Google

Cronica neagră/Un hoţ din locuinţe a ajuns după gratii, iar păgubaşii şi-au primit banii înapoi

Written on:noiembrie 27, 2015
Comments
Add One
EDCC Iasi_*

EDCC Iasi_*

Poliţiştii hușeni au reținut un tânăr, de 25 ani, din comuna Moțca, județul Iași care a sustras 10.000 lei din locuința unor bătrâni din comuna Boțești. Tânărul a profitat de neatenția proprietarilor și a sustras banii.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși au probat activitatea infracțională a lui D.Ciprian, de 25 ani, domiciliat în comuna Moțca, județul Iași. Acesta este bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă săvârșită în luna septembrie a acestui an, în dauna unei familii din comuna Boțești.

În fapt, D. Ciprian, fiind însoțit de o femeie din comuna Moțca, județul Iași a mers la locuința celor doi bătrâni cu intenția de a cumpăra vin. Bătrânii au fost de acord să le vândă acestora cantitatea de vin solicitată.

În timp ce bătrânul s-a deplasat în beciul casei pentru a aduce vin, femeia a rămas cu bătrâna în curtea locuinței. În acest timp, D. Ciprian, profitând de neatenția părților vătămate, a căutat în locuință și a sustras 10.000 lei, sumă găsită într-un dulap. Ulterior, D. Ciprian a cumpărat cantitatea de vin și a părăsit locuința, și ulterior localitatea.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși l-au identificat pe D. Ciprian, iar în ziua de 25.11.2015 l-au reținut pe tânăr pentru o perioadă de 24 ore. Prejudiciul a fost recuperat și restituit persoanelor vătămate. Ciprian a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși cu propunerea de arestare preventivă.

ATENȚIE PE CINE PRIMIȚI ÎN CASĂ!

Vă rugăm să ţineţi cont de îndemnul nostru de-a fi mult mai prevăzători atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane străine, care sub diferite pretexte şi de multe ori cu acordul dumneavoastră, reuşesc să pătrundă în intimitatea căminului. De-aici până la a fi o pradă uşoară nu mai este decât un pas, pas pe care infractorii nu vor ezita să-l facă.

Odată ce ajung în locuinţă, infractorii distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu stau în bucătărie cu uşa închisă), celălalt pătrunde în apartament şi caută în camere.

De aceea, având drept exemplu cazul din comuna Boțești, fiţi mult mai calculaţi cui deschideţi uşa, cu cine dialogaţi, cui îi acordaţi încredere.

Folosim acest prilej pentru a atenţiona cetăţenii judeţului Vaslui să nu cadă în plasa acestor infractori, iar în momentul în care sunt abordați de aceste persoane, să nu ezite să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.

ATENŢIE! Infractorii pot oferi lucruri spre vânzare sau să le fie schimbată o bancnotă, tocmai pentru a observa unde victima ţine banii.

Tigari de contrabanda ascunse printre cereale, descoperite in doua autocamioane

Echipa comuna de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, formata din  politisti de frontiera si lucratori vamali, a descoperit ascunse si nedeclarate, in remorcile a doua autocamioane care transportau cereale, aproximativ 21.760 de tigarete, pe care doi frati, cetateni din R. Moldova intentionau sa le introduca ilegal in Romania.
Pe 25 noiembrie a.c., in jurul orei 12.00, in Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iasi s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare in tara, cetatenii moldoveni Adrian A. si Viorel A., in varsta de 38 respectiv 43 de ani, conducand cate un ansamblu auto, format din autocamion si remorca, inmatriculate in Republica Moldova. Conform documentelor de insotire a marfii, acestia transportau cereale (grau) din R. Moldova pentru o societate comerciala din judetul Bacau.
In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unor controale amanuntite asupra celor doua ansambluri auto, in urma carora echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si inspectori vamali, a descoperit, ascunse si nedeclarate, in cele doua remorci, printre marfa transportata, 21.760 de tigarete, cu timbru de acciza R. Moldova.
Conform prevederilor legale a fost luata masura retinerii tigaretelor, in valoare totala de 9.685 lei, iar soferii au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 20.000 lei.

