Google

Cronica neagră/Înaintea Crăciunului a vrut să termine cu viaţa

Written on:decembrie 24, 2015
Comments
Add One

saracie 3Cu două zile înainte de Crăciun un cetăţean de 59 ani a vrut să finalizeze afacerile cu viaţa. Miercuri 23 decembrie, la amiază, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Podul Înalt al judeţului Vaslui a fost alertat să intervină, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 în cazul unei tentative de suicid, o persoană se sex masculin, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Gugeşti, comuna Boţeşti arucându-se într-o fântână.

Imediat la locul producerii evenimentului s-au deplasat un echipaj de intervenţie de la Secţia de pompieri Huşi şi echipajul de căutare – salvare al ISUJ Vaslui.

S-a acţionat pentru degajarea şi scoaterea persoanei din fântâna de aproximativ 20 m adâncime, în condiţii de siguranţă, după care a fost predată echipajului medical sosit la faţa locului, care a constatat decesul.

Land Rover furat din Germania, oprit in P.T.F. Albita

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Albita – ITPF Iasi au depistat un autoturism Range Rover, declarat furat din Germania, condus de un cetatean din R. Moldova.

In data de 21 decembrie a.c., in P.T.F. Albita, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de frontiera, cetateanul din R. Moldova Ruslan B., in varsta de 37 de ani, care conducea un autoturism marca LAND ROVER – RANGE ROVER VOGUE.

Din studiul documentelor prezentate la control reiesea faptul ca autoturismul in cauza, fabricat in anul 2013, apartine unei firme de leasing din Chisinau.

Politisti de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Vaslui, avand suspiciuni asupra autoturismului au extins verificarile specifice cu privire la provenienta acestuia si au stabilit ca autoturismul in cauza este declarat furat din Germania la data de 08.09.2015.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt, punerea in circulatie si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si cu numar fals de inmatriculare.

Autovehiculul, in valoare de 540.000 lei a fost indisponibilizat in vederea continuarii cercetarilor.

Peste 43.000 de tigari confiscate de politistii de frontiera ieseni

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi au descoperit intr-un autoturism, 43.100 tigarete marca Plugarul, cu timbru de acciza Republica Moldova, pe care doi cetateni romani le transportau fara documente legale.

In data de 22 decembrie a.c., in jurul orei 17.50, politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice, au oprit in trafic pentru control, pe raza municipiului Iasi, un autoturism marca Volkswagen Golf, inmatriculat in Romania, in care se aflau doua persoane de sex masculin.

In timpul controlului, pasagerul din dreapta a iesit din autoturism si a incercat sa fuga printre blocurile din apropiere, dar dupa aproximativ 50 de metri de urmarire, a fost retinut de politistii de frontiera.

In urma legitimarii persoanelor, s-a constatat ca acestia sunt cetatenii romani Sorin T., in varsta de 42 de ani, respectiv Mihai O., in varsta de 27 ani, ambii domiciliati pe raza judetului Botosani.

La controlul efectuat asupra autoturismului, in portbagaj, acoperite cu o patura, au fost descoperite o geanta de voiaj si trei cutii de carton, care contineau tigarete marca Plugarul.

Politistii de frontiera au luat masura conducerii persoanelor in cauza si a masinii la sediul Politiei de Frontiera pentru continuarea cercetarilor. In urma inventarierii tigaretelor, a rezultat cantitatea de 43.100 tigarete marca Plugarul, cu timbru de acciza Republica Moldova.

Cu privire la cele constatate Sorin T. a declarat ca a preluat tigaretele din apropierea localitatii Stefanesti si intentiona sa le comercializeze pe raza municipiului Iasi.

Tigarile in valoare de 19.438  lei si autoturimul in valoare de 8.567 lei au fost ridicate in vederea confiscarii, iar in cauza politistii de frontiera fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda.

Contrabandisti ucraineni depistati pe teritoriul Romaniei

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi  – I.T.P.F. Iasi au confiscat aproximativ 2.000 pachete de tigari de contrabanda, in valoare de peste 18.000 lei, pe care doi barbati – unul ucrainean si altul cu dubla cetatenie romano – ucraineana, incercau sa le introduca ilegal in Romania.
In data de 22 decembrie a.c., in jurul orei 01.00, politistul de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi ce executa supravegherea zonei cu ajutorul autospecialei ce functioneaza pe principiul termoviziunii, a observat pe directia localitatii Mihaileni, in apropierea frontierei de stat, doua persoane care dupa ce au abandonat doua colete pe teritoriul Romaniei, s-au intors in Ucraina.

