Google

Cronica neagră/Incendiu de proporţii în comuna Zorleni

Written on:aprilie 23, 2016
Comments
Add One

pompieri bt netPatru autospeciale de pompieri, trei  de la Detaşamentul Bârlad şi una de la Detaşamentul Vaslui au intervenit, în cursul acestei duma amiezi, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o societate comercială care are  ca obiect de activitate creşterea păsărilor.

În jurul orei 17.00, un apel primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 la dispeceratul ISU – Ambulanţă anunţa producerea unui incendiu la o societate comercială din localitatea Simila, comuna Zorleni.

În momentul sosirii primelor echipaje la locul intervenţie s-a constat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă la două hale de creştere a puilor, cu suprafaţa  de circa 1200 metri pătraţi fiecare.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-a realizat imediat dispozitivul de intervenţie, acţionându-se simultan pentru stingerea incendiului din hale, precum şi pentru protejarea vecinătăţilor, ce se puteau aprinde cu uşurinţă din cauza temperaturile foarte ridicare degajate de incendiu şi a resturilor de materiale arse purtate de curenţii de aer.

În urma producerii incendiului au ars acoperişul celor două hale pe astereală din lemn şi învelitoare din carton bituminat, instalatia electrica, furajele de adapare şi circa 23800 pui.  Au fost salvate alte patru hale de productie şi circa 90.000 de pui de trei zile.

Condiţiile principale care au favorizat propagarea rapidă a flăcărilor, într-un timp foarte scurt, de la o hală la alta a fost  vântul puternic în rafale cu schimbări bruşte de direcţie care au agrenat bucăţi aprinse din acoperişul haleelor precum   şi distanta mică dintre cele două hale.

Echipajele de pompieri au lichidat incendiul în circa trei ore, cauza probabilă care a condus la generarea acestui incendiu a fost scurtcircuitul produs la  un cablu electric defect.

Grupare specializată în contrabanda cu ţigări, destructurată la Galaţi

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Galaţi, Oancea, Folteşti şi Brăila, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galaţi, având suportul de specialitate al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Serviciului de Operaţiuni Speciale Galaţi, au efectuat ieri descinderi la domiciliile mai multor persoane pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări.

În data de 20 aprilie 2016, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi politistii de frontiera au efectuat 29 de percheziţii, 60 de persoane fiind conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în luna noiembrie 2015 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, din Republica Moldova, a unor importante cantităţi de ţigarete. Mai multe persoane, cetăţeni români şi din R. Moldova au fost racolate de către liderii grupului infracţional, acestea fiind remunerate cu până la 100 de euro pe transport,

După introducerea în ţară, ţigările erau valorificate de către alte persoane pe raza judeţului Galaţi, precum şi în municipiul Bucureşti, ţigările fiind livrate direct la domiciliile cumpărătorilor.

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost estimat la peste 2.500.000 de lei. În urma percheziţiilor au fost ridicate 12 autoturisme, 64.180 lei, 6.755 euro, 200 dolari, 2 bancnote false de 50 euro fiecare, un pistol cu aer comprimat marca Bereta, 34 de cartele telefonice, 43 de telefoane mobile şi 3 pliculeţe cu substanţă albă despre care există suspiciuni că ar conţine droguri, care au fost preluate de către B.C.C.O. Galaţi în vederea continuării cercetărilor. Totodată au fost descoperite şi ridicate 864 de pachete de ţigări de contrabanda.

După audierea celor 60 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Galaţi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 13 persoane, acestea urmând a fi prezentate azi, 21 aprilie instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Faţă de alte trei persoane, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.

Poliţiştii de frontieră se pregătesc pentru afluxul de călători din perioada Floriilor şi a Sărbătorilor Pascale

Având în vedere că, în perioada 24.04-02.05.2016, credincioşii ortodocși vor sărbători Floriile şi Învierea Domnului, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu R. Moldova, se  preconizează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport.

În acest sens, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât traficul de persoane şi autovehicule prin punctele de frontieră să se desfăşoare în condiţii normale. Au fost dispuse măsuri organizatorice de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

De asemenea, vor fi  suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei şi a infrastructurii  punctelor de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim punctele de frontieră existente la graniţa româno-moldoveană:

pe raza jud. Galaţi:   P.T.F. Oancea-Cahul

P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti

pe raza jud. Vaslui :    P.T.F. Albiţa-Leuseni

pe raza jud. Iaşi:         P.T.F. Sculeni-Sculeni

pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani

P.T.F. Stînca-Costeşti

 

Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română  a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpul de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră va fi monitorizat la nivelul tuturor punctelor de trecere şi va fi actualizat în aplicaţia respectivă.

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale.

Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Tigari ascunse in rezervor depistate la frontiera

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Sculeni, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit aproximativ 7.300 tigarete de provenienta R. Moldova, pe care un barbat a incercat sa le introduca ilegal in tara, ascunse in rezervorul mijlocului de transport pe care il conducea.

