Google

Cronica neagra/Ploaia face ravagii

Written on:octombrie 14, 2016
Comments
Add One

inundatii-netÎn urma precipitaţiilor căzute în ultima perioadă, a creşterii debitului pe răul Lipova şi a scurgerilor de pe versanţi, mai multe curţi şi locuinţe au fost inundate în comuna Dragomireşti, în localitaţile Rădeni şi Doagele. Astfel,  în localitatea Rădeni au fost afectate circa trei locuinţe şi 16 curţi. Pentru evacuarea apei au acţionat Pompierii de la Detaşamentul Bârlad şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Dragomireşti cu un excavator, o motopompă remorcabilă de mare putere şi două motopompe transportabile. În localitatea Doagele apa a pătruns în 10 gopodării, fiind colmatate şi 10 fântâni fără ca aceasta să pătrundă şi în interiorul locuinţelor. Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiilor s-a acţionat atât pentru decolmatarea şi asigurarea scurgerii apei, cât şi pentru evacuarea apei din curţi cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o motopompă de mare putere. Forţele participante ale Inspectotatului pentru Situaţii de Urgentă Vaslui au fost de 20 subofiţeri şi patru ofiţeri, fiind totodată operaţionalizată şi grupa operativă. Conducerea acţiunilor de intervenţiae a fost realizată  de către preşedintele Comitelului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa.

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU INFRACȚIUNI COMISE PE RAZA MUNICIPIULUI BÂRLAD

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bârlad au reținut un tânăr din municipiul Bârlad care a săvârșit infracțiuni de furt pe raza localității de domiciliu. Acesta a fost prezentat în fața instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârlad au probat activitatea infracțională a lui B. Mitică, de 20 de ani, din municipiul Bârlad, bănuit de săvârșirea a opt infracțiuni de furt, fapte comise pe raza localității de domiciliu. În urma cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit faptul că în perioada iulie – octombrie a.c., tânărul a sustras mai multe bunuri (biciclete, unelte agricole, electrice și de pescuit, băuturi alcoolice și 972 de lei). Bunurile au fost sustrase de tânăr din garaje, dintr-un pod al unei locuințe și de la trei magazine din municipiul Bârlad. Prin faptele sale tânărul a creat părților vătămate un prejudiciu de 15.000 lei. Aproximativ jumătate din prejudiciu a fost recuperat și restituit părților vătămate. B. Mitică a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 ore, iar astăzi a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoaria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Pentru a preveni astfel de infracțiuni polițiștii recomandă administratorilor societăților comerciale să adopte măsuri de supraveghere a unității: Persoanele care hoinăresc prin magazin în mod „dezinteresat” şi urmăresc doar vigilenţa celor care supraveghează trebuie să dea de gândit! Atenţie sporită trebuie acordată persoanelor care pot ascunde sub vestimentaţie buzunare special confecţionate pentru a ascunde diverse produse! Se recomandă asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte a uşilor de acces în magazin! Pe timpul nopţii, societățile trebuie să fie prevăzute cu sisteme de alarmă, să aibă închizători sigure şi grilaje, conform prevederilor Legii nr. 333/2003. Cu cât sistemul de siguranţă va fi mai sofisticat, riscul spargerii va fi diminuat! Dacă firma deţine spaţii de depozitare exterioare este necesar un sistem de protecţie perimetrală. Montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video pe care să-l conectaţi la sistemul de alarmare a unui dispecerat de monitorizare.

Substante anabolizante ascunse in bagajele unui tanar, depistate la P.T.F. Albita

Echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si inspectori vamali, din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albța a descoperit, ascunse in bagajele personale ale unui cetatean roman, 360 comprimate si 60 fiole anabolizante incluse in lista substantelor interzise de lege. In ziua de 12 octombrie a.c., in jurul orei 21.00, la P.T.F. Albita, judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control pe sensul de intrare in tara, pasager intr-un microbuz inmatriculat in Germania, cetateanul roman Stepan M., in varsta de 26 de ani. In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autovehiculului si pasagerilor, ocazie cu care, echipa comuna de control formata din lucratori vamali si politisti de frontiera a descoperit, ascunse in bagajele personale ale lui Stepan M., 360 comprimate de Strombafort si 60 fiole de Testosterona, incluse in lista substantelor interzise prevazuta in Legea 104/2008. Conform prevederilor legale, a fost luata masura retinerii substantelor anabolizante descoperite si sanctionarea contraventionala a tanarului cu amenda in valoare de 33.000 lei.