Imediat o echipa operativa a politistilor de frontiera s-a deplasat la fata locului si a monitorizat zona, iar in jurul orei 05.00, a observat doua autoturisme care se indreptau spre coletele abandonate.

Politistii de frontiera au intervenit pentru oprirea masinilor si au legitimat soferii, stabilind ca sunt un cetatean ucrainean si unul cu dubla cetatenie, romano-ucraineana, in varsta de 31 de ani respectiv 25 de ani. Pentru continuarea cercetarilor cele doua autoturisme si barbatii au fost condusi la sediul politiei de frontiera.

Cu privire la cele constatate barbatii au declarant ca ei au transportat tigaretele peste frontiera pe jos, dupa care au intrat legal in Romania prin Punctul de Trecere a  Frontierei Siret cu cele doua  autoturisme. Ulterior au mers in zona in care lasasera coletele, pentru a le recupera, moment in care au fost depistati de politistii de frontiera.

In cele doua colete, in urma inventarierii au fost descoperite 2000 pachete tigari marca Marble. Tigaretele, in valoare de 18.222 lei si cele doua autoturisme, in valoare totala de 18.042 lei, au fost indisponibilizate la sediul politiei de frontiera in vederea continuarii cercetarilor.

Politistii de frontiera botosaneni efectueaza cercetari in cauza sub aspectul savarsirii infractiunilor de contrabanda, cei doi cetateni fiind retinuti pentru 24 de ore.

Certificat de inmatriculare fals depistat la Albita

Politistii de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei Albita au depistat un  cetatean din R. Moldova care a prezentat la controlul de frontiera un certificat de inmatriculare fals pentru microbuzul  pe care  il conducea.
In data de 22 decembrie a.c., in jurul orei 15.30, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, pentru efectuarea formalitatilor necesare intrarii in tara, Roman T., cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 33 de ani, care conducea un microbuz marca Mercedes, inmatriculat in R. Moldova.

La controlul de frontiera, existand suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de inmatriculare prezentat la control care nu indeplinea conditiile de forma si fond ale unuia autentica, lucratorii nostri au procedat la efectuarea de verificari suplimentare, in urma carora au stabilit ca acesta este fals total.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari in cauza pentru savarsirea infractiunii de uz de fals.

Autoturism cautat in Italia, descoperit la P.T.F. Sculeni

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni au au descoperit un autoturism ce figura in bazele de date ca”bun cautat pentru confiscare”, semnalare introdusa de Italia din data 16 decembrie a.c.

In ziua de 21 decembrie a.c., in jurul orei 20.30, la P.T.F. Sculeni- I.T.P.F. Iasi, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control necesare trecerii frontierei, cetateanul italian M.S.F., in varsta de 56 de ani. Acesta conducea un autoturism marca Daimler AG MB251, an de fabricatie 2008, inmatriculat in Italia.

Existand suspiciuni cu privire la provenienta autoturismului, lucratorii nostri au efectuat verificari suplimentare, ocazie cu care s-a stabilit ca  mijlocul de transport figureaza in bazele de date ca „bun cautat pentru confiscare”, semnalare introdusa de autoritatile din Italia din data 16 decembrie a.c..

Cu privire la aspectele constatate, barbatul a declarat a achizitionat autoturismul in luna mai a.c., platind pentru acesta suma de 12.000 euro, de la o firma care a intrat intre timp in faliment si un avea cunostinta despre cele semnalate.

Politistii de frontiera au intocmit in cauza lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de furt, iar autoturismul, in valoare de 54.100 lei, a fost indisponibilizat la sediul institutiei  in vederea continuarii cercetarilor.

OMU, la datorie si in prag de sarbatori

Politisti de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galati- I.T.P.F. Iasi, impreuna cu inspectori vamali, au descoperit, cu ajutorul cainelui de serviciu OMU, peste 2.500 de tigarete, pe care doi participanti la trafic, intentionau sa le introduca ilegal in Romania, ascunse si nedeclarate in bagajele personale si pe corp.

* In data de 21 decembrie a.c., in jurul orelor 21.00 s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, Natalia P. cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 34 ani, pasagera intr-un microbuz marca Mercedes.

