Google

Cronica neagră/Indiferenţa poliţiştilor şi obrăznicia pietonilor au făcut victime

Written on:ianuarie 18, 2016
Comments
Add One

accident mas politie si indicatorO persoană a decedat și o alta a fost rănită grav în urma accidentelor de circulație înregistrate pe 14 ianuarie în județul Vaslui. Polițiștii rutieri efectuează cercetările pentru stabilirea a condiţiilor în care s-au produs cele două evenimente rutiere.

Polițiștii Serviciului Rutier au efectuat cercetări cu privire la un accident de circulație produs în seara de 14.01.2016, pe D.N. 24, pe raza localității Văleni.

În accident a fost implicat un autovehicul condus de către B.Ioan, în vârstă de 28 ani, din comuna Zăpodeni. Acesta se deplasa din direcția Vaslui către Iași, iar pe raza comunei Văleni a accidentat un pieton, în vârstă de 58 ani. Urmare a leziunilor grave, acesta a decedat la locul accidentului. Din primele cercetări a rezultat faptul că victima s-a angajat în traversarea drumului fără să se asigure, fiind lovit de autovehicul și proiectat pe partea carosabilă.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând faptul că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal, poliţiştii efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

În după-amiaza de 14.01.2016, pe raza comunei Muntenii de Jos s-a produs un alt accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui pieton.

Polițiștii Serviciului Rutier au efectuat cercetarea la fața locului și au stabilit faptul că A. Neculai, în vârstă de 56 ani, din comuna Lipovăț, conducea un autovehicul din direcția Vaslui către Crasna. Pe raza comunei Muntenii de Jos a accidentat o femeie, în vârstă de 56 ani care se angajase în traversarea drumului fără să se asigure. Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost diagnosticată cu „fractură gambă”.

Polițiștii au testat conducătorul auto cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a arătat că acesta nu consumase băuturi alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Pentru prevenirea implicării în accidentele rutiere, Poliţia recomandă pietonilor:

  • să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje, iar în lipsa acestora numai după ce s-au asigurat temeinic;
  • să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
  • după căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor;
  • în condiţii atmosferice deosebite (ploi torenţiale, ceaţă, polei, ninsoare) când vizibilitatea şi acţiunea de frânare este greoaie, să se angajeze în traversare numai după ce s-au convins că nu există niciun pericol.

Pentru a evita producerea unor accidente nedorite, le recomandăm conducătorilor să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni şi să oprească atunci când pietonii s-au angajat în traversare.

Totodată, să acorde un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulează, pentru a putea opri în orice moment în deplină siguranţă, dacă situaţia o impune!

CERCETAȚI PENTRU FURT DIN LOCUINȚĂ

Polițiștii vasluieni au reținut un bărbat, în vârstă de 45 ani, din comuna Dănești, acesta fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Bărbatul a comis fapta împreună cu un alte trei persoane față de care se efectuează de asemenea cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 2 Vaslui efectuează cercetări față de 4 persoane – D. Viorel, de 45 ani, D. Sorin, de 43 ani și 2 minori de 15 ani, respectiv de 11 ani, toți din comuna Dănești, persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că în seara de 05 ianuarie a.c., D. Sorin le-a propus celor trei persoane să sustragă bunuri din locuința unui vecin, în vârstă de 90 ani. Toți s-au deplasat la locuința bătrânului și au pătruns în curtea acestuia. D. Sorin a rămas în curte, iar ceilalți au pătruns într-o anexă a locuinței de unde au sustras bunuri, în valoare de 330 lei.

Bunurile au fost transportate de către D. Sorin la locuința lui D. Viorel. Cele mai multe din bunurilor sustrase au fost recuperate și restituite persoanei vătămate.

Polițiștii l-au reținut pe D. Viorel pentru o perioadă de 24 ore, iar ulterior l-au prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Împotriva acestuia a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile.

Pentru a preveni comiterea unor astfel de fapte, este important să asiguraţi imobilele, în special pe timp de noapte, prin încuierea uşilor, a porţilor, a ferestrelor şi a altor zone de acces în locuinţă. Este recomandat să asiguraţi și iluminatul corespunzător al locuinţei şi al împrejurimilor. Dacă constataţi că s-a comis un furt sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!

CIRCULAȚIE ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

La această oră circulaţia rutieră la nivel județului Vaslui se desfăşoară în condiţii de iarnă fapt pentru care le facem conducătorilor auto următoarele recomandări:

– să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);

– să folosească în mod corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi pe cel de climatizare-dezaburire, pentru a avea vizibilitatea si a putea fi observaţi în trafic;

– să păstreze în mers o distanţă suficientă faţă de vehiculul dinainte pentru a putea opri in condiţii de siguranţă;

– să verifice periodic acumulatorul maşinii, pentru a nu avea surpriza neplăcută de a rămâne imobilizaţi pe drum;

– să nu bruscheze comenzile si să folosească mai ales frâna de motor;

– să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz.

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să pornească la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă.

De asemenea, autovehiculele trebuie să fie echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil).

Este, de asemenea, obligatoriu ca toţi conducătorii auto să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

PENTRU UN TRAFIC RUTIER FLUENT ESTE NECESAR CA TOŢI CONDUCĂTORII AUTO SĂ RESPECTE NORMELE RUTIERE PRIVIND OPRIREA ŞI STAŢIONAREA

Pe 14 ianuarie, poliţiştii au desfăşurat o acţiune în municipiul Bârlad pentru combaterea încălcării normelor rutiere privind oprirea şi staţionarea voluntară a vehiculelor.

Pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime de fluenţă şi siguranţă a traficului rutier pe raza municipiului Bârlad, timp de 2 ore, poliţiştii au desfăşurat o acțiune, fiind dispuse măsuri de impunere a legii în vederea determinării conducătorilor de autovehicule să respecte normele privind oprirea şi staţionarea vehiculelor.

Pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care nu au respectat regulile de circulaţie în ceea ce priveşte oprirea/staționarea vehiculelor (au oprit pe trecerile pentru pietoni, au blocat staţiile mijloacelor de transport public de persoane sau au oprit în intersecții).

La aceasta acțiune au participat polițiștii Biroului Rutier Bârlad, Biroului Drumuri Naționale și Europene, Biroului de Ordine Publică și Poliției Locale Bârlad.

Reamintim câteva din regulile de circulaţie care trebuie să fie respectate în ceea ce priveşte opririle şi staţionările:

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:

în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;

în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;

pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;

în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;

în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;

în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;

în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos.

Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:

în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;

pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;

în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;

în pante şi în rampe.

Menţionăm că oprirea neregulamentară se sancţionează cu 2-3 puncte amendă şi cu aplicarea a 2 puncte de penalizare, iar staţionarea neregulamentară se sancţionează cu 4-5 puncte amendă şi cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

MANDATE PUSE ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTII VASLUIENI

Doi bărbaţi, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a pedepsei închisorii, au fost identificaţi de către poliţişti şi conduşi la penitenciar.

Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri şi Postului de Poliţie Poienești au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost emis de Judecătoria Vaslui, pe numele lui S. Cătălin, în vârstă de 32 ani, din localitatea Frasinu, comuna Poienești, pentru săvârşirea unei infracțiuni de furt calificat. Bărbatul a fost condamnat de instanţă la executarea pedepsei de 3 ani închisoare.

Cristian, de 44 ani, din municipiul Vaslui, a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Mandatul de executare a pedepsei închisorii a fost pus în aplicare de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui – Compartimentul Urmăriri.

Cele două persoane au fost conduse la penitenciar în vederea executării pedepselor dispuse de către instanţa judecătorească.

ARESTAȚI PREVENTIV PENTRU COMITEREA DE INFRACȚIUNI CU VIOLENȚĂ

Polițiștii au reținut doi tineri din orașul Murgeni, cercetați pentru comiterea unei infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, a două infracțiuni de loviri sau alte violențe și a unei infracțiuni de distrugere. Instanța a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.

Faptele au fost comise în luna decembrie 2015, pe raza orașului Murgeni. Din cercetările efectuate până în prezent de către polițiști din cadrul Poliției orașului Murgeni a rezultat faptul că S. Napoleon, în vârstă de 22 ani și S. Mihai, de 19 ani, ambii din orașul Murgeni au lovit doi tineri din județul Galați, în momentul în care s-au întâlnit într-o parcare de pe raza orașului Murgeni. Mai mult, unul dintre tineri, în vârstă de 23 ani, a fost urcat împotriva voinței sale într-un autovehicul și transportat la domiciliul comun al celor doi frați, S. Napoleon și S. Mihai, unde a fost lovit de aceștia.

Cei doi tineri din orașul Murgeni sunt cercetați și pentru faptul că au spart două geamuri de la autovehiculul folosit de victime pentru a se deplasa în orașul Murgeni.

Tinerii s-au sustras de la cercetări, fiind depistați la Punctul de Trecerea a Frontierei Nadlac și preluați de polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.

Împotriva acestora a fost luată măsura reținerii pentru 24 ore, fiind prezentați ulterior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad, cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad şi a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.

Ţigări, alcool şi importante sume de bani ridicate de poliţiştii de frontieră gălăţeni în urma unor percheziţii la doi cetăţeni români

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi – I.T.P.F. Iaşi au descoperit, pe timpul desfăşurării unor percheziţii domiciliare la două adrese din municipiul Galaţi, 2.600 de ţigarete, 131 litri de alcool, peste 35.000 lei şi 135 de euro, a caror provenienta urmeaza a fi stabilita.

În data de 14 ianuarie a.c., în continuarea cercetărilor efectuate într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, împreună cu lucrători ai compartimentimentelor Sprijin Operativ şi Criminalistică din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, beneficiind de suportul tehnic de specialitate al D.I.P.I., au efectuat două percheziţii domiciliare pe raza municipiului Galaţi, la doi cetăţeni români, despre care aveau date că au preocupări în sfera contrabandei cu ţigări şi alcool.

În urma percheziţiilor efectuate, în baza mandatului emis de Judecătoria Galaţi, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor 2.600 de ţigarete de diferite mărci, de provenienţă R. Moldova şi Duty-free, în valoare de 1.560 de lei, 131 litri de alcool, în valoare de 528 lei şi diferite sume de bani, 35.312 lei şi 135 euro, a caror provenienta urmeaza a fi stabilita.

Poliţiştii de frontieră gălăţeni efectuează în cauză cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

La volanul unui autoturism fără permis de conducere

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au depistat un cetăţean român la volanul unui autoturism, deşi nu avea permis de conducere.

În data de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 13.45, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, judeţul Galaţi, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetăţeanul român Aurelian B. în vârstă de 39 de ani, domiciliat pe raza judeţului Galaţi, conducând autoturismul marca Merrcedes 250D, înmatriculat în România.

Cu ocazia efectuării controlului, la solicitarea lucrătorilor noştri, conducătorul auto a prezentat, în locul permisului de conducere, o dovadă eliberată de Serviciul Poliţiei Rutiere Galaţi, cu valabilitate până la data de 11.01.2016, permisul de conducere fiindu-i suspendat pentru nerespectarea limitei de viteză.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.

Leave a Comment