In data de 20 aprilie a.c., in jurul orei 23.00, la P.T.F.  Sculeni – I.T.P.F. Iasi,  s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, Lilian C., cu cetatenie romana si Republica Moldova, in varsta de 22 de ani, conducand un autoturism marca Volkswagen Passat, inmatriculat in Lituania.

In baza unor informatii detinute, politistii de frontiera au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amanuntit. In urma acestuia, echipa a descoperit in  rezervorul autoturismului, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, 7.240 tigarete, diferite marci cu timbru de acciza R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura confiscarii tigarilor, in valoare de aproximativ 2.993 lei, iar tanarul a fost sanctionat contraventional cu amenda de 5.000 lei.

Peste 11.000 tigarete ascunse in bagajele personale, depistate la controlul de frontiera

In P.T.F. Albita, echipa comuna de control, formata din inspectori vamali si politisti de frontiera, a descoperit 11.200 tigarete cu timbru de acciza R. Moldova pe care trei cetateni romani incercau sa le introduca in tara ascunse in bagajele personale.

In ziua de 21 aprilie a.c., in jurul orei 01.30, la P.T.F. Albita/ judetul Vaslui,   s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pentru a intra in tara, in calitate de pasageri intr-un autocar marca Setra, inmatriculat in judetul Iasi, cu destinatia Italia, Ion S., Dorin S. Si Vasile S., cetateni romani, cu varste cuprinse intre  29  si  38 de ani.

In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autovehiculului si pasagerilor, ocazie cu care, echipa comuna de control formata din lucratori vamali si politisti de frontiera a descoperit ascunse in bagajele personale ale celor trei persoane, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, 11.200 tigarete, cu timbru de acciza R. Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura retinerii tigarilor in valoare de 2.520 lei si sanctionarea contraventionala a celor trei barbati cu amenda in valoare totala de 10.000 lei.

„Scoala altfel –Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”

Pentru al cincilea an consecutiv, Politia de Frontiera Romana a sprijinit programul initiat de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice intitulat „Scoala altfel –Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, proiect ce se desfasoara, la nivel national, in perioada 18 – 22 aprilie 2016.

Activitatea Politiei de Frontiera din judetul Botosani a constituit si in acest an un punct de atractie pentru elevii si profesorii din judet, implicati in programul national „Scoala Altfel”. In total, in aceasta saptamana, politistii de frontiera din judetul Botosani au primit vizita a peste 430 de scolari in cadrul programului national „Sa stii mai multe, sa fii mai bun”.

In cadrul acestui program, in primele zile ale saptamanii, Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Botosani si Sectorul Politiei de Frontiera Darabani, structuri subordonate Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, au fost vizitate de peste 400 de copii de varsta scolara din cadrul unor scoli din municipiul Botosani, precum si din localitatile Hlipiceni si Darabani.
Reprezentantii politiei de frontiera participanti la activitate le-au prezentat copiilor sediile institutiilor, activitatile specifice ce se desfasoara in punctele de trecere a frontierei, precum si principalele atributii ale politistilor de frontiera. Totodata le-au prezentat tehnica din dotare, mijloacele de transport si aparatura speciala, utilizata de politistii de frontiera in munca lor de supraveghere si control a frontierei de stat a Romaniei, in scopul prevenirii si combaterii migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere.

Micutii au fost fericiti sa vada aparatele de termoviziune, sa urce alaturi de politistii de frontiera in autospecialele de interventie, momentul de maxima atractie fiind prezentarea aparaturii din dotarea compartimentului Criminalistica si modul in care se depisteaza documentele falsificate.

De asemenea, copiii au urmarit cu interes exercitii demonstrative efectuate de cainii din dotarea de serviciu, fiind impresionati de performantele acestora de a depista in decurs de cateva minute „drogurile” si tigarile de contrabanda ascunse. Eforturile colegilor nostri canini, precum si ale politistilor de frontiera care i-au condus in activitatea de cautare au fost rasplatite cu aplauze.

La sfarsitul actiunii micutii au fost serviti cu prajituri si suc.

De asemenea, in cadrul aceleiasi actiuni, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi s-au deplasat la unitati scolare din zona de competenta, unde au prezentat copiilor riscurile la care se expun in ceea ce priveste traficul de persoane dar si modul in care politistii de frontiera actioneaza zi de zi pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere.

O saptamana altfel la frontiera de Est

In cadrul acestui program, in perioada 18 – 22  aprilie a.c., Sectoarele Politiei de Frontiera Oancea (Punctul de Trecere a Frontierei Oancea), Bivolari, Galati, Iasi, Tutora si Foltesti, structuri subordonate Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, au fost vizitate de peste 700 de copii din cadrul unor scoli si gradinite de pe raza judetelor Iasi si Galati.

