Google

Cronica neagră/Mită de … 500 lei!

Written on:iunie 8, 2016
Comments
Add One

mita individ cu bani netCa urmare a denunţului formulat de un poliţist de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră  Iaşi – Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi, la data de 6 iunie a.c., ofiţerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciului Judeţean Anticorupţie Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au întocmit dosar de cercetare penală unei persoane, sub aspectul comiterii infracţiunii de dare de mită. În fapt, luni, 6 iunie a.c., in jurul orei 11:00, B.D.C. s-a prezentat la sediul S.P.F. Huşi, pentru audiere într-un dosar penal. Cu această ocazie, B.D.C. i-a oferit cu titlu de mită unui poliţist de frontieră suma de 500 RON, pentru ca acesta să soluţioneze în mod favorabil un dosar penal în care era suspectat de săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice, având permisul suspendat. Poliţistul de frontieră a refuzat mita şi a denunţat fapta ofiţerilor din cadrul D.G.A. – S.J.A. Vaslui, care s-au prezentat la faţa locului împreună cu procurorul de caz şi au constatat comiterea infracţiunii. B.D.C. este cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.

INCONŞTIENŢĂ / LA VOLAN FĂRĂ PERMIS ŞI SUB INFLUENŢA BĂUTURILOR ALCOOLICE

Poliţiştii au identificat în trafic mai multe persoane care se deplasau cu vehicule pe drumurile publice fără a respecta prevederile legale în vigoare. Pe numele acestora au fost întocmite dosare de cercetare penală. Polițiști din cadrul Poliției orașului Negrești l-au depistat pe D. Vasile, în vârstă de 56 ani, din comuna Oniceni, județul Neamț, în timp ce conducea un moped pe raza satul Armășeni, comuna Băcești, deși nu deține permis de conducere. Mai mult, în urma testării efectuate cu aparatul alcooltest a fost obținută valoarea de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este necesară recoltarea de probe biologice, însă D. Vasile a refuzat. Pe numele acestuia polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și refuz de la prelevarea de mostre biologice. Pe numele lui S. Narcis, de 17 ani, din comuna Dumești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Negrești au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Acesta a fost depistat pe D.N. 15 D, pe raza comunei de domiciliu, în timp ce conducea un moped, deși nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege. De asemenea, polițiști din cadrul Biroului Rutier Huşi l-au identificat în trafic pe  T. Alin, de 20 ani, din municipiul Huşi, care se deplasa pe D.N 24 B, din direcția Huși către Vaslui, cu un moped fără a avea montată plăcuță cu număr de înmatriculare.  Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că tânărul nu deține permis de conducere corespunzător acestei categorii de vehicule. Pe numele lui T. Alin a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărui permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv. În conformitate cu noile modificări la O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, mopedele sunt considerate autovehicule, fapt pentru care pentru a le conduce pe drumurile, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător. Pentru mopede se eliberează permis de conducere din categoria AM, vârsta minimă pentru obținerea acestuia fiind 16 ani. Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM.

Conducea pe drumurile publice, fără drept, un moped căutat de autorităţile italiene

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au depistat în trafic un gălăţean care conducea un moped neînmatriculat, care era declarat furat din Italia şi fără a deţine permis de conducere. În data de 06 iunie a.c., pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, de supraveghere şi control, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti a oprit în trafic pentru control, pe raza localităţii de frontieră Ijdileni, un moped marca Piaggio, fără număr de înregistrare, condus de cetăţeanul român F. N., în vârstă de 28 de ani, domiciliat pe raza judeţului Galaţi. Cu ocazia efectuării controlului, bărbatul nu a putut prezenta permisul de conducere şi actele de înregistrare ale mopedului. În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că F. N. nu deţine permis de conducere, mopedul nu figurează ca fiind înregistrat, dar este declarat ca fiind furat de către autorităţile italiene. Mopedul în valoare de 1.000 de lei a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat şi tăinuire – dobândirea unui bun de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzută de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia.

Ţigări de provenienţă R. Moldova ascunse în spatele lăzilor frigorifice, în două autocamioane

În P.T.F. Albiţa, echipa comună de control formată din inspectori vamali şi poliţişti de frontieră a descoperit 10.800 ţigarete cu timbru de acciză R. Moldova, pe care doi bărbaţi încercau să le introducă ilegal în ţară, ascunse în spatele lăzilor frigorifice din autocamioanele pe care le conduceau. În ziua de 6 iunie a.c., în jurul orei 10.30, la P.T.F. Albiţa-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, Sergiu B., cu cetăţenie română şi R. Moldova., în vârstă de 33 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format din cap tractor şi remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova. Un sfert de oră mai târziu, în acelaşi punct de trecere a frontierei s-a prezentat, tot pe sensul de intrare în ţară, Andrei R., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 34 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format din cap tractor şi remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculelor, ocazie cu care, echipa comună de control formată din lucrători vamali şi poliţişti de frontieră a descoperit ascunse în spatele lăzilor frigorifice din cabinele camioanelor, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 10.800 ţigarete, de diferite mărci, cu timbru de acciză R. Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare de 1.215 lei şi sancţionarea contravenţională a şoferilor cu amendă în valoare totală de 10.000 lei.

REŢINUŢI PENTRU FURT CALIFICAT

Polițiștii vasluieni au reținut doi tineri din municipiul Vaslui care au sustras din incinta unui depozit de construcții bunuri în valoare de aproximativ 3000 lei. Pe numele unui tânăr a fost emis mandat de arestare preventivă. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au probat activitatea infracțională a doi tineri, M. Aurelian, în vârstă de 18 ani și M. Adrian, în vârstă de 26 de ani, ambii domiciliați în municipiul Vaslui, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat. În fapt, în seara de 03 iunie 2016, M. Aurelian și M. Adrian au pătruns, fără drept, în incinta unui depozit de construcții din municipiul Vaslui și au sustras bunuri (drujbe, aparat sudură, rotopercutante, bormașini electrice, autofiletantă), în valoare de aproximativ 3000 lei. Ulterior comiterii faptelor, cei doi tineri au transportat bunurile la domiciliul lui M. Aurelian. M. Aurelian și M. Adrian au fost reținuți de polițiștii de investigații criminale pentru o perioadă de 24 ore și au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea de arestare preventivă. Pe numele lui M. Adrian a fost emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile. Față de M. Aurelian a fost dispusă cercetarea în stare de libertate.

Pentru asigurarea unei protecţii optime a firmei dumneavoastră, vă recomandăm: instalaţi un sistem de alarmă contra efracţiei şi asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune; dacă firma deţine spaţii de depozitare exterioare este necesar un sistem de protecţie perimetrală; montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video; instalaţi un sistem de restricţionare şi control al accesului; conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare; montaţi uşi şi ferestre care să dispună de sisteme de închidere de înaltă siguranţă; dacă optaţi pentru grilaje şi uşi metalice, acestea trebuie confecţionate din materiale rezistente la acţiuni mecanice şi termice; un sistem de iluminare cu senzori de perimetru care se activează de câte ori se apropie cineva de magazin este util pentru detectarea mai uşor a persoanelor rău intenţionate; nu lăsaţi pe timpul nopţii, în magazine sau sedii de firmă, sume mari de bani; nu lăsaţi ferestrele deschise/întredeschise când părăsiţi sediul societăţii; instruiţi-vă personalul să adopte o politică de securitate a firmei şi să ştie cum să reacţioneze în situaţii de acest gen.

Leave a Comment