Autoturism in valoare de 80.000 euro, declarat furat in Germania, descoperit in apropierea municipiului Iasi

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi impreuna cu lucratori din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Iași – I.P.J. Iași au descoperit un autoturism Porche Cayenne, in valoare de 80.000 euro, care figura ca fiind declarat furat din Germania.

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, pe timpul desfasurarii unei misiuni de cooperare cu lucratori din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Iași – I.P.J. Iași, au oprit in trafic un autoturism marca Porche Cayenne inmatriculat in Germania.

La volanul autoturismului era cetateanul roman Marius C., in varsta de 43 ani, iar pe scaunul din dreapta ca pasagera Nadina S., cetatean roman, in varsta de 33 ani, ambii domiciliati pe raza judetului Neamt.

Deoarece conducatorul autoturismului nu a putut prezenta niciun document pentru mijlocul de transport, lucratorii nostri au efectuat verificari specifice in urma carora au stabilit faptul ca autoturismul figureaza ca fiind declarat furat din Germania din data de  26 martie 2015.

Cu privire la cele constatate, Marius C. a declarat ca a achizitionat autoturismul de la o companie din Germania, in anul 2011 pentru a-l oferi cadou Nadinei S.; acesta a mai adaugat ca nu are cunoștința despre faptul ca autoturismul este semnalat ca fiind furat sau cautat in vederea confiscarii.

Autoturismul, in valoare de 80.000 euro, a fost indisponibilizat in vederea continuarii cercetarilor.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de  furt.

Cercetarile continua pentru stabilirea intregii arii infractionale si a tuturor persoanelor implicate.

Aproximativ 14.000 de tigari de contrabanda depistate la P.T.F. Galati-rutier

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galati-rutier, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit, ascunse intr-un loc special amenajat in contraaripile spate ale unui autoturism, 13.900 de tigarete pe care un cetatean roman intentiona sa le introduca ilegal in Romania.

In data de 23 noiembrie, in jurul orei 01.30 s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare in tara, cetateanul roman Iulian B., in varsta de 28 ani, conducand un autoturism marca Volksvagen, inmatriculat in judetul Galati.

Pentru valorificarea unei informatii, politistii de frontiera au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amanuntit asupra mijlocului de transport.

In urma controlului, echipa comuna formata din politisti de frontiera si inspectori vamali a descoperit, ascunse si nedeclarate, intr-un loc special amenajat in contraaripile spate ale autoturismului, 13.900 de tigarete de diferite marci, de provenienta R. Moldova.

Conform prevederilor legale a fost luata masura retinerii tigaretelor, in valoare de 8.340 lei, si a autoturismului, in valoare de 13.332 lei, in vederea confiscarii, iar barbatul a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 8.000 lei.

Tigari de contrabanda depistate la controlul de frontiera

In P.T.F. Albita, echipa comuna de control formata din politisti de frontiera si inspectori vamali a descoperit mii de tigarete de provenienta R. Moldova, ascunse in patul cabinei si in spatarele scaunelor unui autocamion, lipite pe corpul persoanelor prezente la control sau ascunse in bagajele proprii.

*In ziua de 21 noiembrie a.c., in jurul orei 07.30, la P.T.F. Albita/ judetul Vaslui s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, cetateanul roman Adrian B., in varsta de 32 de ani, conducand un autocamion, inmatriculat in Romania.

* Tot in P.T.F. Albita/ judetul Vaslui, s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pentru a intra in tara, calatorind cu diferite mijloace de transport, sase persoane, cetateni romani si R. Moldova, cu varste cuprinse intre 15 si  49 de ani.