Talon I.T.P. fals depistat la controlul de frontiera

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita efectueaza cercetari cu privire la un cetatean roman care a prezentat la controlul de frontiera un I.T.P. fals pentru autoturismul pe care il conducea. In ziua de 12 octombrie a.c., in jurul orei 23.30, in P.T.F.Albita, judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, cetateanul roman Arcadie F., in varsta de 30 de ani, conducand un autoturism marca Mercedes E220, inmatriculat in Marea Britanie. Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului care atesta efectuarea inspectiei tehnice periodice pentru autoturismul in cauza, lucratorii nostri au efectuat verificari suplimentare, ocazie cu care s-a constatat ca documentul prezentat la control nu indeplineste conditiile de forma si fond ale unui document autentic, fiind fals. In legatura cu cele constatate, tanarul a declarat ca nu este proprietarul autoturismului, ca il foloseste in baza unui contract de comodat si ca nu are cunostinta despre faptul ca documentul prezentat la controlul de frontiera este fals sau falsificat. In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals.

2.400 țigarete fără marcaje fiscale, descoperite într-un autoturism de către polițiștii de frontieră gălățeni

Poliţiştii de frontieră gălăţeni au descoperit într-un autoturism condus de un bărbat cu dublă cetățenie, 2.400 de ţigarete fără marcaje fiscale, pe care acesta intenţiona să le revândă şi a obţine astfel un profit. În data de 11 octombrie 2016, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii traficului ilicit de ţigări, au oprit în trafic pentru control, pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca BMW, înmatriculat în Bulgaria, condus de Constantin C., cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 36 de ani. În urma controlului, lucrătorii noştri au descoperit în spatele scaunelor din fată, cantitatea de 2.400 ţigarete marca „Ashima” de provenienţă Duty-Free, fără timbru de acciză. Persoana în cauză a declarat că le-a cumpărat de la un cetăţean român, cu scopul de a le revinde şi a obţine astfel un profit. Ţigările în valoare de 1.440 lei au fost ridicate în vederea confiscării, poliţiştii de frontieră efectuând cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

INFRACŢIUNI LA REGIMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE

Polițiștii au identificat în trafic doi persoane care se deplasau cu autovehicule pe drumurile încălcând normele rutiere în vigoare. Pe numele lor au fost întocmite dosare de cercetare penală în conformitate cu prevederile Codului Penal. Polițiștii Biroului Rutier Vaslui,  în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Vaslui, au observat un autoturism care se deplasa din direcția centru către Spitalul Județean de Urgență Vaslui. La observarea echipajului de poliție, conducătorul auto a virat brusc pe strada Spitalului.  Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului, conducătorul auto fiind oprit și identificat ca fiind F. Mihai, de 49 de ani, domiciliat în municipiul Vaslui. La solicitarea documentelor, F. Mihai a precizat că autoturismul aparține unei rude și a luat mașina fără consimțământul acesteia. În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Deoarece bărbatul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. F. Mihai a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și furt în scop de folosință. De asemenea, polițiștii Postului de Poliţie Griviţa l-au oprit în trafic pe Cristi P., de 19 ani, din comuna Grivița care se deplasa cu un autoturism pe raza localității de domiciliu. În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar mașina condusă avea perioada de valabilitate a autorizației provizorii de circulație expirată din luna mai 2014. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

POLIŢIA ROMÂNĂ RECOMANDĂ PRUDENŢĂ MAXIMĂ PE ŞOSELE, PE TIMP PLOIOS

Precipitaţiile abundente din ultimele zile pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor. Poliţiştii rutieri recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Acordaţi o atenţie mărită la pietoni în zilele cu ploi. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare. Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

Urmărit internaţional, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţişti de frontieră vasluieni au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova, urmărit internaţional, pe numele căruia era emis un mandat de executare a unei pedepsei privative de libertate, de autorităţile din Franţa pentru săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat din domeniul privat. În data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 07.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, județul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pe sensul de intrare în ţară, Iurie C., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 39 de ani, pasager într – un microbuz înmatriculat în R. Moldova. La controlul specific, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era emis un mandat de arestare, de către autorităţile franceze, la data de 12.07.2016, deoarece persoana avea de executat o pedeapsă privativă de libertate de 10 ani, pentru săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat din domeniul privat, pe teritoriul Franţei. Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Documente false, depistate la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră vasluieni efectuează cercetări cu privire la prezentarea la control, de către un tânăr cu dublă cetăţenie, a unor documente false pentru autoturismul pe care îl conducea. În data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 23.30, în P.T.F.Albiţa, judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, Cătălin C., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 19 de ani, conducând un autoturism marca BMW, înmatriculat în Bulgaria. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de inspecţie tehnica periodică prezentat la control pentru autoturism, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autenticc, acesta fiind fals. În legătură cu cele constatate, tânărul a declarat că nu este proprietarul autoturismului, că îl foloseşte în baza unei procuri şi că nu are cunoştinţă despre faptul că documentele respective sunt false. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

