Google

Cronica neagră/Intervenţii pentru sprijinul persoanelor afectate de vremea nefavorabila

Written on:ianuarie 20, 2016
Comments
Add One

drum inzapezit masiniPoliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au intervenit pentru a salva trei persoane care necesitau îngrijiri medicale de urgenţă şi un bărbat care a rămas înzăpezit pe comunicaţia Huşi – Murgeni.

* În data de 18 ianuarie, în jurul orei 20.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au participat la o acţiune cu ambarcaţiunea ONIX 26SD, alături de un doctor din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, în Insula Mare a Brăilei, în zona localităţii Frăcăţei, din judeţul Brăila, din cauza drumurilor impracticabile ca urmare a ninsorilor abundente, pentru transportul unei persoane grav bolnave (cu probleme cardiace grave).

Persoana a fost transportată la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, de unde a fost preluată cu ambulanţa şi transportată la Spitalul Judeţean Brăila.

* Urmare a viscolului puternic care a înzăpezit comunicaţia Huşi – Murgeni, făcând-o impracticabilă pe porţiunea Vetrişoaia – Berezeni, în data de 19 ianuarie, în jurul orei 02.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au fost solicitaţi de către colegii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui să intervină pentru a prelua şi transporta din localitatea Stuhuleţ, comuna Berezeni, o gravidă aflată în travaliu, la ambulanţa care aştepta în localitatea Vetrişoaia.

La acţiune au participat 7 poliţişti de frontieră, cu două autospeciale din dotarea Poliţiei de Frontieră. Unul din echipaje s-a deplasat la marginea localităţii Vetrişoaia, de unde a preluat asistenta medicală, iar apoi cele două echipaje s-au deplasat în localitatea Stuhuleţ, pentru a prelua gravida. Femeia a fost predată în condiţii de siguranţă personalului de pe ambulanţă şi transportată la Spitalul Municipal Huşi.

* În aceeaşi zi, în jurul orei 18.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au participat la o acţiune cu autospeciala marca Iveco Massif, alături de autoşenilata din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Galaţi, în zona localităţii Băleni, din judeţul Galaţi, ca urmare a ninsorilor abundente, pentru transportul unei persoane cu probleme de apendicită.

Persoana salvată a fost preluată de personalul specializat de pe autospeciala SMURD Târgu Bujor şi transportată la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

* În data de 18 ianuarie a.c., în jurul orei 14.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, care se aflau în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au observat un autoturism înzăpezit pe comunicaţia Huşi – Murgeni, între localităţile Vetrişoaia şi Berezeni.

La faţa locului s-a mai deplasat un echipaj format din patru poliţişti de frontieră cu autospeciala marca Mitshubishi, care a ajutat la deszăpezirea autoturismului, iar la scurt timp persoana şi-a putut continua călătoria.

Poliţiştii de frontieră vor asigura în continuare sprijin persoanelor aflate in dificultate şi împreună cu autorităţile competente vor acţiona în comun în vederea intervenţiei în caz de urgenţă.

URMĂRIT INTERNAȚIONAL, IDENTIFICAT CU AJUTORUL BIROULUI SIRENE

Un bărbat, urmărit la nivel internațional de autoritățile din Germania, a fost identificat în urma schimbului de date și informații suplimentare prin intermediul Biroului Sirene al Poliției Române.

La data de 17 ianuarie a.c., un bărbat, de 38 de ani, din Republica Moldova, urmărit de autoritățile judiciare din Germania, a fost depistat la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, cu ocazia efectuării controlului de frontieră, pe sensul de intrare în România.

Acesta era urmărit la nivel internațional, fiind cercetat pentru comiterea a 3 infracțiuni de trafic ilicit de droguri și substanțe psihotrope.

În urma furnizării informațiilor suplimentare prin intermediul Biroului Sirene al Poliției Române, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au identificat persoana în cauză ca fiind cea căutată de autoritățile din Germania.