Pe timpul controlului de frontiera, cainele de serviciu Omu, specializat in detectarea tutunului, a sesizat prezenta mirosului specific, iar echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si inspectori vamali, a efectuat un control amanuntit asupra bagajelor personale apartinand femeii, in urma caruia au fost descoperite, ascunse si nedeclarate, 1.760 de tigarete de diferite marci, de provenienta  R. Moldova.

* Jumatate de ora mai tarziu, in acelasi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat, pentru efectuarea formalitatilor specifice, Mihail C., in varsta de 24 de ani, cetatean roman, conducand un autoturism marca Volskwagen, inmatriculat in Bulgaria.

Si de aceasta data, cainele de serviciu Omu a sesizat prezenta mirosului specific, echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si inspectori vamali, descoperind, ascunse si nedeclarate, pe corpul persoanei 1.020 de tigarete marca Marble.

Conform prevederilor legale a fost luata masura confiscarii tigaretelor, in valoare totala de 1.524 lei, iar cele doua persoane au fost sanctionate contraventional, fiecare, cu amenda in valoare de 5.000 lei.

La volanul unui autoturism fara permis auto

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Foltesti – I.T.P.F. Iasi au depistat in trafic un barbat care conducea un autoturism desi nu avea permis de conducere.

Pe 22 decembrie, in jurul orei 01.00 pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice de supraveghere si control in zona de competenta, un echipaj al politiei de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Foltesti, judetul Galati, a oprit in trafic pentru control, pe raza localitatii de frontiera Frumusita, un autoturism marca Dacia 1310 L, condus de cetateanul roman George D., in varsta de 30 de ani, domiciliat pe raza judetului Galati.

Cu ocazia efectuarii controlului, conducatorul auto nu a putut prezenta permisul de conducere, fapt pentru care  politistii de frontiera au efectuat verificari specifice in urma carora au stabilit ca barbatul nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere.

A vrut carne de vânat dar nu i-a mers!

Polițiștii specializați în arme, muniții și substanțe periculoase efectuează cercetări față de o persoană bănuită că ar fi vânat fără a avea autorizație legală. Au fost ridicate, în vederea cercetărilor, o armă de vânătoare și muniția aferentă, un proiector și a fost indisponibilizat un autoturism.

În seara de 22.12.2015, un membru vânător a sesizat polițiștii cu privire la faptul că a surprins la braconaj o persoană aflată într-un autovehicul, pe fondul de vânătoare Voinești.

Pentru cercetări, la fața locului s-au deplasat polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase și Secției de Poliție Rurală 8 Iana. A fost identificat un bărbat, în vârstă de 49 ani, domiciliat în comuna Voinești, care avea asupra sa o armă de vânătoare și 13 cartușe, deținute în mod legal. De asemenea, în autovehicul a fost găsit un proiector conectat la bateria auto. La momentul identificării, bărbatul nu a putut prezenta o autorizație legală pentru vânătoare.

Polițiștii au ridicat, în vederea cercetărilor, arma de vânătoare, muniția și proiectorul, iar autoturismul cu care acesta s-a deplasat pe fondul cinegetic a fost indisponibilizat.

În cauză se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de braconaj cinegetic, faptă prevăzută de Legea 407/2006 vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Au rămas fără petarde în prag de sărbători

Poliţiştii bârlădeni au ridicat în vederea confiscării peste 2.300 petarde deținute fără drept de doi bărbați care încercau să le comercializeze. Pe numele celor două persoane au fost întocmite dosare de cercetare penală în conformitate cu prevederile Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Poliţiştii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui continuă acţiunile pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, polițiștii bârlădeni împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui l-au depistat în flagrant, pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Bârlad, pe F. Viorel, în vârstă de 47 ani, din comuna Puiești care transporta cu un autoturism 2033 de petarde. Bărbatul achiziționase petardele de pe raza municipiului Bârlad cu intenția de a le comercializa ulterior.

De asemenea, polițiștii bârlădeni l-au depistat în flagrant, în zona Pieții „Sfântul Ilie” din municipiul Bârlad, pe I. Gheorghe, în vârstă de 61 ani, din aceeași localitate care intenționa să comercializeze fără drept 360 de petarde.

Pe numele celor doi bărbați au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Reamintim faptul că prin acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, Poliţia Română urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2015/2016.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Polițiștii recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Leave a Comment