Google

De ce să mergi cu turma?

Written on:octombrie 22, 2018
Comments
Add One

Era un banc la modă înainte de 1990. Stăteau mulți oameni la un rând, la coadă cum se spunea atunci. Trece un cetățean și-l întreabă pe unul care stătea la coadă ce se vinde acolo. Acela spune că nu știe. Primul întreabă de ce stă atunci la rând. Omul de la coadă răspunde senin că dacă e coadă stă și el.

Astăzi, efectul de turmă e mult mai des întâlnit. Câteva televiziuni care nu vor să-și plătească datoriile la stat și câțiva așa ziși jurnaliști care vor să devină vedete toacă toată ziulica, din zori și până-n seară, subiecte false, subiecte obosite. Pe timpul lui Băsescu dacă ploua vina se știa a cui este, iar dacă era secetă evident că vinovat era Băsescu. Acum vinovatul de serviciu e Dragnea. Turma, ca să arate că-i în trend, cum spun tot cei care nu-s prea dotați la mansardă, vorbește cât e ziulica de lungă despre Dragnea. E hoț, e dictator etc, se aude peste tot. Am auzit un cetățean, care nu se înghesuie, de regulă, să fie corect, să respecte legea, că spunea oftând că e jale, Dragnea nenorocește tot, că Băsescu era copil față de ce face acum Dragnea. Văzând cât de îndârjit este l-am întrebat zâmbind:

– Spune și mie ca să nu mor prost ce face Dragnea?

– Cum, nu știi, îmi răspunde oripilat?

– Chiar nu știu.

– Nu vezi dom’le ce spun ăștia la televizor seară de seară? Nu vezi că fură tot? Nu vezi că nenorocește totul în jur?

– Concret, îi răspund, ai un exemplu?

– Ce concret îți trebuie dom’le? Eu n-am nevoie de concretul dumitale, eu m-am convins și e clar Dragnea este nenorocire pentru țară.

– Dacă n-ai exemple cum poți face afirmații?

– Dacă așa spun toți oamenii?

– Care sunt ăia toți, întreb iar?

– Toți, dom’le, toți.

Nu mai continui discuția. Omul este de neclintit în convingerile sale. Am reușit doar să înțeleg că aceste convingeri și le-a făcut la televizor și tot de acolo a înțeles că mult popor, adică turma în direcția asta se duce. El face parte din turmă și nici măcar nu-și imaginează cum ar fi să gândească folosind propria minte, dacă o avea destulă. Pe larg în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei de miercuri 24 octombrie 2018.

Leave a Comment