Cel în cauză a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și ulterior Curții de Apel Iași, dispunându-se arestarea pentru o perioadă de 15 zile în vederea predării acestuia către autoritățile germane.

REGLEMENTĂRI PRIVIND DEŢINEREA/COMERCIALIZAREA DETECTOARELOR DE METALE

Deţinerea şi comercializarea detectoarelor de metale sunt reglementate de O.G. nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional și de Ordinul nr. 251/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deţinerea şi comercializarea detectoarelor de metale.

Obţinerea autorizaţiei de deţinere de către persoanele fizice/juridice

Persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia inspectoratului de politie al judeţului în a cărui rază teritoriala îşi au domiciliul sau, după caz, sediul, şi să se înregistreze la această autoritate. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 75.000 lei şi confiscarea detectoarelor.

În vederea obţinerii autorizaţiei de deţinere a detectoarelor de metale, persoana fizică trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani şi să depună la unitatea de poliţie o cerere, copii după cartea de identitate și după actul cu care se dovedeşte că solicitantul este proprietarul detectorului de metale, chitanţa emisă de unităţile de trezorerie, prin care să facă dovada achitării taxei pentru autorizaţie – 10 lei și certificat de cazier judiciar. În cazul persoanelor juridice, acestea trebuie să mai depună copii după documentele de identitate pentru reprezentantul legal al instituţiei și pentru angajații care vor utiliza detectorul de metale pentru executarea sarcinilor de serviciu, precum și statutul societății.

Nu se eliberează autorizaţia persoanei care este arestată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 sau care a suferit condamnări pentru asemenea infracţiuni.

Detectorul de metale va fi deţinut şi utilizat numai de titularul autorizaţiei.

Înstrăinarea detectorului de metale se va face numai după ce a fost radiat din evidenţele unităţii de poliţie.

Obţinerea autorizaţiei de comercializare a detectoarelor de metale

Agenţii economici care comercializează detectoare de metale trebuie să aibă prevedere în acest sens în obiectul de activitate al societăţii şi să fie autorizaţi conform legii.

În vederea obţinerii autorizaţiei pentru comercializarea detectoarelor de metale, agentul economic solicitant va depune la unitatea de poliţie următoarele documente: cerere-tip; actul de înregistrare a societăţii, împreună cu statutul, din care să rezulte că are ca obiect de activitate comercializarea detectoarelor de metale; actul de identitate al administratorului societăţii, precum şi ale tuturor persoanelor angajate ca vânzători de detectoare de metale; chitanţă din care să reiasă că a fost plătită la unităţile de trezorerie; suma de 30 lei reprezentând taxa pentru autorizaţie; certificatele de cazier judiciar ale persoanelor menționate.

Cetăţean străin depistat cu şedere ilegală în Vaslui

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări Vaslui, în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, au desfăşurat, în data de 15 ianuarie a.c., o acţiune pe linia combaterii şederii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza de competenţă.

Cu această ocazie, a fost depistat cu şedere ilegală un bărbat, în vârstă de 33 ani, din Albania. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana în cauză a intrat legal în România iar, la expirarea dreptului şedere nu a părăsit teritoriul României.

Ca urmare a celor constatate, poliţiştii au emis pe numele acestuia o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească ţara, în termen de 15 zile Totodată, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 400 lei.

Biroul pentru Imigrări Vaslui continuă activităţile de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor prin organizarea de acţiuni cu forţe proprii sau în cooperare cu toate instituţiile cu atribuţii în menţinerea unui climat de ordine şi linişte publică în rândul comunităţii noastre, atrăgând atenţia cetăţenilor străini de a acorda interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Contăm pe respectul dumneavoastră faţă de legislaţia în domeniul migraţiei şi vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect legat de aplicarea prevederilor legale în domeniu, la telefoanele 0235303450 sau 0235303454 sau vizâtând site-ul public la adresa www.igi.mai.gov.ro

Leave a Comment