In urma controalelor amanuntite efectuate supra mijloacelor de transport si a persoanelor au fost descopertie, ascunse in patul cabinei si in spatarele scaunelor autocamionului, lipite pe corpul persoanelor si in bagajele personale, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, 13.320 tigarete, cu timbru de acciza R. Moldova

Conform prevederilor legale, in toate cazurile a fost luata masura retinerii tigaretelor in valoare totala de 2.966 lei si sanctionarea contraventionala a persoanelor cu amenzi in valoare totala de 32.500 lei.

Ansamblu de vehicule condus pe drumurile publice de un sofer care nu detinea un permis corespunzator categoriei

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita – I.T.P.F. Iasi au depistat un cetatean din R. Moldova care conducea un ansamblu de vehicule, desi permisul de conducere valabil detinut nu ii dadea acest drept.

In data de 21 noiembrie a.c., in jurul orei 01.00 s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, judetul Vaslui, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, cetateanul din R. Moldova Ion O., in varsta de 31 de ani, care conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un autovehicul marca Volkswagen si o remorca.

La controlul de frontiera, in urma verificarilor specifice efectuate, lucratorii nostri au constatat ca Ion O.  nu este posesor de permis de conducere  categoriei „E” corespunzator mijlocului de transport pe care il  conducea.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte autovehiculul respectiv.

ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE

„SĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN SIGURANȚĂ”

În pragul sărbătorilor de iarnă, polițiștii vasluieni acționează pe raza județului pentru combaterea şi prevenirea ilegalităţilor în domeniul comerţului cu jucării, mărfuri alimentare, legume, fructe, băuturi alcoolice, precum şi produse ornamentale specifice sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în ziua de 26.11.2015, poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică și rutieră împreună cu specialiști din cadrul Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și reprezentanți din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au desfășurat pe raza județului Vaslui o acțiune care a avut drept scop verificarea respectării normelor referitoare la plata T.V.A. intracomunitară, concordanţa între stocurile scriptice şi faptice, verificarea documentelor de provenienţă a mărfurilor, respectarea prevederilor legale la întocmirea documentelor fiscale şi contabile, respectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a mărfurilor alimentare.

Polițiștii au verificat 57 de agenți economici și au constatat 5 infracțiuni, din care 2 încălcări ale Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, o infracțiune de fals în declarații și două infracțiuni la alte acte normative.

Pentru 58 de persoane care au săvârşit fapte de natură contravenţională au fost luate măsuri de sancţionare, astfel: 44 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru încălcări ale Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 12 pentru încălcări ale O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și 2 pentru încălcări ale Legii 145/2014 privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Pentru contravențiile constatate au fost aplicate sancțiuni în valoare de 88.100 lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 9.253 lei.

Astfel de acțiuni vor continua până la sfârșitul sezonului rece, în scopul creșterii gradului de siguranță a cetățeanului, prin asigurarea unui climat de securitate publică la nivel național.

Polițiștii vor acționa pe doua paliere: primul palier este cel de prevenire, prevenție și descurajare și al doilea cel de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii. Vor avea loc misiuni punctuale în domeniul menținerii și asigurării ordinii publice, prevenirii violenței stradale, pe linia siguranței rutiere, precum și pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor economico-financiare.

Se va acorda o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă și a articolelor pirotehnice.

În prag de sărbători şi în alergătura după cumpărături, POLIŢIA ROMÂNĂ vă recomandă să nu vă lăsaţi amăgiţi de chilipiruri. Anumite produse contrafăcute vă pun în pericol sănătatea!

Tigarete de contrabandă, ascunse într-un atelaj hipo sub gunoi de grajd, descoperite de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Iaşi – I.T.P.F. Iaşi au identificat patru cetăţeni români care transportau, ascunse într-un atelaj hipo, aproximativ 5.500 pachete ţigarete de contrabandă.

Unul dintre bărbaţi, care a mai fost depistat transportând ţigări de contrabandă în luna mai a acestui an, a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi să fie prezentat Judecatoriei Iaşi cu propunerea de arestare preventivă.

