Google

Cronica neagră/Copii nesupravegheaţi cad victime accidentelor rutiere

Written on:iulie 22, 2016
Comments
Add One

iasi imag orasDin cauza neatenției, doi minori au fost implicați în accidente de circulație petrecute pe 21 iulie, pe raza municipiului Vaslui și comunei Văleni.  Polițiștii rutieri efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care au avut loc aceste evenimente. În după-amiaza de 20.07.2016, pe raza comunei Văleni a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui minor. În timp ce I. Petru, de 28 de ani, domiciliat în municipiul Vaslui conducea autoturismul pe D.N 24, pe raza localității Văleni, din direcția Iași căre Vaslui, a accident un minor, în vârstă de 7 ani, din aceeași localitate. Minorul se deplasa pe o bicicletă și a pătruns pe D.N 24, fără să se asigure în mod corespunzător. Minorul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost diagnosticat cu „plagă contuză glezna dreapta, traumatism abdominal”. Conducătorul auto nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În aceeași după-amiază, un alt minor a fost victima unui accident de circulație petrecut pe raza municipiului Vaslui. S. Gheorghiță, de 55 de ani, din municipiul Vaslui, conducea autoturismul pe strada Nicolae Iorga, iar la un moment dat, a accidentat o fetiță în vârstă de 6 ani, din aceeași localitate. Din primele cercetări a rezultat faptul că minora a traversat neregulamentar strada, la culoarea roșie a semaforului electric. Fetița a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde diagnosticul preliminar a fost „policontuzii prin accident rutier”. Aceasta a rămas internată pentru alte investigații de specialitate. S. Gheorghiță a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de  vătămare corporală din culpă. Este suficientă o clipă de neatenţie sau grabă pentru ca cei în care investim  speranţe, vise şi multă dragoste – copiii noștri – să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmări tragice. Pentru a preveni implicarea acestora în accidente de circulaţie, suntem datori cu toții, să-i învățăm să circule corect pentru a-și forma deprinderi corecte pentru o educație rutieră. Polițiștii rutieri recomandă copiilor:  traversaţi strada în pas vioi, nu alergând, doar pe trecerile pentru pietoni sau la culoarea verde a semaforului electric; înainte de a traversa strada prin locurile permise, asiguraţi-vă că în acel moment nu se apropie vehicule sau conducătorii acestora au sesizat intenţia voastră şi au oprit pentru a vă acorda prioritate de trecere; dacă în timpul traversării sunteţi surprinşi de semnalul roșu al semaforului, iar drumul este prevăzut cu refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, aşteptaţi pe acesta apariţia semnalului  de culoare verde; în lipsa indicatoarelor şi a marcajelor, traversaţi strada numai pe la colţul intersecţiei, după ce vă asiguraţi că o puteţi face în siguranţă. Atenţie, în aceste locuri nu aveţi prioritate!  aşteptaţi sosirea mijloacelor de transport public numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate; după ce coborâţi în staţie, traversaţi strada numai prin locurile rezervate trecerii pietonilor, după plecarea vehiculelor din staţie;  alegeţi-vă locurile de joacă unde nu circulă vehicule. Parcurile, terenurile de sport, curtea casei sau a şcolii sunt cele mai recomandate;  nu circulaţi cu bicicletele pe drumurile publice decât după împlinirea vârstei de 14 ani. Respectând aceste reguli, sperăm să aveţi o vară cât mai plăcută.

INFRACȚIUNI RUTIERE

Trei persoane care se deplasau cu autoturismele pe drumurile publice, fără a respecta prevederile rutiere în vigoare, au fost identificate de polițiști, iar pe numele lor au fost întocmite dosare de cercetare penală. Polițiștii Biroului Rutier Bârlad, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Vinderei, au oprit pentru control o tânără, în vârstă de 22 de ani, din comuna Vinderei care se deplasa cu autoturismul din direcția Docani către Vinderei. Întrucât aceasta emana halenă alcoolică a fost testată de polițiști cu aparatul alcooltest. Rezultatul testării a indicat o valoare de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Având în vedere rezultatul testării, tânăra a fost condusă la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care la momentul prelevării de mostre biologice are o îmbibație alcoolică de peste 0,80g%o alcool pur în sânge. Pe raza comunei Rebricea, polițiștii l-au depistat în trafic pe A. Andrei, de 24 de ani, din comuna Tăcuta. Acesta se deplasa cu o motocicletă pe D.J. 248, pe raza satului Rateșu Cuzei. În urma verificărilor efectuate de polițiști în baza de date privind deținătorii de permis de conducere s-a stabilit faptul că tânărul a condus, fără drept, motocicleta pe drumurile publice, deoarece nu deținea permis corespunzător acestei categorii. Mai mult, A. Andrei avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din luna mai a.c. Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Codului Penal. Polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși și Postului de Poliție Duda-Epureni, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza localităţii Duda, comuna Duda-Epureni, au oprit pentru control un autoturism condus de C. Valentin, de 49 de ani, domiciliat în aceeași localitate. În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că numerele de înmatriculare aparțin unui alt autovehicul.  În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Aproximativ 6.000 de ţigarete descoperite în bara de protecţie faţă şi în podeaua unor autoturisme

Poliţişti de frontieră gălăţeni împreună cu inspectori vamali au descoperit, cu ajutorul câinelui poliţist Tazaca, aproximativ 6.000 de ţigarete ascunse în bara de protecţie faţă a unui autoturism şi în podeaua altuia. În ambele cazuri, conducătorii auto au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 10.000 lei. Pe 21 iulie, în jurul orei 05.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul moldovean Afanasii C., în vârstă de 57 ani, conducând un autoturism marca Renault, înmatriculat în România. În urma controlului efectuat, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunse şi nedeclarate, în podeaua autoturismului, 4.240 de ţigarete marca Ashima, de provenienţă Duty free. În data de 20 iulie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor specifice, pe sensul de intrare în ţară, Mihail P. cu dublă cetăţenie româno-moldovenească, în vârstă de 49 ani, conducând un autoturism marca Volskwagen, înmatriculat în Bulgaria. Pentru valorificarea unor informaţii deţinute, poliţişti de frontieră au solicitat  inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului. Pe timpul controlului de frontieră, câinele de serviciu Tazaca, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific, semnalând acest fapt poliţistului de frontieră. Astfel, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a descoperit, ascunse şi nedeclarate, în bara de protectie a autoturismului, 1.760 de ţigarete, marca Ritm Classic, cu timbru de acciză R. Moldova. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de 2.944 lei, în vederea confiscării, iar bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 10.000 lei.

Certificat de înmatriculare fals depistat la Albiţa

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un tânăr care a prezentat la controlul de frontieră un certificat de înmatriculare fals pentru autoturismul  pe care  îl conducea. În data de 20 iulie a.c., în jurul orei 16.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, pentru efectuarea formalităţilor necesare ieşirii din ţară, cetăţeanul român Alin I., în vârstă de 21 de ani, care conducea un autoturism marca BMW, înmatriculat în Bulgaria. La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de înmatriculare prezentat la control pentru autoturismul în cauză, lucrătorii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au stabilit că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unui document autentic, acesta fiind fals total. Cu privire la cele constatate, tânărul a declarat că a achiziţionat autoturismul dintr-un târg de maşini din Bucureşti şi că a intrat în posesia documentului prezentat la control în momentul perfectării actelor de vânzare – cumpărare. De asemenea, acesta a declarat că nu are cunoştinţă că documentul în cauză este fals ori falsificat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

Leave a Comment