Google

Cronica neagră/Vin inundaţiile

Written on:noiembrie 13, 2016
Comments
Add One

inundatii-netInstitutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis,  în cursul zilei de astăzi,  o avertizare hidrologică Cod Portocaliu pentru fenomene imediate, valabilă în perioada 13 noiembrie intervalul orar 12:00 – 24:00 şi care vizează creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE INUNDAŢIE pe râul Bârlad sectorul aval s.h. Băceşti – amonte s.h. Vaslui (sector îndiguit), din cauza propagării viiturilor formate anterior în amonte. În acest context, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “ Podul Înalt” al judeţului Vaslui au fost adoptate o serie de măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de  urgenţă ce pot apărea. Astfel, a fost operaţionalizată grupa operativă a inspectoratului, au fost pregătite mijloacele de intervenţie specifice, au fost prealarmate turele libere ale inspectoratului. Evoluţia fenomenelor hidrologice este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean din cadrul inspectoratului, fiind primite informări periodice privind evoluţia situaţiei din teren de la celelalte structuri implicate în gestionarea fenomenelor hidrologice. Recomandăm cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru a facilita evacuarea normală a apelor.

Un mort și doi răniți pe șoselele județului Vaslui

În ultimele zile, pe raza județului Vaslui au avut loc două accidente de circulație în urma cărora o persoană a decedat, iar două au suferit vătămări corporale grave. În seara de 12 noiembrie a.c., pe raza comunei Ștefan cel Mare a avut loc un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane. În timp ce M. Alexandru, de 26 de ani, domiciliat în municipiul Vaslui, conducea autovehiculul pe D.N 15 D, din direcția Negrești către Vaslui, pe raza localității Cănțălărești, a accidentat cu partea din dreapta față a autoturismului un bărbat, de 61 de ani, domiciliat în comuna Ștefan cel Mare. Acesta se deplasa pe partea carosabilă pe același sens de mers, către Negrești. Echipajul medical ajuns la fața locului a constatat decesul bărbatului. După producerea accidentului, conducătorul auto a mutat mașina pe sensul de mers Vaslui către Negrești, orientat cu fața către Vaslui. M. Alexandru a fost testat alcoolscopic rezultatul fiind negativ, iar ulterior i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemie. În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs evenimentul, fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

În noaptea de 12/13 noiembrie a.c., pe raza comunei Drânceni a avut loc un alt accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a două persoane. În timp ce B. Paul, de 29 de ani, domiciliat în comuna Stănilești, conducea autoturismul pe DN 24 B, din direcția Vama Albița către municipiul Huși, din cauza neadaptării vitezei la condițiile meteo nefavorabile (ploaie), a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina în afara părții carosabile. Din accident a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto și a unei tinere de 16 ani, din comuna Crețești, pasageră în autoturism. Cele două persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Huși. Bărbatul a fost diagnosticat cu  ”policontuzii prin accident rutier, traumatism cervical, traumatism cranio-facial, fractură piramidă nazală”, iar tânăra a fost diagnosticată cu politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-facial, traumatism cervical, fractură piramidă nazală”. Conducatorul auto nu a putut fi testat alcoolscopic, din cauza leziunilor suferite, însă i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Ţinând cont de faptul că meteorologii au anunţat vreme ploioasă, Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de conducere, evitând la maximum bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră  numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri. Atenţie sporită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

Leave a Comment