Google

Cronica neagra/Lei moldovenesti falsi descoperiti asupra unui tanar care intentiona sa intre in Romania

Written on:octombrie 25, 2015
Comments
Add One

tigari colete prutPolitistii de frontiera din P.T.F. Albita si inspectorii vamali au depistat, intr-un autocar cu pasageri care venea din R. Moldova, un tanar care avea peste 80 de pachete de tigari ascunse pe corp. Continuand verificarile, asupra tanarului au fost descoperite 21 bancnote in cupiura de 200 lei moldovenesti, cu aceeasi serie, care s-au dovedit a fi false.

In ziua de 23 octombrie a.c., in jurul orei 03.00, la P.T.F. Albita/ judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pentru a intra in tara, in calitate de pasager al unui autocar, cetateanul roman G.F., in varsta de 31 de ani.

In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra mijlocului de transport si persoanelor, ocazie cu care, echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si lucratori vamali, a descoperit ascunse si nedeclarate, pe corpul barbatului, 89 pachete tigari, cu timbru de acciza R. Moldova. Totodata, s-a stabilit ca tanarul avea asupra sa suma de 4.200 lei moldovenesti (21 bancnote in cupiura de 200 lei), toate bancnotele avand aceeasi serie.

Lucratorii nostri au procedat la efectuarea de verificari suplimentare, in urma carora au constatat ca bancnotele nu indeplinesc elementele de siguranta ale unor bancnote autentice, acestea fiind false total.

Cu privire la cele constatate, G. F. a declarat ca in urma cu cateva zile a gasit in Piata Centrala a municipiului Chisinau 25 bancnote lei moldovenesti, din care a aruncat 4 bancnote fiindca erau ude si murdare si ca pe celelalte 21 de bancnote le-a pastrat, desi a intuit ca sunt false, fiindu-i teama sa le predea autoritatilor competente din R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura retinerii tigaretelor in valoare de 396 lei si sanctionarea contraventionala a persoanei cu amenda in valoare de 5.000 lei.

Pe numele tanarului, politistii de frontiera au intocmit lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de detinere de moneda straina falsificata.

270 litri de alcool, in rezervorul suplimentar al unui camion

In P.T.F. Albita, echipa comuna de control formata din politisti de frontiera si inspectori vamali a descoperit, ascunsa intr-un rezervor suplimentar atasat la un cap tractor, cantitatea de aproximativ 300 litri lichid incolor, cu miros de alcool.

In ziua de 20 octombrie a.c., in jurul orei 19.00, la P.T.F. Albita/ judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, Constantin G., cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 38 de ani, conducand un ansamblu de vehicule format din cap tractor si cisterna, ambele inmatriculate in R. Moldova.

Existand suspiciuni cu privire la marfa transportata, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autovehiculelor si persoanei, ocazie cu care, echipa comuna de control formata din politisti de frontiera si lucratori vamali a descoperit ascunsa si nedeclarata, intr-un rezervor suplimentar, atasat la capul tractor, cantitatea de aproximativ 300 litri lichid incolor, cu miros de alcool.

In urma cantaririi si masurarii alcoolemiei lichidului cu un aparat alcoolmetru s-a stabilit ca in rezervorul suplimentar era transportata cantitatea de 270 litri, cu o valoare de aproximativ 93% alcool. Cu aceasta ocazie au fost recoltate probe pentru trimiterea la un laborator specializat.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura confiscarii alcoolului si sanctionarea contraventionala a barbatului cu amenda in valoare de 5.000 lei.

Peste 6.000 de tigarete descoperite de politistii de frontiera galateni

Politistii de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei Oancea impreuna cu lucratorii vamali au descoperit peste 6.000 de tigarete ascunse intr-o carcasa de statie audio si intr-un autoturism.

*In data de 21 octombrie, in jurul orei 15.10, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, Todorov I.B., in varsta de 47 de ani, cetatean bulgar, conducand un autoturism marca Renault Espace.

Cu ocazia controlului de frontiera efectuat, echipa comuna formata din politisti de frontiera si inspectori vamali a descoperit, disimulate in bagajele personale si ascunse sub bancheta din spate, in portierele din fata si contra aripile din spate ale autoturismului, 4.420 de tigarete de diferite marci.

*In data de 22 octombrie, in jurul orei 22.00 s-a prezentat in acelasi punct de trecere a frontierei, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, Dumitru D., cu dubla cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 27 de ani, conducand un microbuz marca Mercedes, inmatriculat in R. Moldova.

In urma efectuarii controlului asupra mijlocului de transport, echipa comuna de control a descoperit, ascunse si nedeclarate, intr-o carcasa de statie audio, 2.000 de tigarete de diferite marci de provenienta  R. Moldova.

In ambele cazuri, a fost luata masura retinerii tigaretelor, in valoare totala de 1421 lei, iar persoanele in cauza au fost sanctionate contraventional cu amenda in valoare de 5.000 lei fiecare.

5.000 pachete de tigarete confiscate de politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Raducaneni

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Raducaneni – I.T.P.F. Iasi au identificat trei persoane, cetateni romani si moldoveni, care au incercat sa introduca ilegal in tara 5.000 pachete tigari de contrabanda.

In data de 20 octombrie a.c., politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Raducaneni, judetul Iasi, in colaborare cu autoritatile de frontiera din R. Moldova, actionand pentru valorificarea unor informatii, au desfasurat o misiune specifica pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Astfel, in jurul orei 03.00, politistii de frontiera au observat in apropierea malului romanesc al raului Prut, pe directia localitatii de frontiera Podul Hagiului, patru persoane care transportau colete voluminoase si care, la vederea echipajului politistilor de frontiera, au abandonat coletele si au fugit.

In continuarea actiunii, la scurt timp, un alt echipaj al Politiei de Frontiera a oprit in trafic, in apropierea zonei respective, doua autoturisme, unul marca Audi A6, inmatriculat in Italia si cel de al doilea marca Volkswagen Polo, inmatriculat in Romania, in care se aflau 3 persoane banuite ca sunt implicate in activitatea infractionala.

In urma legitimarii celor trei persoane, politistii de frontiera au stabilit ca acestea sunt cetatenii din R. Moldova, Victor A. si Mihai P., in varsta de 29, respectiv 22 ani, si Gheorghe S. cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 35 ani.

Din cercetarile efectuate si din declaratiile barbatilor, lucratorii nostri au stabilit faptul ca Victor A. a fost racolat de un cetatean din Republica Moldova care i-a propus, ca in schimbul sumei de 500 euro, sa transporte coletele de la malul romanesc al raului Prut in municipiului Vaslui. De asemenea, s-a stabilit ca Gheorghe S. avea rolul de antemergator cu masina, urmand sa-i informeze pe ceilalti daca exista filtre ale politiei pe comunicatie.

La inventarierea coletelor a rezultat un numar de 100.000 tigarete, in valoare de 55.294 lei, care au fost ridicate in vederea confiscarii.

In urma schimbului de informatii cu omologii din Republica Moldova despre evenimentul de frontiera produs, acestia ne-au informat ca, in urma cercetarilor efectuate, au descoperit la malul moldovenesc al raului Prut o barca pneumatica.

In cauza, lucratorii nostri au intocmit barbatilor lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda in forma calificata, tentativa la contrabanda in forma calificata si trecere frauduloasa a frontierei de stat.

In baza acordurilor incheiate intre Romania si Republica Moldova, cei doi cetateni moldoveni au fost predati autoritatilor de granita ale statului vecin, cercetarile fiind continuate in vederea documentarii intregii arii infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate.

Leave a Comment