Google

Cronica neagra/Metoda «accidentul» face victime

Written on:aprilie 13, 2016
Comments
Add One

tigari si cetatean noaptea netÎntrucât în ultimul timp au fost primite mai multe sesizari privind înșelăciuni prin metoda „accidentul”, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui face apel la populația județului să fie vigilentă, pentru a nu cădea pradă infractorilor care comit astfel de fapte!

În ultimele zile, poliţiştii vasluieni au primit mai multe sesizări ce au ca obiect comiterea de infracţiuni de înşelăciune sau tentative la infracțiunea de înșelăciune, săvârşite prin metoda cunoscută și intens mediatizată „accidentul”. Deși unele dintre persoanele înșelate au recunoscut că anterior momentului în care au căzut victime escrocilor au luat la cunoștință despre astfel de cazuri, au fost convinse de realitatea evenimentului descris prin telefon și au dat curs solicitărilor, devenind astfel, la rândul lor, victime ale infractorilor.

În luna aprilie a.c., la nivelul județului Vaslui au fost înregistrate 9 dosare penale, în care polițiștii efectuează cercetări, în vederea identificării autorilor infracțiunilor de înșelăciune. Cel mai mare prejudiciu înregistrat a fost în cazul unei femei de 60 ani, din municipiul Vaslui, care a fost înșelată cu suma de 1.700 euro. Femeia a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat ca fiind fiul acesteia şi care i-a precizat faptul că a fost victima unui accident de circulație și are nevoie de bani. Sub impactul emoțional aceasta a depus, prin intermediul unui serviciu de transfer bancar, pe numele unei persoane suma de 1.700 euro. Alte două persoane din municipiul Vaslui au fost înșelate în același mod cu suma de 800 euro, respectiv 4.000 lei.

Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a depune bani în conturile unor persoane necunoscute.

Infractorii utilizează calităţi false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, procuror) şi solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident,  pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a infractorilor. Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori:  incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci.

Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență. De asemenea, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este  anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident,  dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi la acele unități pentru confirmare. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

În cazul în care vă apelează telefonic astfel de persoane, amânați cât puteţi şi verificaţi dacă informaţia comunicată este adevărată sau nu. Solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc). Dacă nu vă sunt oferite astfel de informații, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Se măresc astfel șansele de a identifica infractorii și de a-i prinde în flagrant.

Tineri depistaţi de poliţiştii de frontieră ieşeni transportând ţigări de contrabandă

* Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi –        I.T.P.F. Iaşi au depistat trei tineri, cetăţeni români, care încercau să introducă ilegal în România peste 3.700 pachete ţigări de contrabandă, pe care le-au trecut peste râul Prut cu ajutorul unor frânghii.

* Unul dintre tineri a mai fost depistat transportând, cu o bicicletă, ţigări de contrabandă la începutul lunii martie a acestui an.

În data de 11 aprilie a.c., pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi – Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Astfel, în jurul orei 21.20, poliţiştii de frontieră au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Sculeni, în apropierea malului românesc al râului Prut, trei persoane de sex masculin care transportau trei colete voluminoase, învelite în folie de culoare neagră.

Poliţiştii de frontieră au reţinut persoanele în cauză şi le-au condus la sediul sectorului pentru cercetări. Astfel, s-a stabilit că persoanele de sex masculin sunt cetăţeni români, cu vârste de 17 şi 18 ani. Totodată, s-a constatat că unul dintre tineri a mai fost depistat de poliţiştii de frontieră transportând, cu o bicicletă, ţigări de contrabandă la începutul lunii martie a acestui an.

Cu privire la cele constatate, Ş.M. a declarat că a fost contactat de o persoană a cărei identitate nu o cunoaşte, care i-a propus ca, în schimbul unor sume cuprinse între 300 şi 500 lei, să transporte coletele cu ţigarete, de la malul râului Prut, până în localitatea Sculeni. Tinerii au mai adăugat că au tras cu nişte frânghii cele trei colete, prin apa râului Prut, cu sprijinul unei persoane din Republica Moldova.

În urma inventarierii coletelor, au fost descoperite 3.750 pachete ţigări marca Plugarul, de provenienţă R. Moldova.

Ţigaretele în valoare totală de 16.750 lei au fost ridicate în vederea confiscării, poliţiştii de frontieră efectuând acum cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

În cursul zilei de ieri, poliţiştii vasluieni au desfășurat pe raza orașului Murgeni și comunelor limitrofe, o acțiune pentru protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

În ziua de 07 aprilie a.c., poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice au desfășurat pe raza orașului Murgeni și a comunelor limitrofe o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite de comerț.

Activitățile de control au fost efectuate de polițiști la 47 de societăți comerciale fiind verificate documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare și vânzare a mărfurilor.

În urma controalelor, polițiștii au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale, în coformitate cu prevederile  Legeii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite. Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 38.000 lei.

De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 95 kg furaje, 86,2 kg legume și fructe, produse de panificație și articole de îmbrăcăminte.

Doi tineri au trecut Prutul pe o saltea pneumatica pentru a vinde tigari

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti – I.T.P.F. Iaşi au depistat doi tineri din R. Moldova care au încercat să treacă ilegal râul Prut pe o saltea pneumatica, pentru a comercializa aproximativ 300 pachete de ţigări în Galaţi.

În data de 07 aprilie a.c., ora 22.00, operatorul care deservea sistemul care funcţionează pe principiul termoviziuni din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti a observat două persoane ce se deplasau dezorientat spre localitatea de frontieră Foltesti.

S-a declanşat o acţiune în urma căreia poliţiştii de frontieră au interceptat şi reţinut cele două persoane de sex bărbătesc, care nu aveau documente de identitate asupra lor.  Pentru stabilirea identităţii şi clarificarea situaţiei, cele două persoane au fost conduse la sediul sectorului.

În urma cercetărilor şi verificărilor efectuate, persoanele în cauză au fost identificate ca fiind cetăţenii din R. Moldova Ion B., în vârstă  de  21 de ani şi Nicolae S,. în vârstă de 20 de ani. Asupra celor doi tineri, lucrătorii noştri au descoperit într-un rucsac, o saltea pneumatică udă şi 290 de pachete de ţigări marca Winston cu timbru de acciză R. Moldova.

Tinerii au declarat că au trecut râul Prut cu ajutorul saltelei pneumatice cu scopul de a se deplasa în municipiul Galaţi, pentru a comercializa ţigările descoperite asupra lor.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de intrare pe teritoriul României, prin trecerea ilegală a frontierei de stat şi contrabandă.

Conform Acordului de readmisie încheiat între Republica Moldova şi România, tinerii au fost predaţi autorităţilor de graniţă ale statului vecin.

Renault Espace radiat din circulaţie depistat la Galaţi

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au descoperit un autoturism care figura în bazele de date ca fiind radiat din circulaţie de către autorităţile din Belgia.

În data de 07 aprilie a.c., pe timpul executării unei misiuni specifice, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit în trafic pentru control, pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca Renault Espace, ce avea aplicate plăcuţe de înmatriculare belgiene, condus de gălăţeanul Iulian T., în vârstă de 40 de ani.

Având suspiciuni cu privire la înmatricularea autoturismului, lucrătorii noştri au efectuat verificări specifice suplimentare, ocazie cu care au constatat că autoturismul figurează ca fiind radiat din circulaţie de către autorităţile din Belgia.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

Leave a Comment