În data de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 18.00, acţionând în baza unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în cadrul căreia au oprit pentru control, la intrare în localitatea de frontieră Cârniceni, două atelaje hipo, în care se aflau câte două persoane de sex masculin.

În urma controlului efectuat, într-un atelaj hipo, mascate sub gunoi de grajd, au fost descoperite patru colete, învelite în folie de culoare neagră, în care erau ţigarete cu timbru de acciză Republica Moldova.

Cele patru persoane, cetăţeni români cu vârste cuprinse între 16 şi 24 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Iaşi, au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetari. Astfel, s-a stabilit faptul că ţigaretele au fost trecute peste râul Prut cu ajutorul unei funii, în timp ce persoanele din al doilea atelaj, cu rol de antemergător, supravegheau zona. De asemenea, s-a mai stabilit ca unul dintre bărbaţii în cauză, I. S., în vârstă de 24 ani, a mai fost depistat în luna mai a acestui an transportând ţigări de contrabandă, fiind cercetat in stare de libertate, sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunii de contrabanda.

Totodata, in urma inventarierii conţinutului coletelor a rezultat cantitatea de 5.490 pachete de ţigări, diferite mărci, de provenienţă R. Moldova.

Ţigaretele în valoare de aproximativ 43.283 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă. Făţă de I. S. a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Judecatoriei Iaşi cu propunerea de arestare preventiva.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din R. Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

Cinci telefoane Apple iPhone 6S, ascunse în căptuşeala unui geamantan descoperite la Albiţa

Echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră din cadrul P.T.F. Albiţa şi inspectori vamali a descoperit, ascunse în căptuşeala unui geamantan, cinci telefoane mobile marca Apple iPhone 6S, pe care un cetăţean român încerca să le introducă ilegal în România.

În ziua de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 21.30, pe sensul de intrare în ţară din P.T.F.Albiţa/judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, cetăţeanul român Andrei C., în vârstă de 40 de ani, conducând un autoturism înmatriculat în R. Moldova.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului, ocazie cu care, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit ascunse în căptuşeala unui geamantan, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, cinci telefoane mobile marca Apple iPhone 6S.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării bunurilor, în valoare totală de 18.150 lei şi sancţionării contravenţionale a bărbatului cu amendă în valoare de 3.000 lei.

Ţigări de contrabandă ascunse în boxe audio

În P.T.F. Albiţa, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit ţigarete de provenienţă R. Moldova, ascunse în boxele audio din cabina unui autocamion.

În ziua de 24 noiembrie a.c., în jurul orei 05.30, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, Veaceslav P., cu cetăţenie română şi R. Molodova, în vârstă de 39 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format dintr-un autocamion şi o remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculelor şi persoanei, ocazie cu care, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit ascunse şi nedeclarate, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 1.400 ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova, în boxele audio din cabina autocamionului.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor în valoare totală de 311lei şi sancţionarea contravenţională a lui Veaceslav P. cu amendă în valoare de 5.000 lei.

ACŢIUNI ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU PROTEJAREA FONDULUI FORESTIER

Polițiștii de ordine publică au desfășurat în această perioadă activităţi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum şi a faptelor ilegale asociate transportului şi comercializării materialului lemnos.

Polițiștii de ordine publică au desfășurat o nouă acțiune pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice în mediul rural. Acțiunea a vizat în principal verificarea provenienței materialului lemnos, verificarea documentelor de transport pentru materialul lemnos, eliminarea produselor lemnoase de proveniență ilicită și identificarea persoanelor care taie, fură, transportă sau valorifică în mod ilegal materialul lemnos. De asemenea, au fost organizate activități specifice punctuale pentru depistarea, identificarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care încalcă normele contravenționale sau penale.

Acţiunea a fost coordonată de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, iar la activităţi au participat poliţişti ai secțiilor de poliție rurală, posturilor de poliție comunale și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui.

