Google

Dansul morții în sistemul de sănătate

Written on:mai 27, 2018
Comments
Add One

Modificarea schimbării din sistemul de sănătate omoară poporul și condamnă la nesiguranță o categorie profesională fără de care societatea nu ar exista. Olguța de la Muncă vorbește mereu de creșteri ale salariilor din sistemul de sănătate. Au crescut așa de mult lefurile încât un brancardier și o infirmieră au ajuns la o leafă lunară imensă, de circa 1.200 lei. Olguța, cu madam de la Ministerul Sănătății s-au întâlnit recent cu liderii sindicali. Aceștia din urmă sunt un fel de struțo-cămilă, adică și politicieni și reprezentanți ai salariaților din acest domeniu vital pentru o țară, dar asta-i altă poveste. S-au întâlnit, au discutat și au renunțat la greva anunțată așa cum anticipam în ediția trecută a regionalului nostru. Oameni buni, ce facem cu sănătatea poporului? Crede cineva că o infirmieră va lucra cu 1.200 lei leafă? Câte tone cară pe zi un brancardier și câte tone ridică pe zi o infirmieră? La așa leafă mai bine merge cu ziua și sigur face mai mult de 2.000 lei lunar. Ce spun „patronii” spitalelor? Pentru cei care nu știu, spitalele sunt împărțite între Consilii județene, Consilii locale și Minister. O bulibășeală mai mare nu se putea face, pentru că acum plata lefurilor e în sarcina legii, după care trece pe la Consiliile județene, în cazul spitalelor județene, pe la Consiliile locale în cazul spitalelor orășenești, pe la ministerul Sănătății, dar și pe la ministerul Învățământului în cazul spitalelor universitare. Înțelege cineva ceva de aici? Greu de spus. Cert este că după modificarea schimbării ce se tot face permanent, după anunțatele creșteri „fabuloase de lefuri”, multe spitale riscă să rămână fără personal. Un vicepreședinte de Consiliu județean, pe care l-am întrebat cum comentează că o infirmieră sau un brancardier care muncesc în condiții deosebite, totuși, pot să plece acasă la sfârșit de lună cu 1.200 lei în buzunar, îmi răspunde cu altă întrebare legată de salariul unui doctor care s-ar ridica la 33.000 lei. L-am întrebat dacă e venitul pe care-l încasează medicul și aici începe povestea. Medicul în cauză primește doar pe hârtie acea sumă din care pleacă acasă doar cu vreun sfert. Degeaba scrie că salariul este de câteva mii de lei dacă omul primește în mod real mult mai puțin. Să revenim la situația celor care au ajuns la salarii mult mai mici față de cele pe care le primeau înaintea reformelor Olguței de la Muncă.

Spuneam anterior de împărțeala spitalelor între autorități județene, locale și ministere. Într-un orășel din România toată unitatea de primiri urgențe, acolo unde se duce omul prima dată când îl doare ceva, se desființează pentru că toți și-au înaintat demisiile. Cauza? Consiliul local nu are bani să-i plătească și le-a redus aproape de tot lefurile. Oamenii ar trebui să facă voluntariat. Acesta-i un prim rezultat al împărțirii spitalelor. Cum să dai un spital Consiliului local că doar nu numai locuitorii dintr-un oraș se tratează acolo, ci toți care suferă? Să vedem însă ce s-a întâmplat la ultima întâlnire a reprezentanților ministerilor Muncii, Sănătății, Finanțelor, cu așa zișii lideri de sindicat din sănătate. După ce au bătut apa-n piuă câteva ceasuri bune, s-a încheiat un acord și sindicaliștii cu carnete de partid au spus că renunță la proteste. Ce prevede acordul?

În urma discuțiilor s-a convenit încheierea următorului acord:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

Ca urmare a acestui Acord, reprezentanții organizațiilor sindicale renunță la greva generală programată în data de 11 mai 2018.

Concluzia vă aparține. Vom reveni. (B. A. U.)

Leave a Comment