşiul este asigurată prin curse regulate. Mergând pe un drum spre digul de la malul Prutului, am trecut de şcoala din centrul comunei, care arăta de parcă acum era modernizată, iar mai încolo am întâlnit o sală de sport pentru elevi. Altfel spus, încet, dar sigur, aici s-au construit câteva obiective necesare dezvoltării armonioase a comunităţii. Cum am lăsat puţin în urmă stadionul unde cânta muzica, spre încântarea celor prezenţi, liniştea şi verdele pădurii de peste Prut alcătuiau un tablou superb.

Un loc binecuvântat de Dumnezeu…

Întinderi de pământ cât vezi cu ochii, aceasta este lunca Prutului, râu care dintotdeauna a stat de veghe acestei minunate comunităţi. Îmbucurător, aşa cum spuneam şi anterior, este faptul că apar mici activităţi private în comună şi tineri îşi construiesc gospodării frumoase. Acesta este un prim efect al modernizării comunităţii. În jurul Primăriei sunt utilaje pentru întreţinerea drumurilor şi astfel se poate interveni permanent când sunt probleme pe vreun drum. Ţuţora este un exemplu pentru că aici se văd foarte bine rezultatele unei gospodăriri eficiente. Iar oamenii locului au fost mereu alături de primarul Costică Săcăleanu, de administraţia locală în general şi rezultatele bune se văd. Când comunitatea te sprijină, când există voinţă, pasiune, bună credinţă, este imposibil să nu reuşeşti, spunea odată primarul Săcăleanu. Şi avea dreptate. Cam rar găseşti comunităţi similare atât de bine gospodărite.

Revenind la sărbătoarea de Sfânta Maria, tineri sau în puterea vârstei au ieşit în centrul satului să asculte concertul organizat de administraţia locală şi am auzit doar cuvinte de apreciere. Primarul Costică Săcăleanu merită toate aprecierile comunităţii şi ale oaspeţilor pentru că a reuşit ceea ce nu mulţi primari au reuşit. Şi încă un aspect merită remarcat cu această ocazie. Primul gospodar al comunei Ţuţora e modest, nu vorbeşte mult, dar e aprig la muncă. Iar când spune că încearcă să realizeze o investiţie publică sigur are şi soluţiile pregătite.

Câteva clipe petrecute alături de gospodarii din Ţuţora la sărbătoarea de Sfânta Maria mi-au arătat ce înseamnă vrednicia moldovenilor de pe aceste meleaguri frumoase. (C. PANAGACHI)

Leave a Comment