Au fost instituite 28 filtre pe principalele comunicații rutiere, au fost organizate patrulări şi alte activităţi pentru combaterea infracţionalităţii.

Poliţiştii i-au sancţionat pe cei care au încălcat normele legale – fiind constatate 88 abateri la O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 20 abateri la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 4 abateri prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice și 11 contravenții prevăzute de alte legi. Au fost controlate 160 de autovehicule și au fost verificați 91 căruțași. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate de polițiști se ridică la 21.185 lei.

Pe un drum sătesc din localitatea Băcești au fost depistați doi bărbați, în vârstă de 31, respectiv 28 ani din aceeași localitate, care transportau cu un vehicul cu tracțiune animală cantitatea de 1,1 mc material lemnos (lemn de foc), fără a deține documente de proveniență și transport pentru materialul lemnos.

De asemenea, pe raza comunei Dumești, polițiștii au depistat alte două persoane de 35, respectiv 60 ani, în timp ce transportau cu un vehicul cu tracțiune animală cantitatea de 1,6 mc lemn de foc pentru care nu au putut prezenta documente de proveniență și transport.

În ambele cazuri, materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării, iar cei în cauză au fost sancționați contravențional în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010.

DOSAR PENAL PENTRU COMITEREA A TREI INFRACȚIUNI

Conducătorul auto implicat în accidentul de circulație din noaptea de 18/19.11.2015, soldat cu decesul unui tânăr în vârstă de 24 ani, din municipiul Vaslui este cercetat în prezent sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni prevăzute de Codul Penal: ucidere din culpă, conducerea unui autovehicul neînmatriculat și conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului.

Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice, iar din buletinul de analiză rezultă că acesta avea o alcoolemie 1,55g‰ (rezultatul primei probe biologice) şi 1,40g‰ (rezultatul la a doua probă).

De asemenea, valabilitatea autorizației provizorii de circulație a autoturismului condus în noaptea de 18/19.11.2015 de tânărul de 22 ani, din municipiul Vaslui era expirată din luna august a acestui an.

ACŢIUNE PENTRU REDUCEREA NUMĂRULUI ACCIDENTELOR ÎN CARE SUNT IMPLICAŢI PIETONI

În timpul unei acţiuni derulată la nivel județului Vaslui pe parcursul a patru zile, poliţiştii rutieri au depistat peste 300 de pietoni în timp ce au traversat strada prin loc necorespunzător. Totodată, poliţiştii au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile pentru 8 conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.

Polițiștii rutieri și de ordine publică au acţionat săptămâna trecută pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, respectiv a indisciplinei pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis.

Din totalul sancțiunilor contravenționale, 8 au fost aplicate conducătorilor de autovehicule care nu au respectat normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Totodată, alături de sancţiunea contravenţională principal, a fost aplicată şi sancţiunea complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 zile.

De asemenea, au fost aplicate 344 de sancţiuni contravenţionale pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis.

Neacordarea de prioritate pentru pietoni și traversarea neregulamentară reprezintă, în continuare, cauzele unor accidente rutiere cu consecinţe din cele mai grave. Astfel, în primele 10 luni ale acestui an, la nivelul judeţului s-au produs 32 de accidente rutiere ca urmare a traversării neregulamentare.

În urma acestor accidente o persoană a decedat, 15 au fost rănite grav și 17 ușor. Alte 30 de accidente au avut drept cauză neacordarea de prioritate pietonilor. Aceste evenimente s-au soldat cu 2 persoane decedate, 5 rănite grav și 25 rănite ușor.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, prin Poliția Română, Ministerul Afacerilor Interne a inițiat campania ,,NU TRECE DINCOLO!”

Campania se derulează, la nivel național, scopul acesteia fiind prevenirea victimizării pietonilor prin accidente de circulaţie. Astfel, polițiștii desfășoară acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere pietonilor.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite! La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare! Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Leave a Comment