Google

De-o viaţă lucrează cu oamenii…

Written on:ianuarie 22, 2014
Comments
Add One

La Dragomireştii Valsluiului, dragostea pentru oameni, munca de zi cu zi şi vrednicia îşi arată roadele; o comună mare împrăştiată pe mai multe dealuri se dezvoltă armonios.

primar dragomiresti vsSoluţia dezvoltării la Dragomireştii Vasluiului se poate spune că nu-i uşoară şi nici obişnuită chiar dacă ar trebui s-o găsim în fiecare comunitate locală: o colectare foarte bună a taxelor şi impozitelor prin conştientizarea oamenilor asupra îndatoririlor pe care le au. Primarul Aurel Turcu lucrează de-o viaţă cu oamenii şi mereu a ştiut cum să canalizeze energiile pozitive în obţinerea scopului final. Vorbeşte puţin şi cu modestie despre investiţiile derulate în comună şi mereu îl găseşti printre oameni acolo unde sunt probleme ori investiţii în comună, acesta este primarul de la Dragomireşti. Cine ar fi spus că o comună întinsă pe multe dealuri cu multe sate, o comună situată la marginea judeţului Vaslui, spre Bacău, are investiţii publice mai multe decât comune situate mai aproape de oraşul reşedinţă de judeţ. 7 şcoli noi au fost construite în ultimii ani în comuna Dragomireşti în care învaţă 1100 de elevi. Alte investiţii importante sunt alimentarea cu apă şi modernizarea drumurilor.

2013 a fost un an bun prin prisma investiţiilor

La graniţa dintre judeţele Vaslui şi Bacău, întinsă pe mai multe dealuri, cu sate „împrăştiate” pe distanţe lungi găsim comuna Dragomireşti. E comună mare cu 11 sate şi peste 5.000 de locuitori. Chiar este de lucru într-o astfel de comunitate. Şi fără a cunoaşte oamenii, fără a le şti deprinderile, fără a fi aproape de ei şi mereu printre ei e greu să fii în fruntea unei astfel de comunităţi. La Dragomireştii Vasluiului, comună care se întinde, prin cele 11 sate: Dragomireşti, Băbuţa, Belzeni, Ciuperca, Doagele, Poiana Pietrei, Popeşti, Rădeni, Semenea, Tuleşti şi Vladia, pe Podişul Bârladului şi pe unde trece drumul naţional Vaslui-Bacău, în fruntea comunităţii se află un om care o viaţă a lucrat cu oamenii. Şi spune asta cu mândrie şi satisfacţie, chiar dacă nu-i place să vorbească prea mult despre domnia sa. Primarul Aurel Turcu este mereu între oameni, toate investiţiile şi lucrările mai mici sau mai mari din comună sunt vizitate zilnic de domnia pentru că „ochiul gospodarului îngraşă animalul”, cum spune cu tâlc o vorbă moldovenească.

Prima întrebare în dialogul cu primarul de la Dragomireşti a fost legată de anul recent încheiat. Primarul Turcu a spus că 2013 a fost un an bun în ceea ce priveşte investiţiile publice. „Am reuşit să finalizăm şcoala de la Belzeni, însă cea de la Rădeni e realizată cam 50%. Trebuie să finalizăm şi această şcoală ca elevii să aibă unde învăţa în condiţii bune”, spune primarul Turcu. Îmi aduc aminte că în anii de criză financiară, primarul Turcu se lupta pentru modernizarea şcolii de la Vladia. Şcoală mare unde funcţionează şi liceul din comună. Investiţia era mare, iar fonduri … după buget. A mers la judeţ, a înaintat memorii, a argumentat solid solicitările şi până la urmă a reuşit. Acum la Vladia funcţionează o şcoală modernă. În total, în ultimii ani, la Dragomireşti s-au construit 7 şcoli noi. Asta arată grija comunităţii şi a administraţiei locale pentru viitor. Generaţiile care astăzi învaţă în şcolile moderne de la Dragomireşti vor conduce mâine comunitatea. Şi cum sunt formaţi astăzi aşa vor fi mâine. „Avem circa 1100 de elevi şi avem în comună şi liceu. Mai am un proiect aprobat pentru modernizarea căminului cultural şi aşteptăm finanţarea. Poate ne ajută Dumnezeu să facem şi acest obiectiv. O altă investiţie necesară în comună a fost alimentarea cu apă. Am reuşit să facem alimentare cu apă în mai multe localităţi ale comunei. Şi sper că vom reuşi să facem şi canalizare. Erau probleme mari cu apa în satele comunei. Dragomireştiul este împrăştiat după cum se vede şi oamenii cărau cu căruţele apă. Acum este apă curentă în mai mult de jumătate din comună. În două săptămâni am alimentat cu apă un sat unde erau probleme deosebite. Nu e terminată reţeaua la Rădeni şi Tuleşti. Dar vom finaliza. Alimentarea cu apă se face din puţuri de mare adâncime săpate la 150 metri. La Rădeni şi Belzeni sunt câte două puţuri, iar la Vladia unul. Voi face şi canalizare. La drumuri am reuşit să pietruim anul trecut câteva sectoare şi în fiecare an alocăm sume pentru drumuri”, spune primarul Aurel Turcu.