Reprezentantii politiei de frontiera participanti la activitate le-au prezentat copiilor sediile institutiilor, activitatile specifice ce se desfasoara in punctele de trecere a frontierei, precum si principalele atributii ale politistilor de frontiera. Totodata colegii nostri le-au prezentat copiilor tehnica din dotare si aparatura speciala, utilizata in activitatile de supraveghere si control a frontierei de stat a Romaniei, in scopul prevenirii si combaterii migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere.

De asemenea, copiii au urmarit cu interes exercitii demonstrative efectuate cu cainii din dotare, fiind impresionati de performantele acestora de a depista in decurs de cateva minute „drogurile” si tigarile de contrabanda ascunse. Eforturile colegilor nostri canini, precum si ale politistilor de frontiera care i-au condus in activitatea de cautare au fost rasplatite cu aplauze.

Politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Foltesti au initiat o actiune de ecologizare a Lacului Vlascuta, arie protejata situata in zona de frontiera. La activitate au participat elevi din cadrul Scolii Gimnaziale „Ghe. Poalelungi” Mastacani.

Si daca in aceasta perioada a fost „Scoala altfel”, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Tutora s-au gandit sa aiba si ei o misiune altfel decat cele specifice. Luand la cunostinta despre situatia grea prin care trece o familie din localitatea Moreni cu doi copii in varsta de 1 an, respectiv 2 ani, care sunt crescuti de bunica, a carei singura sursa de venit consta in alocatiile celor mici,  politisti de frontiera din cadrul compartimentului Ture Servicu s-au deplasat in localitatea la domiciliul familiei si au oferit produse alimentare si nealimentare (haine, jucarii). Bucuria de pe chipul celor doi copii i-a determinat pe lucratorii nostri sa ia decizia de a continua ajutorarea celor trei persoane si pe viitor.

COMERŢUL CU PEŞTE, LEGUME ŞI FRUCTE, ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR

În pragul Sărbătorii Floriilor, poliţiştii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui continuă acţiunile pentru prevenirea şi descurajarea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiei şi comercializării produselor alimentare.

La data de 21 aprilie a.c., poliţişti din structurile de investigare a criminalităţii economice și poliției rutiere au desfășurat pe raza județului o acţiune de prevenire și descurajare a evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor alimentare (pește, legume, fructe și produse de panificație). La acţiune au participat şi specialişti din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vaslui şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui.

Poliţiştii au efectuat controale la 18 societăţi comerciale şi 21 persoane fizice din pieţele agroalimentare și depozitele en-gros din judeţ. De asemenea, au fost controlate peste 25 de autovehicule. Au fost verificate documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare și vânzare a produselor alimentare.

În urma controalelor, poliţiştii au constatat 2 infracțiuni de evaziune fiscală și au aplicat 61 sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea 29 au fost pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 24 pentru încălcări ale prevederilor O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 8 la alte acte normative. Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 22.560 de lei. De asemenea, poliţiştii au confiscat bunuri în valoare de 7.816 lei.

Mandat european de arestare pus în aplicare de poliţiştii vasluieni

Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, din orașul Negrești, pe numele căruia a fost emis un mandat european de arestare a fost identificat de poliţiştii vasluieni şi condus în arest.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui – Compartimentul Urmăriri l-au identificat pe raza municipiului Vaslui pe B. Constantin, în vârstă de 34 ani, domiciliat în orașul Negrești, pe numele căruia autoritățile judiciare italiene au emis mandat european de arestare, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de  proxenetism. Faptele ar fi fost comise în perioada 2011-2013.

În urma furnizării informațiilor suplimentare prin intermediul Biroului Sirene al Poliției Române, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au identificat persoana în cauză ca fiind cea căutată de autoritățile din Italia.

Bărbatul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, care a dispus reţinerea pentru 24 ore, iar astăzi a fost prezentat la Curtea de Apel Iaşi.

Reţinerea acestuia s-a făcut în baza semnalării emise de Biroul SIRENE Italia din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională.

IEPURAŞUL A AJUNS LA COPIII CENTRULUI ŞCOLAR PENTRU EDUCAŢIE INCLUZIVĂ NEGREŞTI

Copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Negreşti au primit  ieri, 22 aprilie, vizita poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

Poliţiştii nu au uitat de tradiţia instituită în urmă cu mulţi ani, acest centru fiind sub ocrotirea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui încă din anul 1990.

În acest an, Iepuraşul a venit mai devreme la copiii instituţionalizaţi. Prin contribuţia tuturor poliţiştilor vasluieni au fost achiziţionate cadouri constând în dulciuri pentru cei 150 de copii ai centrului.

Cei mici au aşteptat cu entuziasm sosirea Iepuraşului, iar drept mulţumire, au prezentat un program artistic având ca temă Sfintele Sărbători de Paşte.

 

Leave a Comment