Materiale pirotehnice confiscate de poliţiştii de frontieră gălăţeni

În urma unei acţiuni specifice desfăşurate în zona de competență, poliţiştii de frontieră gălăţeni au descoperit, într-o autoutilitară condusă de un cetăţean român, 420 de petarde, pentru care acesta nu a putut prezenta documente justificative. În data de 10 octombrie 2016, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti, judeţul Galaţi au oprit în trafic, în localitatea de frontieră Ijdileni, o autoutilitară marca Volskwagen, condusă de cetăţeanul român Petru A., în vârstă de 42 de ani, domiciliat pe raza judeţului Bacău. În urma controlului specific efectuat asupra autoutilitarei, poliţiştii de frontieră au descoperit, într-un colet din carton, învelit în folie de culoare neagră, 420 bucăţi de materiale pirotehnice (petarde), ambalate în cutii de câte 20 de bucăţi fiecare, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente justificative. În urma cercetărilor a reieşit faptul că petardele fac parte din categoria F3 a materialelor periculoase, deţinerea acestora fiind interzisă. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept, cele 420 de petarde în valoare de 520 de lei fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Permis de conducere fals, depistat la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră vasluieni au depistat un permis de conducere fals pe care un tânăr cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, aflat la volanul unui microbuz, l-a prezentat la controlul de frontieră. În ziua de 11 octombrie 2016, în jurul orei 01.30, în P.T.F. Albiţa, judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control Anatolie P., cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 29 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în R. Moldova. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontieră, similar celor eliberate de autorităţile din R. Moldova,  valabil pentru categoriile „A”, „B”, „C”, „D”, „BE”, „CE”, „DE” , lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unui document  autentic, fiind fals total. În legătură cu cele constatate, Anatolie P. a declarat că este posesor de permis de conducere valabil pentru categoriile “A”, “B”, “C”, dar că acest document i-a fost furat în data de 03.09.2016, în Italia. Acesta a mai declarat că a obţinut documentul prezentat la control, de la un conaţional, în schimbul sumei de 1.800 de euro şi că este prima dată când îl foloseşte. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi complicitate la fals.

„Nu te cunosc, nu te primesc!”.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vaslui au participat astăzi la o activitate de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului desfășurată la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din municipiul Bârlad. Pe parcursul activității, între polițiști și cei 66 de membrii prezenți au avut loc discuții interactive fiind dezbătute aspecte legate de prevenirea infracțiunilor de tâlhărie, de înșelăciune și a metodelor prin care se comit aceste fapte. De asemenea, au fost prezentate diferite spoturi audio-video și s-au distribuit materiale cu caracter preventiv. În cadrul acestei activități a avut loc și lansarea campaniei de prevenire a furturilor din locuințe „Nu te cunosc, nu te primesc!”, campanie care urmează să se desfășoare la nivelul județului Vaslui în perioada octombrie – noiembrie a.c. şi care are grup ţintă proprietarii/deţinătorii de locuinţe din oraşele şi municipiile judeţului Vaslui. „Nu te cunosc, nu te primesc!” este o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe comise prin ademenirea victimelor, demarată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii pentru a transmite mesaje de prevenire a acestui tip de infracţiune ajutându-i astfel pe cetăţeni să-şi protejeze locuinţa şi bunurile. Campania are drept scop informarea populaţiei cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe. Poliţiştii îşi propun totodată să încurajeze cetăţenii să fie buni vecini, să observe persoanele şi comportamentele suspecte în apropierea zonei de domiciliu şi să îi convingă pe vecinii, prietenii şi membrii familiei să respecte cele mai elementare reguli de siguranţă personală. Necesitatea desfăşurării unor astfel de activităţi a rezultat şi din faptul că în luna octombrie a.c. am fost sesizați de două bătrâne cu privire la faptul că au fost înșelate de sume de bani de către persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanți  unei firme de administrare a rețelei de apă și canalizare. Polițiștii au stabilit că la domiciliul victimei s-a prezentat un bărbat care, folosindu-se de calitatea falsă de reprezentant al firmei de administrare a rețelei de apă și canalizare, a pătruns în locuință și sub pretextul unor verificări la apometre a solicitat 65 lei. Ulterior, victima a solicitat informații de la reprezentanţii firmei care au precizat că nu au trimis la domiciliul lor reprezentanți pentru verificarea apometrelor. Pornind de la astfel de fapte polițiștii reamintesc cetățenilor: Majoritatea persoanelor care sună la uşa sunt serioase şi au motive obiective. Dar uneori, există oameni care vin pe neanunţate, cu intenţia de a păcăli pentru a sustrage bunuri. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Este convingător şi insistent. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţii oferă produse promoţionale sau la un preţ redus. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casă. Infractorii, pe care îi denumim FALŞI VIZITATORI, acţionează prin distragerea atenţiei sau prin atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Pentru a preveni astfel de fapte, vă recomandăm: Nu aveţi încredere în necunoscuţi care pretind că sunt angajaţi ai unor autorităţi publice, companii de telefonie, de gaze, apă sau electricitate, fără a verifica dacă acest lucru este adevărat! Nu permiteţi accesul în locuinţă şi nu furnizaţi informaţii despre vecini persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima. Nu ezitaţi să sunaţi la firma respectivă pentru a verifica identitatea persoanei.

Leave a Comment