Google

Cronica neagră/Doi hoţi din locuinţe au fost descoperiţi înainte de a-şi face treaba

Written on:martie 13, 2015
Comments
Add One

catuse-si-dolariÎn data de 10.03.2015, un jandarm din cadrul Detaşamentului de Jandarmi Bârlad, care se afla în timpul liber, a observat în parcarea din faţa blocului unde domiciliază, un autoturism de culoare neagră, care se muta dintr-un loc de parcare în altul.

De la geamul locuinţei, de unde avea vizibilitate către parcare, jandarmul a observat două persoane care şi-au pus mănuşi şi au scos din portbagajul autoturismului remarcat, mai multe scule (levier, patent, cleşte), pe care le-au băgat sub haine. Cei doi au revenit în autoturism si au aşteptat aproximativ o oră, până când o persoană a ieşit dintr-o scară a unui bloc de locuinţe şi a plecat cu o maşină de culoare albă. În acel moment, cei doi au coborât din autoturism şi s-au deplasat către scara de bloc de unde a ieşit cetăţeanul menţionat, nu înainte de a lua din portbagajul maşinii o rangă de fier de aproximativ 1,5 m., pe care au învelit-o într-o vestă reflectorizantă.

Jandarmul a luat legătura cu un lucrător din cadrul Poliţiei municipiului Bârlad, căruia i-a explicat situaţia de la faţa locului.

În scurt timp, au sosit organele judiciare de poliţie, jandarmul indicându-le scara de bloc şi apartamentul unde se aflau cele două persoane.

Acestea au fost imobilizate, iar după verificările efectuate, s-a stabilit că domiciliau în localitatea Lieşti, judeţul Galaţi.

Tineri cercetaţi pentru furt calificat

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au identificat 5 tineri, din municipiul Vaslui, bănuiți de comiterea a două infracțiuni de furt, cu un prejudiciu de aproximativ 5.000 lei.

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Vaslui în două dosare penale, au fost identificați B. Marian, de 21 ani, A. Sandu, de 21 ani, B. Lucian, de 18 ani, M. Aurelian, de 17 ani și C. Constantin, de 16 ani, toți din municipiul Vaslui.

Tinerii au pătruns fără drept într-o locuință din municipiul Vaslui, în momentul în care proprietarul nu se afla la domiciliu și au sustras bunuri în valoare de aproximativ 3.000 lei (centrală termică, aragaz, material lemnos). De asemenea, din sediul unei societăți comerciale din municipiul Vaslui au sustras motoare electrice, monitoare de calculator și obiecte din fier, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000 lei.

Cele mai multe din bunurile furate au fost dezmembrate și valorificate la centre de colectare a fierului vechi.

Cei cinci tineri sunt cercetați de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe sau din societăți comerciale pot fi prevenite prin asigurarea imobilelor cu elemente de securitate. În mediul urban este menţionată în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă, asigurarea imobilelor cu sisteme de închidere greu de deschis).

Percheziţii la evazionişti

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vaslui și procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracțională care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.000.000 de lei, prin evaziune fiscală.

La data de 12 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, cu sprijinul polițiștilor specializați în combaterea criminalităţii organizate din Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov şi Covasna, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, au efectuat 54 de percheziţii la membrii unui grup infracţional organizat, constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 – 2015, liderii grupării ar fi înfiinţat societăţi comerciale pe numele lor sau ar fi identificat persoane cu posibilităţi financiare reduse care, în schimbul unor sume de bani modice, ar fi înfiinţat sau preluat firme.

Ulterior, membrii grupării ar fi identificat clienţi, respectiv administratori de societăţi comerciale care, pentru a plăti către bugetul de stat sume de bani cu mult reduse față de cele reale, doreau să intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societăţile de tip fantomă, pentru a le introduce în situaţia financiar-contabilă.

De asemenea, beneficiarii facturilor fictive sunt bănuiţi că ar fi intenţionat să-şi însuşească bani din societăţile pe care le administrau şi ar fi apelat la liderii grupării pentru a le emite documente financiar-contabile care să ateste o achiziţie de bunuri, produse sau servicii.

În baza acestor documente fictive, beneficiarii ar fi virat sumele de bani înscrise pe facturile fiscale în conturile bancare deschise în numele societăţilor controlate de liderii grupării, după care ar fi intrat în posesia acestora în numerar, plătind un comision de 10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operaţiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale şi 27 de hard-diskuri.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de 8.500.000 de lei.

Leave a Comment