„Avem o echipă bună în primărie…”

După cum spuneam şi anterior, Dragomireştiul e comună mare şi problemele sunt pe măsură. Care ar fi argumentul succesului? „În primul rând reuşim să colectăm taxele şi impozitele într-un procent de aproape 100%. E prima condiţie. Ca să poţi solicita fonduri, ca să ai pretenţii pentru lucrări publice trebuie mai întâi ca fiecare să se achite de datoriile pe care le are către bugetul local. Şi oamenii din comună au înţeles foarte bine acest mesaj. Totodată avem la Primărie o echipă bună. Mă înţeleg foarte bine cu viceprimarul şi cu ceilalţi funcţionari şi toţi căutăm soluţii pentru a face investiţiile necesare în comună. Când cei de la conducere nu se înţeleg şi asta vedem la nivel naţional suferă comunitatea. Iar noi nu de asta suntem aici. Suntem la Primărie pentru a găsi soluţii la problemele oamenilor, pentru a reuşi să facem investiţii publice care să conducă la creşterea calităţii vieţii. Şi am reuşit. Şi fiindcă veni vorba de bani pot spune că sunt relativ mulţumit de bugetul pe anul acesta, însă trebuie să mulţumim şi noi pe alţii, adică pe cetăţenii comunei. Când oamenii sunt mulţumiţi atunci şi tu, ca primar, poţi fi mulţumit”, a mai spus primarul Aurel Turcu.

 

Tradiţii pe stil vechi şi pe stil nou puse în valoare la Dragomireşti

Comuna de la graniţa cu judeţul Bacău are şi o comunitate pe stil vechi. „Avem o comunitate care ţine tradiţiile pe stil vechi. Sunt şi două biserici pe stil vechi în comună. E frumos. Avem apoi şi o comunitate destul de numeroasă de romi în comună. Am reuşit să facem un proiect prin FRDS cu romii la Doagele şi vreau să mai aplicăm un astfel de proiect pentru a face o grădiniţă cu program prelungit. Romii de la Doagele lucrează mulţi în străinătate şi vin şi investesc aici acasă. Toţi cetăţenii comunei sunt oameni muncitori, oameni vrednici. Şi chiar dacă e mare comuna nu pot spune că e greu de administrat. Nu sunt fonduri cât mi-aş dori eu însă am reuşit o serie de investiţii necesare”, mai afirmă primarul de la Dragomireşti.

Iar oamenii, ca să ajungem şi la acest aspect al vieţii comunităţii, au fost permanent alături de primarul Aurel Turcu, fapt reflectat la mai multe runde de alegeri locale. Asta arată că aici, la Dragomireşti, comunitatea şi administraţia locală formează o echipă pentru dezvoltarea zonei. Nu e uşor dar când există voinţă, când experienţa îşi spune cuvântul iată că rezultatele întrec aşteptările. Cunoscând pe de rost am putea spune comunitatea, primarul Aurel Turcu a reuşit să stabilească o strategie de dezvoltare pe care o aplică pas cu pas. Şi graţie investiţiilor derulate comuna Dragomireşti are perspective.

Totodată, fenomenul cultural tradiţional este prezent aici şi este sprijinit de administraţia locală, pentru că bogăţia spirituală lăsată moştenire de înaintaşi trebuie pusă în valoare. Tradiţii pe stil vechi şi pe stil nou la un loc fac din Dragomireşti o comunitate deosebită, o comunitate atractivă şi de viitor. Tocmai aceste argumente sunt puse în valoare de administraţia locală şi pentru asta echipa de la primărie merită aprecierile tuturor. Primarul Aurel Turcu se află în fruntea comunităţi de mai multe mandate şi merită acest lucru dacă luăm în calcul investiţiile reuşite chiar în condiţii economice dificile. (EL)

Leave a Comment